Baletul, reinventat prin creatiile lui Bejart

Despre un artist se spune in general ca ne face sa visam, dar Maurice Bejart a indraznit contrariul. Publicul sosea la spectacolele sale cufundat in problemele cotidiene si pleca inviorat de dansul divin ce iti ispira o pofta de viata nebuna, amintindu-ti de lucrurile esentiale ale vietii.

Cel mai prolific coregraf al generatiei sale, ne-a parasit dupa mai bine de jumatate de secol de creatie. Bucurandu-se de un numeros public fidel, Bejart si-a consacrat viata schimbarii relatiei dintre public si arta dansului. Si a reusit. Decedat in noaptea de 22 noiembrie 2007, Bejart implinise in urma cu cateva luni 80 de ani. El repeta, impreuna cu cei 35 de danasatori din trupa Balet Bejarta, pentru un nou spectacol "Turul lumii in 80 de minute", a carei premiera va avea loc in ianuarie 2008 la Paris.

Arhitect al baletului contemporan, Bejart a zdruncinat traditia. Prin capacitatea lui de creatie, baletul a descoperit surse noi, inspirandu-se din miturile hinduse, arta japoneza, legendele arabe si dansurile persane, fara insa a-l uita pe Wagner sau Shakespeare. A transformat dansul intr-un adevarat teatru popular, plasandu-l in locuri neconventionale. El ne-a invatat ca baletul este bun ata pentru scena, cat si pentru stadion sau arena.

Bejart a reusit performanta de a realiza pentru spectacolele sale un montaj sonor de 90 de fragmete muzicale. Intreaga creatie si dragostea lui Bejart pentru dans, ii da dreptul de a-si atribui afirmatia lui Nietzsche: "Nu pot sa cred decat intr-un Dumnezeu care stie sa danseze".

In luna septembrie a acestui an, ne-am putut bucura si noi de dansul trupei Balet Bejart, aceasta prezentand in cadrul Festivalului George Enescu spectacolul "L
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod