Somonul
-
0 0Banuiesc ca multe dintre voi se dau in vant dupa carnea de somon...repet...banuiesc. Atunci voi face cateva precizari. Somonul este impartit in 2 mari subspecii...cel de pacific care dupa vreo 8 ani de zile se reintoarce din ocean in raurile unde s-au nascut depun icrele si mor (inainte sa moara capata o culoare rosie). ei sunt hrana preferata a ursilor. habiltatul lor este oceanul pacific. acest tip de somon nu ajunge NICIODATA la noi pe piata. A doua specie este somonul de atlantic...acest somon este extinct in mediul natural. Supravietuieste mai mult in crescatorii din largul coastelor scotiei , irlandei, norvegiei. crescatoriile au forma unor tarcuri sa le zicem asa..de genul celor pe care le vedeti la noi la mare puse pt calcan. acesti pesti sunt hraniti cu diverse prafuri si alte "ingineri" deja cunoscute. in plus din cazuza faptului ca nu sunt in mediul natural nu mai au de fapt culoarea rosie a carnii...si atunci li se dau diversi coloranti in mancare. ACESTA este somonul de la noi din magazine. Deci atentie
-
mdeh, ce sa zic, o fi...
io sunt mare pescarita amatoare si urmaresc diverse emisiuni pe tema asta: cum se prinde pestele, cum se gateste... asa am aflat ce culoare are carnea de somon cruda si ca se face rozalie la gatit - altminteri, de pescuit somon la noi in tara, nu prea am pomenit... iar de cumparat, noi cumparam, foarte rar, somon afumat si cam atata... -
Eu nu ma pricep in ale pecuitului, dar in a gatitului
Toti somonii care i-am pregatit eu erau rosii in stare cruda (uite ca aici: http://www.fotosearch.de/comp/sby/sby063/12424fsh.jpg ), iar la caldura carnea se deschide la culoare.
Prietenul meu chiar a prins unul salbatic in Irlanda si eu l-am curatat si pregatit, si pe ala tot rosu la carne il tin minte.
La mine se inrosesc numai garnelele si homarul in cratita
M-ati innebunit de cap, pana acum m-am gandit numai la pestele asta
-
Stati, mey, ca uite ce zic astia...
Varieties
There are five types of Pacific salmon. Chinook, also called the spring or king salmon, often weighs in at more than 35 pounds (15.75 kg); prized by gourmets, its firm flesh can range from ivory white to deep red. Chum salmon (also known as dog salmon) are known as keta when canned; the flesh ranges from pale to medium red. Coho, or silver salmon, is known for its red color and its versatility. Sockeye is the mainstay of the commercial fish industry; it has a deep red-orange, firm flesh, and is called “red salmon” when canned. Lastly, Pink salmon (also known as humpback or humpie) are the smallest and most abundant of the Pacific species; the flesh is light in color and delicately flavored.
Atlantic salmon, native to Nova Scotia and Norway, is usually farm-raised in the United States.
Buying and storing tips
Quality salmon is easy to recognize. Fresh salmon never smells fishy, it smells fresh. The eyes should appear bright and clear, almost alive. The gills should be reddish, and the skin moist and with tightly adhering, shiny scales. Fresh salmon flesh will give slightly when you press it with a finger, then spring back into shape. When choosing salmon steaks or fillets, whether they’re fresh or previously frozen, look for moist, translucent (never dried out) flesh.
Deci, crud, somonul poa' sa fie de la culoarea fildesului pana la culoarea coralului. M-am lamurit bustean. Cum stim care e colorat cu acuarele si care nu?
-
Aaahaaa! Cat traieste omu-nvata!
Pe ala cu acuarica il descopera numai biochimistii de alimente.
Eu nu-mi fac probleme, nu mananc somon in fiecare zi
, chiar daca nimeresc un pic de acuarela, nu m-o omora ea.
Si chestia ca alimentele scumpe sunt de calitate superioara, in povestile astea nu mai cred de mult.
Eu ma iau dupa gust. Am cumparat ultima data niste garnele scumpe pe care pur si simplu nu le-am putut manca, aveau gust de chimie si nimic mai mult. Bleah! -
Avem de-a face si cu un paradox romanesc referitor la somon.
Cel care este de vanzare in supermarket, afumat este de foarte haioasa calitate si foarte scump comparatif cu cel din Franta, de exemplu.
In schimb cel crud este calitativ iar pretul este similar cu cel de afara.
Reteta mea folosita si in mai multe restaurante este urmatoarea :
Somon crud (fileu) in tava acoperit cu sare mare (Sel de Guerande) si cu "baies de genivre" (imi pare rau..nu cunosc traducerea), tinut 40 de ore.
Pe urma se spala, se taie fin si se serveste cu lamaie, ulei de masline si ierburi fine.
Un deliciu la un pret excelent -
da, mai, asa este, in romania nimic nu este de calitate, totul este de cacat, incepand cu oamenii si terminand cu mancarea.
De unde stii tu, mah, ce se vinde in fiestecare supermarket, cat costa si de unde se importa???
sa mor daca nu-mi vine sa strig si eu ca Leana lu' Partag:
"Auzi, lume!!!!! "paradox romanesc referitor la somon"... in viata mea n-am pomenit o sintagma mai stupida. LA UN PRET EXCELENT, totusi...
COMPLET GRATIS, ADICA!!!!
-
am primit de curand, de la mama mea (de pe "plaiuri" canadiene) somon preparat (adica fiert cu mirodenii) avea culoarea fildesului, ca sa zic asa.
o chestie care am aflat-o de curand, de la comerciantii de peste (din constanta) ca somonul care apare la noi pe piata e mai sigur sa-l cumperi in una din fazele:
1. viu (? - eu una nu am vazut)
2. congelat
in faza a 3 a, adica file, inseamna ca pestele are deja o calitate indoielnica...(nu va luati de mine, asa mi s-a spus) -
Pai probabil pentru ca, atunci cand este dezosat, pestelui nu-i mai poate fi apreciata prospetimea.
Pe mine m-a invatat un lipovean, in Delta, sa apreciez cat de proaspat este pestele de la magazin:
- ochii sa ii aiba limpezi
- solzii (sau pielea, daca n-are solzi de felul lui) sa fie stralucitori
- branhiile sa fie de culoarea sangelui proaspat
- carnea sa fie tare, nu moale-gelatinoasa -
Donna eu vb de cele 2 mari subspecii...ca mai sunt si inca 5 sub specii la cel de pacific asta nu stiam. am aflat de la tine. totusi acolo se spune ceva ciudat ...cel de atlantic este crescut in sua in ferme? eu citisem ca prin marea nordului. oricum astia pe national geographic prezentasera situatia destul de pesimist. a fost o emisiune de 1 ora despre fermele astea si despre cum ii hranesc. oricum ramane suspect somonul de pe la noi
-
Haideti ca m-ati zapacit! Pai inseamna ca nu mai mancam deloc peste: ala ii colorat, celelalt are nu-stiu-ce sub solzi, altul e modificat genetic....
Sunt doua solutii:
1. Undita in spate si la pescuit!
2. Mergem in vizita la Nouvelle si ne aprovizionam din Franta!(daca nu ne-a pacalit si locuieste de fapt in Drumul Taberei)
-
Somon preparat dupa reteta data de Nouvelle, am mancat la Budapesta la Hyatt.
Nu mi-a placut, cel afumat e de 1000 de ori mai bun.
Dar totusi, exista aceasta metoda de a-l prepara. Si nu se impute. Numai ca nu-i pe gustul meu.....parca e putin crud.
Sau poate nu era tocmai reusit, cum e si cel afumat-unul mai bun, altul mai putin bun.
Sunt atatea retete, incat cred ca e imposibil sa le stim pe toate