Doua etape esentiale in formarea unui cuplu

Orice relatie de dragoste este un proces in miscare care trece prin diferite stadii. De la intalnire pana la relatia de durata, cei doi parcurg o serie de obstacole care cer multa...
Orice relatie de dragoste este un proces in miscare care trece prin diferite stadii. De la intalnire pana la relatia de durata, cei doi parcurg o serie de obstacole care cer multa intelegere, adaptabilitate si toleranta.

Asta nu inseamna ca toate povestile de dragoste au acelasi scanariu pentru ca fiecare individ vine in noul cuplu cu experientele, sensibilitatile, convingerile si dorintele proprii. De fapt intalnirea dintre aceste doua povesti este decisive pentru evolutia dragostei.

Trecerea relatiilor de la o etapa la alta nu este definitiva, sunt momente de regresie, de accelerare sau de stagnare in orice cuplu. Daca vedem povestile de dragoste ca pe un parcurs, putem identifica doua etape ale acestora.

Fuziunea


Este de fapt momentul intalnirii, dar nu cel a doua persoane fizice, ci a atractiei dintre ele. De fapt, momentul in care cuplul se formeaza.
Acestei etape ii apartin declaratii de genul: "Tu esti cea pe care o asteptam!"; "Suntem de acord in orice" etc.

Aproape toate relatiile incep cu o atractie pasionala. Cei doi se indragostesc, traiesc intens acest sentiment si sunt de acord, in mod tacit, sa fomeze un cuplu. Pentru ei, fiecare moment trait departe de partener este unul de suferinta si fiecare experienta traita impreuna este un moment bun pentru a se descoperi reciproc, de a identifica noi puncte comune. Asa se ajunge la concluiza evidenta ca cei doi au fost facuti pentru a se intalni.

Aceasta etapa este esentiala in formarea unui cuplu pentru ca ea creeaza complicitatea. De altfel, este unul dintre putinele momente in viata, in care simti ca poti sa-ti dai viata pentru celalalt fara a simti nicio durere.

Ea ne permite sa ne iesim din noi, sa descoperim aspecte ale vietii pe care pana atunci nu le-am luat in consideratie sau de care ne-a fost teama.
Nu degeaba exista acea conceptie ca dragostea ne-ar da aripi.

Dezavantajul este ca aceasta dragoste pasionala se sprijina, in majoritatea cazurilor, pe amagiri. De fapt, fiecare isi imagineaza ca daca aceasta relatie este atat de intensa este pentru ca celalalt corespunde perfect imaginii partenerului ideal pe care el o are in minte. Nu il vedem pe celalat cum este el de fapt, ci cum ne-am dori noi sa fie.

Profita din plin de aceasta etapa a relatiei tale, o adevarata "luna de miere", pentru ca este pe cat de placuta, pe atat de efemera. Unii spun ca nu dureaza mai mult de doi, trei ani, la altii poate dura doar cateva luni.

Diferentierea


Aceasta etapa apare atunci cand incepi sa te gandesti ca persoana de langa nu este ceea ce te-ai dorit sau s-a ca schimbat fata de cum l-ai cunoscut. Odata cu locuitul impreuna vine si impartasirea sarcinilor cotidiene si, implicit, asumarea responsabilitatilor.
Cuplul coboara din "norisorul pufos" pe care statea pana atunci si se confrunta direct cu realitatea.

Daca pana atunci nu vedeau decat ceea ce ii uneste acum, partenerii incep sa isi descopere imperfectiunile. Celalalt isi devaluie acum intreaga fata a personalitatii sale. Deceptia este la nivel intelectual pentru ca trebuie sa iti iei ramas bun de la imaginea idealizata pe care o aveai fata de celalalt, dar si de la tine: viata de cuplu te face sa descoperi aspecte ale caracterului vostru pe care celalalt ti le releva.

Aceasta etapa este esentiala in formarea unui cuplu. Se poate vorbi despre o relatie stabila doar dupa ce diferentierea a fost depasita; nu este simplu sa renunti la idealul tau si sa accepti realitatea. Etapa de intoarcere la realitate nu este simultana pentru cei doi parteneri. Cel care traieste inca in idealism se poate crede abandonat, mai putin iubit, in timp ce persoana cealalta nu se mai recunoaste intr-o relatie devenita sufocanta.


Cheia acestei etape este comunicarea si toleranta. Trebuie sa stii sa te detasezi de cuplu, sa iti traiesti propriile pasiuni si sa raspunzi ambitiilor tale profesionale. Invata sa iti definesti "teritoriul" care nu este mereu acelasi cu cel al partenerului.

Partenerii trebuie sa comunice in aceasta etapa pentru a-si explica nevoile, preferintele si predilectiile pentru ca aceasta diferentiere sa nu fie interpretata ca o fuga de celalalt.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • dinu pe 26 Iul 2008, 23:19
    pt alexandra!

    pai...nu stiu cati ani ai,dar dupa mesajul scris de tine, cred ca abia esti in clasa a patra,asa ca e cam devreme sa te gandesti la astfel de lucruri! Ar mai fi si varianta sa fii majora,dar in acest caz...si analfabeta! In cazul celei de a doua variante iti sugerez sa inveti sa scrii....si cine stie...poate va intelege si el mai bine ce vrei de la el! Grow up ,baby!

    0
    0

  • alexandra pe 17 Iul 2008, 22:21
    vreau sa fac in asa fel incat sa-l fac sa-i placa mai mult de mine...

    vreau sa fac in asa fel incat sa-l fac sa-i placa mai mult de mine...el e mai mare cu 1 jum si mam atasatde el am iesit in copou al plimabre am vbot dar el eacuma cu altcnv....ne intzlegem bn...si vbim orice de la un fir de atza pana la sex sau altcv......vreau sa-l facsa ma plak mai mult decat ma place acum ce sa fac ?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod