Eurovision 2014: Suspansul atinge cote maxime

Toate "ingredientele" au fost reunite în Danemarca de organizatorii concursului Eurovision pentru a face să crească suspansul înainte de finala de sâmbătă seară a acestei competiţii, unde se vor amesteca farmecul interpretativ, interesele geopolitice şi costume de scenă la limita scandalosului, notează agenția Mediafax într-un material dedicat concursului muzical european.

Armenia, Suedia şi Ucraina fac parte din rândul ţărilor de la care se aşteaptă un rezultat mare, dar, spre deosebire de anul trecut - când daneza Emmelie de Forest a câştigat competiţia, conform aşteptărilor, cu piesa ei "Only Teardrops" -, niciun favorit nu pare să se detaşeze în 2014.

Semn al faptului că politica influenţează voturile, mulţi spectatori din public au început să fluiere în momentul afişării rezultatelor semifinalei de marţi seară, care au anunţat că Rusia s-a calificat în finală. Şi, potrivit anumitor observatori, Ucraina ar putea să primească, sâmbătă, multe voturi de simpatie, observă Mediafax.

Televiziunea publică daneză (DR) intenţionează să mizeze la maximum pe această latură dramatică a galei Eurovision, descrisă adeseori drept cel mai mare eveniment audivizual non-sportiv din lume.

"Când artiştii ies din scenă, filmăm imediat reacţiile lor. Vrem ca totul să fie cât mai dramatic"
, a declarat producătoarea TV Pernille Gaardbo.

Bugetul evenimentului este şi el unul impresionant: Danemarca şi-a fixat o limită de 190 de milioane de coroane daneze (25,5 milioane de euro) pentru a finanţa Eurovisionul, care a atras 170 de milioane de telespectatori anul trecut în faţa micilor ecrane.



Din lipsă de fonduri, Bulgaria, Cipru şi Serbia nu participă la competiţia din acest an.

Eurovision a câştigat în popularitate începând din anii '90, când European Broadcasting Union (EBU, cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa) şi-a relaxat regulamentul referitor la obligaţia artiştilor participanţi de a cânta în limba ţării proprii sau de a fi acompaniaţi de o orchestră cu un dirijor.
După accesul lor la independenţă, Eurovision a devenit extrem de popular în ţările din fosta URSS, care iau această competiţie mult mai în serios decât ţările occidentale, precum Marea Britanie, unde majoritatea populaţiei asociază evenimentul cu sarcasmul prezentatorului Terry Wogan, notează agenția citată.

În 2001, acesta nu s-a jenat deloc şi i-a ironizat fără milă pe cei doi prezentatori ai galei, care prezentau toate cântecele făcând rime.

Danemarca a găzduit deja concursul Eurovision în 2001, când fraţii Olsen au câştigat concursul, cu cântecul "Fly on the Wings of Love".

În acest an, organizatorii au făcut apel la un trio de prezentatori, din care face parte şi Pilou Asbaek, celebru pentru rolul interpretat în serialul de televiziune danez "Borgen", care are deja mare succes şi în străinătate.

De câteva zile, principala arteră comercială din Copenhaga propune un veritabil "traseu turistic" pentru fanii concursului Eurovision veniţi din lumea întreagă.

În acest an, competiţia se desfăşoară într-un vechi şantier naval, în centrul unei zone comerciale. "Este un loc minunat, un loc care inspiră", a spus Pernille Gaardbo. "Publicul este relativ aproape de scenă. Şi, chiar dacă aici vor fi 11.000 de persoane, se va crea o atmosferă intimă", a mai spus aceasta.



Muntenegru, Ungaria, Rusia, Armenia, Azerbaidjan, San Marino, Ucraina, Suedia, Olanda şi Islanda sunt cele 10 ţări calificate deja în finala Eurovision Song Contest 2014, care va avea loc sâmbătă, după ce au trecut, marţi, de semifinala care s-a desfăşurat pe scena B&W Hallerna din Copenhaga.

Reprezentanţii României, Paula Seling şi Ovidiu Cernăuţeanu (Ovi), vor concura în cea de-a doua semifinală a Eurovision Song Contest 2014, joi seară, cu piesa "Miracle".

Semifinala de marţi a fost difuzată în direct pe TVR, iar semifinala de joi şi finala de sâmbătă vor fi transmise în direct de Televiziunea Română, de la ora 22.00 (ora României).

Eurovision Song Contest 2014 are loc la Copenhaga, după ce ediţia de anul trecut a concursului a fost câştigată de Emmelie de Forest, reprezentanta Danemarcei, cu piesa "Only Teardrops".

Cezar Ouatu, reprezentantul României la Eurovision 2013, s-a clasat pe locul al 13-lea în concursul a cărui finală a avut loc la Malmö Arena (Suedia).

Cezar a participat la Eurovision 2013 cu piesa "It's My Life" (muzică şi versuri Cristian Faur).

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 58 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este "Tornero", compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.


Foto: Mediafax

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod