Invitatie la teatru

Saptamana aceasta a fost una a premierelor teatrale, actorii siconducerile acestor institutii de cultura intrecandu-se care mai de caresa prezinte publicului piese cu subiecte clasice sau moderne.


Foto: Mihail Cratofil
Teatrul National I.L. Caragiale a pregatit "7 premiere in 7 seri",incepand cu "O noapte furtunoasa", regia Felix Alexa si continuandjoi, 10 octombrie, cu "Legenda Ultimului imparat" de Valentin Nicolau,regia Alice Barb.


Vineri se joaca piesa "Celalalt Cioran", spectacolde Radu Penciulescu, sambata - "Trei surori" de Cehov, regia YuriKrasovski. Urmeaza saptamana viitoare premierele: "Revizorul", regiaSerghei Cerkasski, "Taramul Celalalt", regia Horea Popescu si D'aleCarnavalului, regia Gelu Colceag. "O noapte furtunoasa" are o distributiede exceptie ca si un regizor pe masura: Felix Alexa. Intentiile acestuiaau fost de a face o noapte "foarte furtunoasa, in primul rand la nivelulritmului piesei. Eu cred ca in ziua de azi trebuie un ritm dement. Vad<< Noaptea furtunoasa >> ca o imagine a lumii noastre contemporane,cu excesiva ei trepidatie, uneori inutila", a mai adaugat Alexa.
Regizorul rus al spectacolului "Trei surori", care monteaza prima oaraun spectacol in Romania spune ca: "pentru mine, principala problema nu afost sa fac un spectacol etnografic, folcloric si sa arat cum au traitstramosii nostri, ci sa gasesc o legatura intre ei si noi. De ce traimnoi in aceasta lume, de ce greselile pe care le-au facut cei care autrait cu peste 100 de ani in urma, noi le repetam cu atata indarjire,de ce nu invatam noi nimic din treburile astea. Mi se pare ca una dincele mai importante probleme astazi este problema pierderii, intr-ooarecare masura, a culturii, si in interior si in exterior. Si aceastasenzatie e ceva care se pierde, se topeste, va fi aroma principala aacestui spectacol...".
Teatrul National si-a propus sa-l joace mai mult pe Caragiale, mentorulal carui nume il poarta, propunand astfel spectatorilor si piese cu unsucces sigur.


Pentru spectacolul Teatrului Mic - "Baal", regizorul Dragos Galgotiu amizat pe un text al luiBertolt Brecht, un Brecht nou, cel din tinerete. Este povesteaartistului, plina de blasfemie si lirism, de revolta si de seteatopirii in natura, de dragoste, de prietenie si de crima - povesteredata de Cristian Iacob. Imaginea aristocratiei, a cabaretului si alumii interlope de la inceputul secolului sunt surprinse in scenografialui Dragos Buhagiar. Banda sonora include songurile formatiei Vita deVie. Spectacolul este socant, excentric si subtil in acelasi timp.


Teatrul Odeon, foarte cochet in noua stagiune, a prezentat premiera"Norway. Today", de Igor Bauersima, in regia Andreei Valean siinterpretarea tinerilor Paula Simion si Gabriel Pintilei. Un spectacoldinamic si foarte modern, probabil mai mult pe placul tinerilor. Atatde interesant-socant incat sala a reactionat tarziu la sfarsitul primeireprezentatii. Subiectul piesei este pe cat de dramatic pe atat deactual. Totul a pornit de la un fapt real, cand un om satul de viatacauta pe internet oameni care au aceleasi ganduri ca si el. Zece zile maitarziu, un tanar si o tanara s-au sinucis, sarind impreuna de pe o stancadin Norvegia, de la 600 m. altitudine. Inspirat de aceasta intamplare,autorul a scris o piesa in care, doi tineri, care s-au cunoscut peinternet, impinsi de dorinta absolutului, insetati de dorinta de amuri, incearca sa mai traiasca un ultim rest de adevar, punandu-sicapat zilelor. "Bauerisima a dat un nou sens termenului teatru-film,reconstituind pe baza unui material video fictiv ultimile momente alevietii. Ii reuseste o prezentare exacta si plina de umor a generatieiinternet si o pledoarie pentru viata", se afirma in caietul-program alspectacolului.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod