Ionu lu' Grigore, la ICR

20 Octombrie 2008
Facebook Twitter Comenteaza
Marti, 21 octombrie 2008, de la ora 18:00, la Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru 38) va vibra cetera lui Ionu lu' Grigore, zis "Paganini", din Salistea de Sus (jud. Maramures), acompaniata de zongora lui Ion Covaci si de doba lui Ioan Gaga. Noua intalnire din cadrul programului "Ultimii rapsozi", initiat la ICR de Grigore Lese, aduce la Bucuresti un virtuoz a carui faima a trecut hotarele Maramuresului Voievodal: supranumele de "Paganini" i l-au dat, cu admiratie, ascultatori din Germania.
Este membru al grupului vocal-instrumental Iza, il cheama Ioan Covaci, iar in sat i se spune Ionu lu' Grigore, ceterasu'.

"Patosul interpretarii, efervescenta strigaturilor, contorsionarea trupului, acrobatiile neasteptate, improvizatia si creativitatea uimitoare fac din Ionu' lu Grigore un personaj fabulos. A cantat de copil la nuntile din Maramuresul Voievodal. Cunoaste si interpreteaza magistral repertoriul de nunta romanesc, evreiesc, ucrainian. Cand spune ca cetera e viata lui nu sunt vorbe goale.
Doarme si se viseaza cantand, se trezeste si primul lucru pe care il face pune mana pe cetera. E greu de inteles, are 70 de ani si nu a invatat inca sa se menajeze. Aplecat pe cetera, cu privirea pierduta, intr-o adevarata transa, Paganini din Salistea de Sus canta din toata fiinta lui, pana la epuizare." Astfel il prezinta Grigore Lese pe protagonistul urmatoarei seri de "Ultimi rapsozi" - cel care, dupa o viata petrecuta in mina din Baiut si nopti lungi la petrecerile maramuresenilor, dupa recitaluri care au lasat impresii puternice pe mai multe meleaguri, ajunge in aceasta luna la ICR.

Ultimii rapsozi, program lunar al ICR, ofera publicului citadin un contact nemijlocit cu folclorul autentic - atat cel traditional romanesc, cat si cel al minoritatilor din Romania.
Un scop al acestui program este constientizarea faptului ca arta traditionala, reprezentand o valoare identitara fundamentala, formeaza un patrimoniu imaterial care trebuie respectat si pastrat. Accesul este liber, in limita locurilor disponibile.

Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod