Cum ar arăta Sărbătorile fără un pahar de vin spumant

Vinul spumant este băutura care înnobilează momentele speciale. Despre vinul spumant se știe că poate fi consumat la orice ocazie și moment al zilei, ca aperitiv la felul principal, asezonând perfect un desert gustos sau chiar și la micul dejun.
Însă, de cele mai multe ori, vinul spumant este preferat în perioada sărbătorilor de iarnă. Și, pe bună dreptate, nu? Finețea lui înnobilează momentele petrecute alături de cei dragi, fiind băutura perfectă pentru a celebra finalul unui an și bucuria noilor începuturi. 

Asocierea vinului spumant cu sărbătorirea momentelor importante din viața fiecăruia nu este aleatorie. V-ați întrebat vreodată care este momentul în care șampania a devenit sinonim cu celebrarea și un standard al luxului, statutului și eleganței? Pentru a afla istoricul acestei tradiții și care ar fi cele mai bune alegeri pentru noaptea dintre ani, noi am apelat la crama Carastelec, prima investiție din România gândită să producă preponderent spumante și vinuri efervescente.  


Istoria unei băuturi cu tradiție
Vinul spumant era băutura preferată a curților regale europene, fiind foarte scump și văzut ca un adevărat simbol al statutului. Însă, după Revoluția Franceză din 1789, vinul spumant a jucat un rol important în ritualurile religioase, devenind, totodată, accesibil publicului larg. Oamenii au început să consume, astfel, această băutură, cu ocazia evenimentelor speciale, precum nunțile, botezurile sau alte evenimente religioase. 


Vinul spumant, un simbol al reușitei și al noilor începuturi
Deși pare greu de crezut, există o întreagă legătură între semnificația pe care o are acum vinul spumant în celebrarea Anului Nou și un vechi ritual, mai exact botezul unei nave proaspăt construită, care urma să iasă pentru prima oară în larg. 

Pe vremuri, ieșirea în larg a unui vapor presupunea un întreg ritual religios. Vikingii, de exemplu, își botezau bărcile cu sânge uman, acest ritual fiind considerat aducător de noroc, iar în Orientul Mijlociu oamenii organizau ceremonii religioase pentru a marca finalizarea construcției unei nave. 

Vinul spumant reprezenta un simbol important în tradiția botezului unei nave, care coincidea cu lansarea acesteia la apă. Spargerea sticlei de vin spumant de corpul navei reprezintă începutul drumului pe care aceasta îl va urma, aducând noroc atât personalului navei, cât și celor care călătoresc cu ea. 
 
 

„Simbolul pe care vinul spumant îl are în sărbătorirea Anului Nou este foarte asemănător cu ritualul străvechi de botez al navelor. Astfel, cupa de șampanie pe care o servim la trecerea dintre ani reprezintă celebrarea încheierii unui an plin de realizări și bucuria noilor începuturi”, povestește Edit Leitersdorfer, General Manager Crama Carastelec.


Accesoriul perfect pentru preparatele servite în cea mai sparkling noapte din an
Potrivit reprezentanților Carastelec, vinul spumant este ușor de asociat cu numeroase preparate culinare, din diverse bucătării, acesta fiind un motiv în plus pentru care această băutură este atât de populară în noaptea dintre ani. 

În timp ce gustul elegant și cremos specific complexității unui spumant obținut din Chardonnay cum este Carassia Blanc de Blancs este recomandat a fi savurat alături de brânza proaspătă de capră, sparanghel, sushi, pește și ficat de gâscă (foie gras), notele puternice ale Pinot Noir-ului maturat în sticlă un timp îndelungat de 28 de luni, cum s-a procedat în cazul spumantului Carassia Rosé Brut, pot fi servite lângă carnea de rață sau de iepure, somon, ciuperci, dar și mâncăruri thailandeze. Pentru a intensifica aromele vioaie de zmeură și frag proaspăt și cele de brioșă și drojdie provenind din maturarea îndelungată în sticlă, un rosé elegant și proaspăt deschide cu bucurie sărbătoarea Noului An. 
Și, unde mai adăugăm că vinul spumant este un adevărat afrodisiac! O băutură specială, efecte speciale, nu-i așa? Să începem anul într-o atmosferă plină de iubire, alături de băutura care ne trezește simțurile!


3 spumante ce pot fi servite în noaptea dintre ani
Pentru a oferi consumatorilor români o alternativă locală în oferta spumantelor internaționale destul de vastă, Crama Carastelec a lansat în primăvara acestui an gama de spumante Carassia. Produsă exclusiv prin metoda tradițională, „champenoise”, adică prin maturare în sticlă, noua gamă conține trei produse distincte: Carassia Blanc de Blancs Brut, Rosé Brut și Classic Extra Brut, acestea putând fi consumate cu succes în cea mai specială noapte din an. 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod