Muzică de cameră pentru salvarea bisericilor de lemn

26 Ianuarie 2011
Facebook Twitter Comenteaza
Muzică de cameră pentru salvarea bisericilor de lemn
Asociaţia SoNoRo, Fundaţia Pro Patrimonio şi Ordinul Arhitecţilor din România organizează primul concert din seria "Muzică de cameră pentru bisericile de lemn". Evenimentul va avea loc pe 28 ianuarie, ora 19:30, la Cercul Militar Naţional, Sala Bizantină, Str. Constantin Mille nr. 1. Biletele se pun în vânzare la Librăria Cărtureşti începând de astăzi.

Acesta este primul dintr-o serie de 6 concerte organizate cu scopul strângerii de fonduri pentru intervenţiile urgente necesare salvării mai multor biserici de lemn din nordul Olteniei şi sudul Transilvaniei, clasate pe lista monumentelor istorice româneşti.

Acţiunea de strângere de fonduri se va desfăşura prin intermediul organizării de concerte caritabile de muzică de cameră cu tineri interpreţi înscrişi în programul SoNoRo – INTERFEŢE.
Concertele din cadrul programului “Muzică de cameră pentru biserici de lemn” vor avea loc o dată pe lună, în mai multe locaţii din Bucureşti – sedii de ambasade, consultate, Sali de concerte, centre si institute culturale.

În urma unor cercetări făcute de Fundaţia Dala şi de alţi arhitecţi pasionaţi, au fost selectate 60 de biserici din norul Olteniei şi sudul Transilvaniei care sunt cel mai ameninţate de dispariţie. Pe teritoriul României sunt citeva sute de astfel de monumente istorice clasate şi toate sunt aproape necunosute, dar adăpostesc elemente semnificative de arhitectură şi pictură de secol 17-19.
Cele 60 de biserici selectate sunt răspândite pe o arie largă în regiunea Gorj (19 biserici), Vâlcea (12 biserici), Hunedoara (21 biserici) şi Sibiu (8 biserici).

Dacă nu se vor face intervenţii urgente, în 10 ani aceste biserici vor dispărea cu totul. Există trei operaţii de intervenţie urgentă, de tip SMURD, care pot salva bisericile de lemn: protecţie la acoperişuri şi sprijiniri, îndepărtarea apelor de ploaie de la talpa fundaţiei şi consolidarea picturii desprinse de pe perete.

Aceste operaţii de urgenţă nu sunt costisitoare - între 3.000 - 6.000 EURO     pentru o biserică, dar necesită viteză de reacţie, organizare şi solidaritate între comunitate şi arhitecţi, pictori,restauratori şi constructori.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod