Ce este tipul de atașament și cum te poate ajuta să ai o relație fericită

Teoria atașamentului explică ce tipuri de atașament formăm în relațiile noastre, în special cele sentimentale, cu partenerii de viață.
Unele relații au forme de atașament compatibile, în timp ce altele nu sunt la fel de norocoase. Când ai o relație cu o persoană care are un stil de atașament complet diferit, pot apărea conflicte în relație. Unul dintre aceste conflicte ar putea fi legate de timp. De exemplu, unele persoane se așteaptă să-și petreacă timpul liber cu partnerul de viață. În schimb, alți oameni nu doresc asta. 

Schimbarea tipului de atașament este un proces foarte dificil

Poți încerca să-ți schimbi stilul de atașament, dar este un proces lung și dificil. Potrivit acestei teorii, ne dezvoltăm tipul de atașament încă din primii ani de viață și este bazat de obicei pe relația pe care am avut-o cu părinții. Dar poți descoperi câte tipuri de atașament există și cum îți influențează acestea relația. 

Cele patru tipuri de atașament:


Atașamentul securizant sau sigur - Ai tendința de a te simți sigur pe tine și apropiat de partenerul tău, păstrând în același timp independența fiecăruia dintre voi.

Nesigur anxios - Ai tendința de a te simți nefericit în relație și uneori devii posesiv cu partenerul tău. Îți faci griji că ai putea să-l pierzi pe cel pe care îl iubești și de care depinde fericirea ta.

Nesigur evitant - Creezi o distanță între tine și partener, făcând tot posibilul pentru a evita conexiunea emoțională.
Partenerul tău ar putea crede că nu îți pasă de relația voastră.

Dezorganizat - Îți este dificil să ai încredere în ceilalți și te confrunți cu o serie de temeri, printre care aceea de a nu te atașa prea mult de partener sau de a nu părea prea distant. Emoțiile tale se schimbă brusc, ceea ce îți oferă o stare permanentă de confuzie.

Fiecare combinație de câte două tipuri de atașament are un efect diferit asupra relației.

Aspecte pozitive

Dacă unul dintre parteneri are un stil de atașament sigur, atunci relația are aspecte pozitive. Această teorie spune că o persoană cu tip de atașament sigur va putea echilibra un partener cu alt tip de atașament mai puțin favorabil.

Aspecte negative

Combinația anxios - anxios este una plină de provocări. Persoanele cu acest tip de atașament pot detecta mici schimbări în emoțiile și comportamentele celorlalți. Iar această percepție ascuțită, asociată cu nesiguranță și anxietate, duce la concluzii greșite.
Două persoane cu atașament nesigur anxios pot avea o relație plină dramă, gelozie și certuri. Același lucru se întâmplă și în cazul a doi oameni cu atașament de tipul dezorganizat.
Când doi partneri de tipul nesigur evitant formează o relație, la început lucrurile par să meargă bine, pentru că fiecare își vede de treabă. Dar cu timpul relația se destramă, pe măsură ce doi se înstrăinează unul de celălalt.

Combinații toxice

Relația este foarte dificilă între o persoană cu un stil de atașament anxios și una cu stil de atașament evitant. În ciuda acestui lucru, aceste persoane se atrag pentru că au comportamente complementare, dar în sens negativ. O persoană anxioasă se teme că și-ar putea pierde partenerul și așteptă ca persoana cu tip de atașament evitant să se dedice relației. Fiecare își validează astfel așteptările, deși sunt nocive.
De asemenea, relațiile cu atașament dezorganizat - evitant și dezorganizat - anxios sunt foarte dificile și au șanse mici să reziste.

Evaluează cu sinceritate stilul tău de atașament

Trebuie să știi în primul rând care este tipul tău de atașament dacă vrei să ai o relație fericită. Gândește-te la modul în care reacționezi la acțiunile partenerului tău.
De exemplu, dacă îți spune că te va suna la ora două, dar te sună la două și jumătate, îți petreci acea jumătate de oră gândindu-te la ce ar putea să se fi întâmplat? Te simți vulnerabilă și abandonată? Dacă de aici apar discuții și certuri cu partenerul tău, atunci probabil ai un stil de atașament anxios.

Gândește-te cum te simți după ce petreci mult timp în compania persoanei iubite. Simți că ai nevoie de timp numai pentru tine? Sau începi să crezi că o relație pe termen lung înseamnă că îți vei pierde identitatea și independența? Dacă te recunoști în descriere, atunci tipul tău de atașament este unul evitant.

Poate părea dificil să identifici tipul de atașament al partenerului tău, dar nu este imposibil. Observă modul în care reacționează la grijile tale. Dacă ai avut o zi proastă și vrei să vorbești depre asta, te simți ignorată și ți se pare că nu este interesat să asculte? Atunci probabil că are un tip de atașament evitant.

Ce se împlă atunci când trebuie să vă întâlniți și întârzii câteva minute? Dacă incepe imediat să-ți dea mesaje și să te întrebe unde ești și dacă mai vii, este posibil să aibă un stil de atașament anxios.

Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod