Andrei Samoil își petrece vacanța … muncind

Pe Andrei Samoil, unul dintre cei doi arhitecți ai emisiunii Visuri la Cheie, iarna l-a prins pe pârtie, într-o vacanță care îmbină perfect munca cu voia bună. Acesta predă lecții de schi unor tineri curajoşi, dornici să învețe unul dintre cele mai practicate sporturi albe.
Visuri la Cheie ne-a aratat că Andrei este un tip perseverent, extrem de pasionat de meseria pe care o practică. Puțini știu însă că pe lângă arhitectură, Andrei are o multitudine de pasiuni legate de sport: „Întotdeauna mi-a plăcut să schiez și să fac multe sporturi de acest gen, dar până la a ajunge să le predau am avut un parcurs destul de complicat.”

Ideea de a preda lecții de schi i-a venit acum câțiva ani când, întors dintr-o călătorie solitară de două luni a început să-și pună o serie de întrebări. „Erau întrebări de genul Ce îmi doresc de fapt să fac?, Ce mă face fericit?, Pentru ce muncesc?. Concluzia de atunci a fost că mi-ar plăcea sa fac ceva cu sens, ceva prin care să-mi aduc contribuţia la a îmbunătăţi lumea, la a o schimba cât de puţin în bine.
Odată ce am ajuns la această concluzie (ce poate părea un clişeu la prima vedere), mi-am dat seama că cel mai bun mod în care pot face asta nu este neapărat prin arhitectură, ci mai degrabă prin educaţie”
a declarat Andrei.

Andrei mărturisește că întotdeauna i-a plăcut să lucreze cu copii şi cu adolescenţii, aşa că decizia de a porni proiectul Academia 1,61 (www.academia161.ro) a venit natural şi logic. Alături de soţia sa şi de echipa pe care a format-o, Andrei a adunat toate pasiunile, experienţa, abilităţile şi preocupările anterioare şi le-a integrat într-un proiect de educaţie non-formală pentru tineri.

”Noi avem o teorie care ne place, cu sfera de confort: Practic, se pare că singurul mod în care noi, oamenii, reuşim să creştem şi să ne dezvoltăm personal este numai ieşind din sfera de confort.
Problema este că singuri ne este foarte greu să părăsim această zonă în care ne simţim siguri. Astfel, ce facem noi de fapt este să ne scoatem participanţii din sfera de confort prin activităţi de aventură, provocatoare şi spectaculoase, în timp ce, pe de altă parte, ne ocupăm de dezvoltarea lor personală. Am observat că astfel ei sunt mai receptivi şi mai deschişi, mai introspectivi şi dispuşi să intre în joc ceea ce ne ajută foarte mult în a reuşi să livrăm mesajul şi morala dorită.”
sunt câteva din cuvintele care descriu activitatea desfășurată de Andrei atunci când își mută biroul  în aer liber.

În această perioadă a anului, Andrei organizează tabere de schi (în România şi în Austria) unde alături de echipa de nădejde de la Academia 1,61 învață curajoşii să schieze, în timp ce îi ajută să descopere tot felul de lucruri interesante despre cine sunt, cum gândesc, cum reacţionează în condiţii de stres sau cum pot să lucreze mai bine în echipă.
Rezultatele se văd repede şi, în plus, participanții se distrează copios, câştigând amintiri pentru toată viaţa. Sunt organizate diverse probe, concursuri, au „misiuni secrete”, jocuri şi o groază de aventuri cu mesaje ascunse şi morală.

„Este destul de mult de muncă, dar nouă nu ni se pare că muncim. Era o vorbă celebră cum că  Cel ce va face ceea ce-i place nu va trebui să muncească nici măcar o zi în viaţa lui. Când văd reacţiile şi bucuria participanţilor, mă bucur să constat pe pielea mea că proverbul de mai sus este adevărat.”
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod