Cafeaua turcească a intrat în patrimoniu UNESCO cu standard universal de servire

În luna noiembrie, UNESCO a declarat cafeaua turcească patrimoniu cultural viu, pentru că îndeplinește criteriul de a fi „transmisă din generație în generație în familii turcești, iar cunoștințele și meșteșugurile sunt în strânsă legătură cu tradiția cafelei turcești, întărind o identitate și continuitate, consolidând coeziunea socială și deschiderea prin ospitalitate și divertisment”.
Cafea turcească combină tehnica de preparare cu o tradiție culturală bogată. Este consumată în cafenele, este parte din obiceiurile zilnice de a sta la povești sau de a citi. Tradiția în sine este un simbol al ospitalității, prieteniei, rafinamentului, divertismentului, fiind potrivită pentru orice moment al vieții.

De aceea și restaurantele sau cafenelele turcești respectă tradiția cafelei în detaliu. Spre exemplu restaurantul Divan sau Divan Express care, deși au un meniu cu accente moderne, păstrează cafeaua turcească tradițională.
Meniurile celor doua restaurante aduc cultura gastronomică turcă în România, respectând ingredientele de calitate, cultura și tradiția cu o turnură modernă a mixurilor de ingrediente, de la kebapuri cu coacăze și muguri de pin la brânză turcească preparată cu caise caramelizate, după ce a lucrat cu doi chefi turci cu ajutorul cărora a dezvoltat meniurile. Însă prepararea în nisip și servirea cafelei în cești aduse din Turcia alături de lokum, rahatul turcesc cu fistic, rămâne la standardul de servire turcesc.


Chiar dacă gusturile se adaptează de la epocă la epocă, de la regiune la regiune, unele lucruri nu au nevoie să fie schimbate, fiind nu doar o asigurare a stării de bine, ci un reper social în relațiile cu  prietenii sau familia. Iar cafeaua turcească și-a depășit granițele și și-a ocupat locul în istoria întregii lumi.

Divan restaurant – Calea Floreasca, nr 111-113
Divan Express - Piața Romană – Bulevardul Dacia, nr. 37
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod