Chec cu banane

•  
    • 9835 mesaje
    31 Ian 2005, 11:07
    0 0
    Bre, fetelor, am incercat o reteta americaneasca, gasita pe net... oaleu, e buna rau!

In compozitia de chec obisnuit se adauga 2 banane zdrobite bine de tot. Bananele trebuie sa le cumparati cu mai multe zile inainte, si sa le tineti pana se innegresc de tot, altfel nu au aroma suficient de puternica si nici nu se pot zdrobi cum trebuie.

Puneti si oleaca de praf de copt in aluat, ca sa-l ajutati sa creasca - ca altfel, de la banane, checul tinde sa se "batuceasca" nitel. Da' chiar si asa, e bun de tot!
  •  
    • 26 mesaje
    31 Ian 2005, 11:10
    0 0
    Scrie si tu adresa www-ului sa ma uit si eu. Multumesc.
  •  
    • 118 mesaje
    31 Ian 2005, 11:47
    0 0
    La ce te referi, mai exact, cand spui "compozitie de chec obisnuit"?
    As incerca si eu reteta asta. Cred ca preparatul este savuros, pentru ca am mai intalnit aceasta combinatie, sub o forma putin diferita, la o cunostinta de-a mea, care obisnuieste sa includa o banana intreaga (nezdrobita) in rulada cu crema de ciocolata.
  •  
    • 1946 mesaje
    31 Ian 2005, 12:49
    0 0
    bre donno, ti-e lene sau ce-i cu tine? hai, te rog eu frumos, scrie reteta. pupici
  •  
    • 9835 mesaje
    31 Ian 2005, 13:31
    0 0
    ho, bre!, ca nu dau turcii!!!

E vreuna acasa, cu manecile suflecate, cu ouala sparte (nu ale sotului, sa ne intelegem... ) si bananele innegrite (iar va ganditi la prostii? ), si nu stie ce sa faca in continuare???

Deci:
    1. nu mai stiu link-ul, s-a pierdut in negura timpului si a celei din teasta mea stresata (nu de voi, de altii ).
    2. chec:
    - 5 oua
    - 250 g zahar
    - 100 ml ulei
    - 250 g faina
    - 1 varf lingurita praf de copt
    - lamaie (suc + coaja rasa)
    - un praf de sare

A. Se freaca galbenusurile cu uleiul (ca la maioneza) si coaja rasa de lamaie.
    B. Albusurile se bat spuma, cu nitica sare si cu tot zaharul. La sfarsit, se adauga praful de copt stins cu zeama de lamaie si se mai bate nitel spuma.
    C. Se pun laolalta albusurile si galbenusurile, se adauga faina, in ploaie, amestecand usor, de jos in sus, ca sa nu se lase aluatul.
    D. Apoi se incorporeaza (tot asa, amestecand lejer) si bananele foarte bine coapte (innegrite), zdrobite bine cu o furculita, in prealabil.

Aluatul rezultat se pune in 2 forme de chec de dimensiuni medii si se coace dupa cum stiti: in cuptorul bine incins, la inceput la foc mai marisor, ca sa creasca aluatul, apoi la foc mediu, ca sa se coaca frumos checurile, fara sa se arda.
  •  
    • 9835 mesaje
    31 Ian 2005, 13:37
    0 0
    Americanii nu ziceau nimic de "stingerea" prafului de copt cu zeama de lamaie - or avea altfel de praf de copt, or avea capul sec? - habar n-am! Eu asa am pomenit, asa fac.
  •  
    • 1946 mesaje
    31 Ian 2005, 15:48
    0 0
    saru'manaaaaaaaa!!!!
  •  
    • 9835 mesaje
    31 Ian 2005, 15:53
    0 0
    sa clesti male, puisol!
  •  
    • 2173 mesaje
    2 Feb 2005, 16:27
    0 0
    Multumesc si eu (chiar daca mi-am schimbat numele ).
  •  
    • 169 mesaje
    3 Feb 2005, 01:54
    0 0
    donna poti sa adaugi 100 de grame nuca taiata ,eu asa pun si se adauga 2 banane bine zdrobite si una sa nu fie asa zdrobita sa se simta un pic banana ,americanii sunt innebuniti se numeste banana bread si daca doriti dati search banana bread
    acolo spune de cup de zahar si cup faina 1 cup=100 g am cantarit se folosesc 2 oua si in loc de ulei se foloseste unt sau margarina incercati
    numai bine la toate
  •  
    • 9835 mesaje
    3 Feb 2005, 13:18
    0 0
    Eh, banana bread a fost prima varianta de banana cake pe care am incercat-o, dar mi s-a parut prea "painoasa".
    La banana bread simpla (americanii sustin ca-i foarte sanatoasa, eu nu o cred mai breaza decat alte aluaturi de casa) prepararea se face asa, in dorul lelii: se pun la gramada intr-un castron faina+zahar+oua+praf de copt+sare, se baga mixerul, fara nici un pic de menajamente, si cand s-au omogenizat toate, se pun si bananele zdrobite, apoi se baga iarasi mixerul... si gata, asta-i prajitura, se coace si cu asta basta.
    Nu e nevoie sa va spun ca iese batucita si ramane in gat daca nu e bine mestecata sau impinsa la vale de o inghititura de ceva lichid - normal, pentru ca nu iese pufoasa.
  •  
    • 83 mesaje
    7 Feb 2005, 17:17
    0 0
    Mersi pentru reteta, Donna, a fost foarte bun checul. Din pacate s-a lasat dupa ce l-am scos din cuptor, desi crescuse frumos, dar cred ca l-am cam 'stresat' la sfarsit fiindca nu eram sigura daca e gata.
  •  
    • 9835 mesaje
    8 Feb 2005, 11:53
    0 0
    colibri, am pus nuca in chec - nu 100 de grame, ci mai putin (CALORIILEEEE!!!); intr-adevar, e foarte bun asa.

Sarasvati, sambata eu am facut checul cu bicarbonat in loc de praf de copt, si am constatat ca a iesit mult mai pufos in felul asta.
    In ceea ce priveste coacerea: este aproape la fel de importanta ca si restul prepararii. Ca sa nu mai ai surprize, urmareste sa procedezi astfel:
    1. in momentul in care bagi o prajitura la cuptor, acesta trebuie sa fie deja bine incins.
    2. cu 10 minute inainte de a introduce prajitura la copt, reglezi focul la mediu.
    3. dupa ce observi ca prajitura a crescut, dai flacara mai mica, undeva, intre minim si mediu.
    4. cand vrei sa verifici stadiul de coacere, deschizi usa cuptorului, tragi tava nitel in afara, cat sa poti infige o scobitoare in aluat fara sa te arzi de marginile cuptorului. Adica nu scoti tava cu totul din cuptor, ca sa nu se lase aluatul in contact cu aerul rece. Toata miscarea asta trebuie sa dureze cat mai putin cu putinta: adica infigi repede scobitoarea in aluat, cat mai adanc, o scoti, impingi repede tava la loc, inchizi usa cuptorului si abia pe urma te uiti sa vezi daca a ramas aluat crud pe scobitoare.
  •  
    • 1946 mesaje
    8 Feb 2005, 12:22
    0 0
    bre donno, bine ca m-ai invatat. acum inteleg de ce checul meu crestea frumos si dupa ce-l scoteam din cuptor se facea extraplat!
  •  
    • 9835 mesaje
    8 Feb 2005, 13:09
    0 0

Probabil pentru ca il coceai la foc iute: se rumeneste pe dinafara, dar in interior nu e bine copt.
    In principiu, am constatat ca e mult mai sigur sa coc prajiturile la foc oarecum mic, ca sa se patrunda bine, fara sa se arda coaja, si sa nu se "incruzeasca" dupa ce la scot din cuptor.

Am vazut mai demult la tv cum se verifica painea de casa daca-i bine coapta: dupa ce se raceste, se taie si se apasa miezul cu buricul degetului. Daca miezul este elastic si revine la forma initiala, ca un burete, inseamna ca aluatul este bine copt. Daca adancitura ramane intiparita in miez, aluatul nu e bine copt.
    Asta m-a facut sa-mi dau seama ca, de obicei, painea pe care o gasim in magazine nu este coapta corect.
  •  
    • 180 mesaje
    8 Feb 2005, 13:47
    0 0
    Donna, da’ tare priceputa mai esti! Cred ca esti o bucatareasa excelenta!
    Cum sa verific daca un aluat e copt stiam dar nu stiu o reteta de paine de casa. Asa ceva ai facut? Daca da, spune-mi si mie te rog cum sa fac o paine buna, ca asta din comert nu imi mai place deloc. Se sfarama si are un gust acrisor a 2-a zi. Bleahh.... Macar sa fac si eu o data pe saptamana 2 paini bune...
  •  
    • 83 mesaje
    8 Feb 2005, 17:52
    0 0
    Multumesc pt. sfaturi, Donna; eu l-am scos de doua ori din cuptor ca sa verific daca e gata, asta a fost problema.
  •  
    • 9835 mesaje
    8 Feb 2005, 22:06
    0 0
    Elena, de fapt, sa stii ca pana acum vreo 5 ani habar n-aveam sa fac o banala ciorba de cartofi, iar mancarurile cu sos mi se pareau ceva de domeniul alchimiei...
    Am insa un sot gurmand care ma lauda in mod corespunzator cand imi iese bine o mancarica, asa ca ma motiveaza sa imi dau mereu silinta. Uite-asa se face ca am invatat de ici-colo (foarte multe chiar de aici, de pe forum, indeosebi de la maricica, care de cateva luni, spre marea mea tristete, a disparut ), asa incat acum sunt in stare sa fac pana si sarmale sau ciorba de burta - chestii care pana nu demult mi se pareau mult prea greu de facut pentru o simpla incepatoare.

O sa caut reteta de paine de casa (am postat-o mai demult) ca sa o copiez aici (search-ul nu prea merge, iar reteta am postat-o intr-un subiect legat de pizza, parca... )
  •  
    • 9835 mesaje
    8 Feb 2005, 22:33
    0 0
    Paine de casa:

500 gr. faina
    1 plic drojdie uscata (eu am pus Oetker)
    sare (cam ¼-1/3 lingurita)
    apa calduta (cca 300 ml, adica o cana mare, sau chiar mai mult – depinde de faina)

Se incinge cuptorul.
    Faina si drojdia se pun intr-un castron mare. Se amesteca. Se lasa vreo 20 de minute, ca sa ajunga faina la temperatura camerei.
    In mijlocul fainii sa face o adancitura in care se toarna treptata apa calduta in care s-a dizolvat sarea, timp in care se amesteca acolo cu mana, ca sa se omogenizeze compozitia.
    Aluatul nu trebuie sa iasa prea tare, adica... cum sa spun eu... ca la cozonac, daca ati vazut vreodata cum se face: intr-o prima faza trebuie sa se lipeasca de maini, urmand ca, dupa ce e framantat cu avant si energie, sa inceapa sa se deprinda de pe caston si maini. In momentul cand se intampla lucrul acesta, se dau mainile cu faina, se scoate aluatul din castron, i se da o forma lunguiata (eu l-am rasucit nitel in spirala) si se pune in forma. Aceasta se acopera si se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul.
    Se da la cuptor, la inceput la foc mare (cca 5 minute), ca sa creasca frumos, apoi se coace la foc potrivit. Eu n-am stiut cu ce s-o ung ca sa iasa rumena ca painea de la magazin. Probabil cu ou?
    In fine... dupa ce scoateti painea din cuptor, o extrageti din forma si o lasati sa se raceasca pe un fund de lemn, acoperita cu un stergar. E bine sa o intoarceti de pe a latura pe alta, din cand in cand. Daca o taiati prea devreme, se incruzeste. La fel, daca o lasati sa se raceasca in forma.
    Cand o taiati, apasati cu buricul degetului pe miez: daca adancitura ramane, inseamna ca painea nu este bine coapta. Daca locul pe care ati apasat revine imediat la forma initiala (ca un burete de baie), totul e in regula.

E mai usor decat pare. Mie mi-a facut o mare placere sa mananc paine de casa: mi-am amintit de painea facuta de bunica mea. Pentru cele care nu stiu cum e: tineti cont ca painea de casa are alt gust decat cea din comert (nu contine afanatori, amelioratori de gust etc.) si nu va asteptati sa iasa la fel de crescuta ca aceea (framantatul de mana nu se compara cu framantatul facut cu malaxoarele alea imense, foarte puternice).

Sfaturi colaterale:
    1. cat timp va ocupati de paine, nu deschideti fereastra: incercati sa pastrati o temperatura constanta in bucatarie.
    2. toate ingredientele si ustensilele (inclusiv forma de copt) trebuie sa fie la temperatura camerei
    3. cat timp se coace painea, urmariti sa deschideti cat mai rar usa cuptorului pentru a verifica painea - si, daca o faceti, nu deschideti usa complet si miscati-va foarte rapid

Bafta si... muschi de fier, sa puteti framanta bine!
  •  
    • 180 mesaje
    9 Feb 2005, 11:08
    0 0
    Ooo, donna, o multime de sfaturi de folos! Iti multumesc f.mult. Sambata o sa o fac si iti spun cum a iesit.
    Cred ca rumena se face datorita focului, cuptorului. Si nu prea cred ca se da cu ou. Insa cozonacul se da. Stiu ca painea facuta in fabrica, la un moment dat (cred ca dupa ce este scoasa din cuptor si este f.fierbinte) trece printr-un jet de aburi, care ii dau luciu si o fac mai putin poroasa la suprafata. Asta e mai putin important. Eu vreau sa obtin o paine gustoasa si de-abia astept sa fac reteta ta.
    Si de framantat chiar ma bucur, ca asa mai fac si eu ceva exercitiu fizic.

PS: Nici eu nu m-am apucat de mult de gatit, doar de vreo 4 ani, dar cu siguranta nu am progresat asa mult ca tine. Nu am avut motivatia ….. si nici nu bucataresc des.

Sa ai o zi frumoasa!