Un bonsai fericit in solul si vasul potrivit!

Solul este cel care influenteaza dezvoltarea sistemului radicular, absorbtia substantelor nutritive si a apei, precum si transpiratia. Este locul in care traieste jumatate...

Solul este cel care influenteaza dezvoltarea sistemului radicular, absorbtia substantelor nutritive si a apei, precum si transpiratia. Este locul in care traieste jumatate din planta, fapt pentru care solul este cea de a doua mare grija pe care trebuie sa o avem pentru ingrijirea corespunzatoare a bonsailor.

In conditiile in care cerintele plantelor variaza foarte mult cu specia, o regula de baza ar fi realizarea unui amestec din 30% nisip si 70% pamant vegetal pentru bonsaii cu frunze caduce, iar pentru cei cu frunze persistente aciculare, 70% nisip si 30% pamant vegetal.

Aceasta este insa numai o linie generala de urmat; pinii, de exemplu, solicita chiar un procent mai mare de nisip.

Puristii din Japonia cresc pinii in 100 % nisip.

E ideal sa gasiti un tip de sol potrivit atat bonsaiului pe care il detineti, cat si programului de udari adoptat.

Cunoastem chiar cazul unui amator care a folosit o perioada pamant pentru bonsai din magazinele de specialitate, perioada in care a facut si o achizitie, se pare cea mai buna din cate facuse pana atunci, si anume un set de site pentru cernutul pamantului.

In prezent, face pentru fiecare dintre plantele sale substratul potrivit cerintelor fiecareia, creand un echilibru intre particulele de argila, pietris, turba, muschi, scoarta de pin, mulci din fibre de cocos si compost.



Sita cu cele mai fine ochiuri permite cernerea si utilizarea celor mai fine particule din componentele necesare, iar cea cu ochiuri mai mari indeparteaza toate bucatile prea mari pentru substratul ce urmeaza a fi creat.

Cu ajutorul sitelor cu dimensiuni intermediare se poate face o sortare a particulelor de sol in particule mai mari, folosite ca drenaj in vasele mari, si particule de dimensiuni mai mici, ce pot servi ca decor la suprafata solului, in vasele largi, sau ca drenaj, in vasele mici, asigurand o scurgere mai rapida a apei.



Aceleasi principii de baza pot fi aplicate si in cazul bonsailor tropicali, folosindu-se un amestec cu 70% pamant vegetal si 30% nisip (in cazul plantelor mai pretentioase in ceea ce priveste apa, cum este ficusul, se poate inlocui o parte din scoarta de pin, ajungandu-se la un amestec de pamant vegetal si nisip in proportii egale).

Iata ca, la fel de mult poate ca si tehnica udarii, este deosebit de important a urmari plantele cu mare atentie, cu scopul de a le descoperi cerintele si preferintele, astfel incat sa ne bucuram de prezenta lor o vreme cat mai indelungata.


In articolul urmator vom discuta pe larg despre alegerea ghiveciului potrivit pentru bonsaiul dumneavoastra!...

 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • dan pe 5 Feb 2011, 11:34
    bonsai

    ..parerea mea !...pentru incepatori incercati cu ficusii banjaminus

    1
    0

  • Andrei Burdusa pe 13 Apr 2009, 12:41
    bonsai (evident)

    din ce specie de copac iese cel mai bine un bonsai?

    0
    0

  • olga pe 22 Feb 2009, 09:42
    bonsaiul meu

    Buna numele meu este Olga si sunt proaspata detinatoare aunui bonsai micut de 15 cm pe nume Shushi....., si nu stiu absolut nimic despre bonsai. Trebuie sa-i schimb ghiveciul? Cum trebuie sa-l und si la cat timp? Ce fel de pamant trebuie folosit?Multumesc

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod