Rutina, nu neaparat plicticoasa

De asemenea, exista o serie de afecte foarte puternice, pentru amanta din partea sotului, pentru sot din partea sotiei, etc. Toate aceste afecte au mereu o umbra care functioneaza alaturi de ele si genereaza trairi intense. Dar exista si starea opusa - daca se afirma iubirea se afirma si ura, daca se afirma atractia, se afirma in umbra si respingerea. Toate sunt active si puternice, dar unele sunt acceptate si integrate in actiuni, celelalte sunt trecute intr-un plan inconstient de unde guverneaza reactiile impulsive, intense ale fiecaruia dintre ei.

Cearta, un "joc" al cuplului

Acest joc este peste tot, cu siguranta ceva se intampla si in cuplul tau. Dar sa mai vedem o schema. Usor vizibila din exterior, din interior devine o suferinta permanenta. El are peste 30 de ani, vine dupa o serie de experiente cu diferite partenere. La un moment intalneste o alta persoana - "nu m-am indragostit de ea de la inceput insa mi-a placut, am invitat-o in oras si a doua zi ne-am intalnit din nou. M-am indragostit de ea atunci cand am simtit ca am pierdut-o". Am fost la ea acasa si am facut dragoste. A fost minunat. Am plecat la serviciu si ne-am refuzat pe la pranz, spunandu-mi ca a fost o prostie ceea ce s-a intamplat in acea noapte. Atunci am simtit ca nu vreau sa o pierd, ca o iubesc cu adevarat".

El a fost plecat pentru o perioada de cateva luni din tara si in acest timp nu au comunicat. Cand s-a intors ea incerca sa-si construiasca o alta relatie, ramanand in relatie si cu el; cand sunt impreuna se simt bine, dar constata ca nu pot sa fie unul cu celalalt. Nu poate nici sa se separe de el, nici sa ramana cu el. Cand ea este dispusa sa fie in relatie, el nu simte necesitatea sau se intampla ca el sa plece.

Cand el doreste sa fie cu ea, fie nu se poate, fie se intampla ceva care da lucrurile peste cap. Suficient de complicat si totusi simplu. Se doresc unul pe altul, insa alternativ. In esenta, raman impreuna si totusi nu. Ceea ce fusese spus in prima zi, ramane un laitmotiv constant a lor pe tot parcursul relatiei. Fug unul de celalalt si cand ajung departe unul de altul se cauta. Cercul acesta nu se termina decat atunci cand unul este capabil sa inteleaga si sa intuiasca jocul. Dar chiar daca acest cuplu ar evolua si ar constitui o familie, jocul ar ramane si ar trece la alt nivel.

In fiecare cuplu poate sa existe un joc. Un alt nivel la care se manifesta acest joc este cel al certurilor. Exista in cele mai multe cupluri un ritual al certurilor care se desfasoara identic, indiferent daca este vorba despre vasele nespalate sau despre o alta persoana. Indiferent de motiv, certurile pornesc identic, de la aceeasi persoana, spunand cam aceleasi lucruri, cam aceleasi trairi. In fiecare din aceste momente exista trairi aparte dar care se regasesc in aceeasi traire inconstienta.

Consilierea psdihologica a cuplului

Rolul consilierii de cuplu este de a scoate la lumina acest joc. Fiecare situatie se creeaza pe sine ca o noua etapa a jocului in care sentimente ascunse, ganduri nerostite, pulsiuni inconstiente, efecte pierdute ale trairilor vin si deregleaza spontaneitatea celor doi.

Cauzele principale rezida in ceea ce simt cei doi in relatia cu propria lor existenta, cu propria lor viata. Exista trairi intense, exista trairi puternice dar ele se desfasoara in planul adanc al fiintei fiecaruia, in ceea ce simte fiecare. Este un proces laborios a le aduce la lumina si uneori partenerul poate te ajuta sa faci asta, dar alteori poate sa fie si un impediment. Capacitatea de a te intoarce spre ceea ce este in tine, capacitatea de autoreflexie este importanta si decisiva in acest joc. Si aceasta capacitate se invata.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod