Lucruri pe care le face un narcisist atunci când încearcă să profite de tine

O trăsătură a narcisiștilor este lipsa empatiei, lucru care este observat din copilărie și este prezent în diferite contexte. Asociat cu egoismul și cu fascinația pentru sine, narcisismul este definit într-un fel care este aplicabil oricărei persoane.
Cu toate acestea, unele persoane sunt mai înclinate către acest comportament narcisist. Probabil că cel mai ușor mod de a defini narcisismul este prin relația unui narcisist cu alte persoane. Aceasta implică dezamăgiri, lipsă de empatie și exploatare. Este o relație dăunătoare pentru persoana care are intenții bune și are încredere într-o persoană care nu poate oferi în schimb aceeași investiție emoțională. Iată câteva lucruri pe care le face un narcisit atunci când încearcă să profite de tine!

Ce face un narcisist când vrea să profite de tine?


Este important să identifici și să înțelegi trăsăturile narcisiștilor. Nu vrei să fii expus sau abuzat. Este dreptul tău sa ai încredere în tine și să împărtășești bunătate, nu să ai dubii și să eziți.
Trebuie să te protejezi de cei care îți fac rău, indiferent dacă este intenționat sau nu. Există anumite scenarii care te vor face să îți dai seama dacă ai de-a face cu un narcisist. Iată despre ce este vorba!

1. Dă vina pe tine


Un narcisist va spune orice pentru a te convinge că are un comportament normal și că tu ești vinovat. După ce supune victimele la abuz emoțional și psihologic, narcisistul încearcă să invalideze și să critice orice rezistență care vine către acțiunile sale. Îți poate spune că ești prea sensibil, prea serios sau că îl înțelegi greșit. Însă narcisiștii sunt cameleoni emoționali. Atunci când vine vorba de abuz, preferă ca victimele sale să se blameze pe sine pentru acțiunile lor.
Scopul final al narcisiștilor este să evoce un sentiment de îndoială în cazul victimelor.

2. Disonanță cognitivă


Este des întâlnit ca un narcisist să își mascheze adevărata identitate cu una falsă. Mai exact, este o față pe care o prezintă lumii, o modalitate prin care speră să obțină atenția dorită și admirația. Însă atenția și admirația nu sunt meritate. Din păcate, această tactică funcționează adesea. Oamenii nu reușesc să înțeleagă de cele mai multe ori adevărata natură a unui narcisist ca fiind acea persoană lipsită de empatie și interes în alte ființe. În schimb, îl percep ca fiind o persoană fermecătoare, atentă și grijulie. În consecință, victimele narcisiștilor vor avea de-a face cu disonanța cognitivă.
Acestea încearcă să coreleze imaginea pe care o prezintă narcisiștii lumii și faptele lor. Victimele ajung să se învinovățească și să ignore adevărata identitate a narcisiștilor.

3. Manipulare emoțională


Narcisiștii manipulează emoțiile prin inserția unei alte persoane în relație. În esență, acest lucru alterează dinamica relației și este o tentativă prin care să provoace gelozie și să mențină controlul. Această tehnică funcționează astfel: apare încă o problemă în relație, iar narcisiștii nu se simt obligați să rezolve ceva. Aceștia vor manipula emoțiile astfel încât să transmită problemele pe care le au ei, de fapt, cu victimele. Obiectivul? Să facă victimele să simtă că trebuie să concureze pentru sentimentele lor.
Narcisiștii vor spune lucruri de genul "Mi-aș dori să fii mai mult ca el/ea", "El/ea nu s-ar purta niciodată așa cu mine". Astfel de afirmații creează sentimente de nesiguranță în mentalitatea victimelor, adesea gândindu-se dacă se potrivesc în viața narcisiștilor.

Tu ai observat aceste trăsături până acum? Dacă da, ai confruntat persoana respectivă, te-ai îndepărtat de aceasta sau ai încercat să faci un compromis și să rămâi alături de ea în continuare?
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod