Romania, la Cupa Mondiala de fotbal pentru persoane fara adapost

22 Octombrie 2008
Facebook Twitter Comenteaza
Romania, la Cupa Mondiala de fotbal pentru persoane fara adapost

In 2001, la Cape Town, fondatorii organizatiei "The Big Issue" au avut initiativa organizarii "Homeless World Cup" - o cupa mondiala de fotbal in miniatura destinata persoanelor fara adapost. Dupa sapte ani, statisticile spun ca inca exista circa un miliard de astfel de persoane in intreaga lume. In Romania nu s-a putut preciza un numar exact al oamenilor strazii, dar o aproximare plaseaza numarul lor intre 50 si 60 de mii.

Pana in prezent au participat la aceasta competitie 48 de tari si 500 de jucatori cu varste de peste 16 ani. Impactul acestui eveniment asupra participantilor a fost evident: 77% din jucatorii implicati isi schimba in mod decisiv viata dupa participarea la Homeless World Cup, majoritatea gasindu-si noi motivatii in viata si imbunatatindu-si situatia.

Pentru prima oara de la infiintarea campionatului, anul acesta Romania va participa la "Homeless World Cup", eveniment ce va fi mediatizat si prin realizarea unui film documentar.

Asociatia "Centrul Crestin Metanoia" din Timisoara si compania de productie Libra Film incearca astfel sa traga un semnal de alarma asupra starii si conditiei in care traiesc multi cetateni ai Romaniei.
Centrul Metanoia este un ONG infiintat in 2001 care a avut inca de la inceput drept scop ajutorarea oamenilor in nevoi si a celor cu probleme sociale. Intre proiectele social-sportive derulate pina in prezent amintim: Cupa 1 iunie, Cupa Prieteniei, organizarea in 2008 a unui meci demonstrativ de incurajare pentru strangerea de fonduri intre echipa care va reprezenta Romania la "Homeless World Cup" si fostele glorii ale Politehnicii Timisoara.

Directorul Centrului, Mihai Rosus, este cel care s-a ocupat de selectia si logistica echipei pentru Cupa Mondiala, iar antrenorul echipei este Florin Batranu, fostul jucator al lui Poli Timisoara.
Intre componentii echipei se numara Radu Muntean - capitanul echipei (27 de ani, nascut in Arad,); Claudiu Kostity (24 de ani, din Timisoara, vedeta echipei); Pavel (21 de ani, din Arad), si fratele sau, Calancea Beniamin (18 ani).

Intre 1-3 decembrie, echipa se va afla in cantonment la Buzias, unde se vor antrena si vor juca cu echipele Centrului de reeducare a minorilor din Buzias. Campionatul se va desfasura intre 1-7 decembrie la Melbourne, pe 9 decembrie fiind programata intoarcerea echipei Romaniei, iar pe data de 15 a aceleasi luni o conferinta de presa la sediul centrului Metanoia din Timisoara.

Pornind de la acest subiect, Libra Film produce un film documentar  regizat de Claudiu Mitcu (nominalizat la Premiile Gopo 2008 pentru documentarul "Nisipuri") si avind la baza o idee de Tudor Giurgiu, documentar ce urmareste evolutia membrilor echipei nationale, transformarea lor din ilustri necunoscuti, traind de pe azi pe miine, in componenti ai echipei nationale de fotbal pentru aceasta categorie defavorizata.

Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod