Adrian Sârbu părăseşte Pro TV

Central European Media Enterprises Ltd. (CME) anunţă, într-un comunicat de presă, că Adrian Sârbu a demisionat, miercuri, din funcţiile de Preşedinte şi Chief Executive Officer (CEO) ale companiei. CME este proprietarul PRO TV.
Mandatul lui Sârbu la cârma CME tocmai fusese prelungit până în 2016 în primăvara acestui an. Sârbu ar fi urmat să primească acelaşi salariu, de 1,8 milioane de dolari pe an.

"Adrian Sârbu a jucat un rol decisiv în cadrul companiei pentru aproape două decenii. A început ca partener al CME în 1995, când compania a lansat postul PRO TV pe piaţa din România. Ulterior, din 2007 până în 2009, a ocupat funcţia de Chief Operating Officer al companiei. Din 2009 a fost Preşedinte şi CEO al CME”, se arată în comunicatul citat de Mediafax. 

Adrian Sârbu a declarat că este "mândru" că a făcut parte din CME pentru aproape 20 de ani şi că a contribuit la succesul neîntrerupt al companiei în această perioadă plină de provocări.
"Este o organizaţie extraordinară, cu oameni foarte talentaţi. Sunt încrezător în succesul companiei şi în viitor. Misiunea mea la CME a fost îndeplinită", spune Sârbu, citat în comunicat.

Adrian Sârbu va fi în continuare angajat CME până la 1 ianuarie 2014. Boardul companiei l-a desemnat pe Duco Sickinghe, membru al boardului, să conducă temporar comisia directorală până la preluarea sarcinilor de către un CEO permanent.
 
Sârbu va rămâne în istorie nu doar pentru că a promovat, în 1990, prima lege a audiovizualului, care a pus bazele televiziunii independente private din România, odată cu lansarea PRO TV, în decembrie 1995, notează ziarul Libertatea. 

Potrivit revistei Capital, veniturile anuale ale lui Adrian Sârbu erau compuse din salariul de bază și diverse bonusuri de performanță calitativă (menținerea posturilor deținute pe poziția de lideri de piață în țările în care este prezentă CME, de exemplu) și cantitativă (în general, atingerea anumitor ținte financiare și de vânzări), dar și din anumite prime pentru performanțe deosebite.
Astfel, în 2009, la momentul numirii în fruntea CME, acționarii au identificat câteva zone operaționale în care Sârbu trebuia să aibă un aport. Așa se face că în 2010 a primit jumătate de milion de dolari pentru că a reușit să vândă în condiții favorabile subsidiara CME din Ucraina, în 2009, 2010 și 2012 i-au revenit câteva sute de mii de dolari pentru reușita de a refinanța creditele companiei, iar în 2011 a primit un „premiu“ de încă 500.000 de dolari pentru întocmirea unui plan de succesiune la nivel de management.

Atât pentru CME, cât și pentru președintele său, anul trecut a fost, din multe puncte de vedere, catastrofal.
După ce veniturile din publicitate au scăzut cu 6 procente, obiectivele financiare nu au putut fi atinse, ceea ce a făcut ca veniturile lui Adrian Sârbu din 2012 să atingă un minimum al ultimilor ani: două milioane de dolari, spre deosebire de 3,7 milioane de dolari, în 2011, respectiv 5,5 milioane, în 2010, notează Capital.


Foto: Mediafax

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod