8 plante din grădină care te scapă de țânțari

Nu doar că sunt foarte enervanți, iar ciupiturile lor provoacă iritații pe piele care te mănâncă zile la rând, dar țânțarii pot transmite și virusuri periculoase.
În casă îți este mult mai simplu să te protejezi de ei, folosind plase pentru ferestre și aparate care îi ucid. Dar nu este la fel de simplu și la exterior. Dacă nu vrei să aplici seară de seară spray-uri cu substanțe chimice pe pielea ta ca să te aperi de țânțari, atunci poți apela la o soluție naturală, din grădina ta. Este vorba despre unele plante pe care le poți crește în grădină și pe terasă și care conțin substanțe naturale ce resping țânțarii și insectele. Iată câteva astfel de specii care te vor ajuta să scapi de țânțari:

Roiniță

Înrudită cu menta, roinița este o plantă cu aromă de lămâie, care face flori mici și albe. Este eficientă pentru a preveni înțepăturile de țânțari și poate fi plantată atât în grădină, cât și în ghivece pe care să le așezi pe terasă.
Roinița poate fi folosită și pentru ceaiuri, având o aromă plăcută și proprietăți relaxante. 

Cătușnică (Nepeta cataria)

Această plantă, cunoscută și ca iarba mâței, conține o substanță numită nepetalactonă, care acționează ca un repelent împotriva insectelor, dar care atrage pisicile. Pentru pisici, mirosul acestei plante este unul cât se poate de îmbietor, fiind similar cu feromonii produși de feline în perioada de împerechere. Dacă nu vrei ca grădina ta să devină o atracție pentru mâțele din zonă, atunci ar trebui să o eviți.

Busuioc

Un studiu realizat în anul 2009 a evidențiat faptul că uleiul esențial de busuioc este toxic pentru larvele de țânțar. Plantează busuioc pe lângă sursele de apă din grădina ta și vei reduce rata de înmulțire a țânțarilor care te pot chinui toată vara.
De asemenea, poți folosi busuiocul și la salate sau alte preparate culinare, dar secretul este să tunzi întotdeauna vârful, pentru ca planta să se refacă și să devină tot mai stufoasă.

Lavanda

Lavanda poate îndepărta insecte precum țânțari, molii sau muște. Parfumul florilor de lavanda este foarte bine cunoscut și deși se va răspândi în aerul din curtea ta, cea mai eficientă metodă de a respinge țânțarii este aceea de a freca florile de lavandă pe piele, pentru ca uleiurile aromate să fie eliberate. În ciuda faptului că resping țânțarii, florile de lavandă sunt un magnet pentru albine. Dacă ai copii mici, este de preferat să eviți această plantă.

Menta

În formă concentrată, uleiul esențial de mentă este folosit ca repelent împotriva insectelor. Studiile au demonstrat că uleiul de mentă îndepărtează țânțarii adulți și omoară larvele și ouăle câtorva specii de țânțari. 

Salvie și rozmarin

O metodă eficientă de a ține țânțarii la distanță atunci când petreci serile pe terasă alături de prieteni este arderea câtorva frunze de salvie sau rozmarin. Aceste plante eliberează în timpul arderii substanțe care au o aromă plăcută, dar care este respingătoare pentru insecte.
Plantează salvie și rozmarin în grădina ta, apoi taie lăsatri și pune-i la uscat. Aprinde frunzele uscate într-un bol termorezistent, la lăsarea serii.

Lemongrass (Cymbopogon citratus)

Cunoscută și ca iarba de lămâie sau de limon, lemongrass este o plantă originară din zonele tropicale, folosită intens în bucătăria asiatiacă. Are un miros  citric intens, amintind de coaja de lămâie. Tocmai această aromă respinge țânțarii și alte insecte dăunătoare. Plantează iarba de lămâie în grădină sau în ghivece mari pe care să le așezi pe terasă. Iarba de limon este excelent și pentru gătit, fiind un ingredient de nelipsit din preparatele asiatice, dar o poți folosi și pentru ceaiuri delicioase, cu o aromă răcoritoare.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Rusu Adriana pe 28 Aug 2023, 15:37
    Secrete benevole pentru starea de bine

    Bună! Sunt sfaturi utile și de bun augur.Multumesc!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod