OSCAR 2014: Detalii şi fapte insolite din istoria premiilor

Istoria galei Oscar, a cărei a 86-a ediţie va avea loc duminică seară, la Dolby Theatre din Los Angeles, este caracterizată de multe detalii notabile sau insolite, informează presa internaţională, citată de agenția Mediafax.
La 23 de ani, Jennifer Lawrence, nominalizată la premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar ("Ţeapă în stil american/ American Hustle"), este cea mai tânără actriţă selectată de cel puţin trei ori la trofeele Academiei americane (după "Mâinile tatălui meu/ Winter's Bone" şi "Scenariu pentru happy-end/ Silver linings playbook"). Teresa Wright avea 24 de ani când a obţinut a treia sa nominalizare, în 1942.

Anul trecut, "Scenariu pentru Happy-end", de David O. Russell, a fost primul film de la "Reds", de Warren Beatty (1981), care a obţinut nominalizări la categoriile "cel mai bun lungmetraj", "cel mai bun regizor", "cel mai bun scenariu", precum şi cele patru categorii de interpretare. Regizorul repetă reuşita anul acesta, cu "American Hustle".

De două ori nominalizată anul acesta la premiul Oscar pentru cel mai bun film - "American Hustle" şi "Ea/ Her", Megan Ellison este al patrulea producător de film (şi prima femeie producător) nominalizată de două ori în acelaşi an în această categorie, după Francis Ford Coppola, Fred Roos şi Scott Rudin.

Nominalizat la premiul Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră, "Hoţul de cărţi/ The Book Thief", John Williams a ajuns la un total de 49 de selecţii. Doar Walt Disney îl întrece în istoria Oscarurilor, cu 59 de nominalizări.
Woody Allen, selectat anul acesta la categoria "cel mai bun scenariu original", pentru "Blue Jasmine", este al doilea în topul artiştilor în viaţă cu cele mai multe nominalizări - 24.

Meryl Streep, nominalizată la premiul Oscar pentru cel mai bun rol principal feminin ("Ţinutul din mijlocul verii/ August: Osage County"), şi-a doborât anul acesta propriul record. În categoriile de interpretare, ea deţine cele mai multe nominalizări - 18. Ea este urmată în top de Katharine Hepburn şi Jack Nicholson, fiecare nominalizat de 12 ori.

Compozitorul Thomas Newman, a 12-a oară nominalizat, anul acesta, pentru muzica filmului "Saving Mr. Banks: În căutarea poveştii/ Saving Mr. Banks", nu este primul Newman care se afirmă la Oscaruri: familia sa de muzicieni (Alfred, Lionel, Emil, Thomas, David şi Randy) a obţinut în total 88 de selecţii.

"The Missing Picture", candidatul Cambodgiei la Oscarul pentru film străin, este al doilea documentar selectat în această categorie, după "Waltz with Bashir" (2008), de Ari Folman, un lungmetraj animat propus de Israel.

3,85 este greutatea, în kilograme, a unei statuete Oscar, care are o înălţime de 34 de centimetri.

3.400 este numărul de locuri din Dolby Theatre (fostul Kodak Theatre), unde gala premiilor Oscar este organizată în fiecare an, începând din 2002.

1929 este anul primei ediţii a premiilor Oscar, la doi ani după înfiinţarea Academiei de film americane - The Academy of Motion Picture Arts and Sciences.

1.500 este numărul jurnaliştilor şi angajaţilor din mass-media acreditaţi la Oscar.

300 este numărul fericiţilor câştigători, aleşi prin tragere la sorţi, ai locurilor de lângă covorul roşu pe care vor defila celebrităţile.

24 este numărul categoriilor de premii - cu excepţia celor pentru întreaga carieră -, însă pot exista mai mulţi câştigători în cadrul unei singure categorii.

37 este recordul selecţiilor la categoria cel mai bun film străin, deţinut de Franţa.
13 este recordul de premii Oscar obţinute la categoria "cel mai bun film străin", deţinut de Italia. Franţa se situează pe locul al doilea, cu 12.

19 este recordul de nominalizări la Oscar, deloc de invidiat, deţinut de inginerul de sunet Kevin O'Connel, care nu a obţinut niciodată acest trofeu.

Kathleen Kennedy şi Steven Spielberg sunt producătorii cu cele mai multe nominalizări la Oscar ("la categoria cel mai bun film"), fiecare cu opt selecţii.

Persoana care a câştigat cele mai multe premii Oscar este Walt Disney, cu 22 de trofee (22 competitive şi 4 onorifice), fiind de asemenea cel care a câştigat cele mai multe premii ale Academiei într-un an - 4. De asemenea, femeia care a câştigat cele mai multe premii Oscar este designerul de costume Edith Head, cu 8.

12 este recordul nominalizărilor la categoria celui mai bun regizor, deţinut de William Wyler.

John Ford deţine recordul pentru cele mai multe Oscaruri obţinute pentru regie - 4.

Kathryn Bigelow este prima femeie premiată cu Oscar pentru regie - în 2010, pentru "The Hurt Locker".

14 este recordul nominalizărilor obţinute de un film, deţinut ex-aequo de "Totul despre Eva" (1951) şi "Titanic" (1998).

11 este recordul premiilor Oscar obţinute de un film, deţinut la egalitate de "Ben-Hur", "Titanic" şi "Stăpânul Inelelor: Întoarcerea Regelui".

"The Lord of the Rings: The Return of the King" (2003) este şi filmul cu cele mai multe premii în toate categoriile la care a fost nominalizat - 11.

Trei filme au primit cvintetul de mari trofee Oscar - "cel mai bun lungmetraj", "cel mai bun regizor", "cel mai bun rol principal masculin", "cel mai bun rol principal feminin", "cel mai bun scenariu adaptat/ original": "It Happened One Night" (1934), "Zbor deasupra unui cuib de cuci/ One Flew Over the Cuckoo's Nest" (1975), "Tăcerea mieilor/ The Silence of the Lambs" (1991).

10 ani este vârsta celei mai tinere actriţe care a obţinut vreodată un premiu Oscar: Tatum O'Neal, în 1974.
O'Neal deţine recordul şi pentru cel mai tânăr câştigător de Oscar în toate categoriile. Justin Henry este cel mai tânăr nominalizat la premiul Oscar - la vârsta de 8 ani, pentru rolul din filmul "Kramer contra Kramer" (1979).

Gloria Stuart a fost cea mai în vârstă nominalizată la Oscar, la 87 de ani, pentru rolul din "Titanic" (1997), în timp ce cel mai în vârstă câştigător al unui Oscar este Christopher Plummer (82 de ani, în 2012, pentru rolul din "The Beginners").

6 ani este vârsta celei mai tinere actriţe care a obţinut un premiu Oscar onorific - Shirley Temple, în 1935, în timp ce actorul Eli Herschel Wallach a fost cel mai în vârstă premiat cu un Oscar onorific, la 94 de ani, în 2010.

Cea mai tânără nominalizată în categoria "rol principal feminin" este Quvenzhané Wallis, 9 ani, pentru "Beasts of the Southern Wild", iar cea mai în vârstă este Emmanuelle Riva, 85 de ani, pentru "Amour".

"Avatar" şi "Up" au fost primele pelicule 3D nominalizate la Oscar pentru cel mai bun film, în 2009, în timp ce "The Lord of the Rings: The Return of the King" (2003) a fost primul film fantasy premiat cu Oscar.


Foto: AFP/Mediafax
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod