6 greseli pe care sa nu le faci pe Facebook

de Denisa Bargau, 14 Octombrie 2011
Facebook Twitter Comenteaza
6 greseli pe care sa nu le faci pe Facebook
Revista Consumer Reports a publicat o lista cu greseli pe care unii dintre utilizatorii retelei sociale Facebook le fac, fie din inconstienta, fie din comoditate. Citeste-le si tu si vezi daca ai "bifat" vreuna.

1. Folosirea unei parole usor de ghicit


Numele proprii sau cuvintele comune, chiar si urmate de cifre, sunt usor de dibuit. In loc sa folosesti numele catelului sau al pisicii si varsta ta sau anul nasterii, combina literele mici cu majusculele si "presara" si cate o cifra si semne de punctuatie intre ele. Va rezulta o parola mai sigura.

2. Afisarea datei de nastere


Furturile de identitate incep cu aflarea datelor personale ale celor vizati. In alte tari (in speta in SUA), se pare ca este destul de usor sa ai acces la datele bancare ale cuiva daca ii cunosti, printre altele, data nasterii.
La noi, birocratia invinge hotia, dar chiar si asa, in afara familiei si a prietenilor, de ce ai vrea sa-ti stie cineva varsta exacta? Pe Facebook, poti controla afisarea acestor informatii in profilul tau. Pentru asta, trebuie sa dai click pe tab-ul Info (sau Informatii, daca folosesti Facebook in limba romana) din profilul tau si sa editezi informatiile principale despre tine (Basic info).

3. Ignorarea setarilor de confidentialitate


Datele personale pe care le postezi pe Facebook, fotografiile de familie, informatiile despre tine si familia ta pot fi afisate doar unui numar limitat de prieteni. Ca sa iti fie mai usor sa controlezi ce vad prietenii tai virtuali, poti crea grupuri de prieteni, iar apoi poti alege ca numai prietenii dintr-un anumit grup sa vada fotografiile noi pe care le postezi, informatiile despre locul in care te afli si asa mai departe.
Daca esti genul de persoana care nu poate refuza pe nimeni, deci nu vrei sa ignori cererile de prietenie virtuala pe care le primesti de la necunoscuti, poti crea un grup pe care sa-l denumesti "Persoane necunoscute", dupa care sa limitezi accesul acestor persoane la informatiile importante postate pe Facebook.

4. Afisarea numelui copilului tau in tag-urile fotografiilor


Tag-urile sau etichetele fotografiilor postate pe Facebook sunt utile atunci cand vrei sa stii cine a fost imortalizat intr-o poza. Cand vine vorba despre copiii minori, acest lucru poate fi periculos. Nu eticheta fotografiile cu numele copilului tau si roaga-ti prietenii sa stearga orice tag-uri cu numele acestora.

5. Statusurile in care anunti ca pleci de acasa


A scrie pe Facebook ca vei fi plecata de acasa este ca si cum ai lasa pe usa de la intrare un bilet pe care scrie "Nu este nimeni acasa". Practic, inviti potentialii hoti sa iti goleasca locuinta.

6.
Accesul copiilor la reteaua sociala

Copiii de pana in 13 ani nu isi pot crea cont pe Facebook, dar sunt multi tineri care nu au implinit inca aceasta varsta si si-au creat unul. Copiii ar trebui sa-si petreaca timpul liber alaturi de cei de varsta lor, in aer liber, nu in fata unui calculator. La varste prea fragede, micutii pot dezvalui informatii personale unor necunoscuti, fara sa-si dea seama ca gresesc. Un copil care scrie pe Facebook in fiecare zi, la aceeasi ora, ca isi asteapta parintii acasa, ofera aceste informatii "pe tava" posibililor raufacatori.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod