De Dragobete, ING Bank te sfătuiește: prințul sau prințesa pot fi, de fapt, „lupii răi” din povestea de dragoste online

Nevoia de a primi și împărtăși dragoste este universal valabilă, iar multe persoane își caută astăzi perechea în mediul online.
Cu ocazia zilei de Dragobete, ING Bank România atrage atenția asupra a șase tipuri de infractori care pot lăsa în urmă doar inimi frânte și conturi goale. 

1. Prințul/prințesa din online 


De ce ar trimite o persoană dintr-o familie regală un e-mail sau un mesaj pe rețelele sociale către un necunoscut? Realitatea nu este una cu basmul, iar poveștile pe care le spun personajele cunoscute pe internet, deși pot semăna cu cele din cărți, nu sunt de fiecare dată ceea ce par. Prezentarea unei oportunități de investiție sau oferirea unei părți dintr-o avere de care vă puteți bucura amândoi doar cu ajutorul datelor tale bancare sunt de cele mai multe ori scoase din povești. Acordarea informațiilor personale nu conduce la un final fericit, ci doar la pierderea unei sume de bani. 

2. Soldatul rănit


Povestea unui om care se sacrifică pentru siguranța propriei țări poate fi foarte emoționantă. Un act curajos te poate atrage într-o capcană, mai ales în mediul digital, în care “eroul” își prezintă povestea de viață exact așa cum este nevoie pentru a-și atinge scopul.
Intenția de a ajuta un soldat rănit prin transferul de bani pentru achitarea facturilor medicale, deși un gest nobil, poate conduce la pierderea banilor pentru un caz umanitar inventat.

3. Iubitul/Iubita de transfer


Declarațiile de iubire și promisiunile de viitor pot deveni aliații cei mai de încredere ai unui infractor pentru a te atrage să devii un cărăuș de bani (money mule). “Sufletul pereche” te va ruga să încasezi în cont o sumă de bani pe care să o transferi mai departe, cu scopul de a se pierde sursa ei și beneficiarul real. Reține că acest proces este ilegal, iar “jumătatea ta” adevărată nu te va încuraja niciodată să încalci legile, nici măcar în numele iubirii.

4. ”Doctor” fără frontiere


Cum poate să fie o faptă bună “rețeta” unui atac asupra datelor tale personale și a contului tău bancar? O persoană care joacă rolul unui medic detașat într-o țară străină și care se află în dificultate poate să sustragă informații confidențiale și să te convingă să îi trimiți sume de bani pentru a-i veni în ajutor. Transferul de bani către surse necunoscute sau accesarea de link-uri îndoielnice pentru donații pot însemna deseori o faptă bună doar pentru portofelul infractorului.

5. Iubitul/iubita din relația la distanță


O poveste de dragoste care străbate kilometri și în care cei doi nu se cunosc niciodată față în față poate veni cu riscuri. Escrocii angajați în astfel de infracțiuni, de obicei, nu acționează singuri.
Partenerii lor se dau drept rude apropiate, prieteni sau colegi de muncă și cer ajutor financiar prin invocarea unor probleme ale partenerului aflat “peste mări și țări”, cum ar fi un accident, de exemplu. Ce înseamnă transferul unor sume, poate modice la început, pentru a fi “salvatorul” iubitului/iubitei? Răspunsul este simplu – Devenirea victimei unei înșelătorii.

6. “Vedeta”


Pe zi ce trece, infractorii devin din ce în ce mai buni în a clona paginile și a fura identitatea unor persoane publice. Ei speculează, de exemplu, admirația pe care o ai față de un artist și încrederea pe care o acorzi în mesajele pe care le postează pe rețelele sociale. Dacă observi recomandări financiare sau un ton pe care nu îl recunoști, verifică pe pagina oficială a acelui artist. E posibil să fi postat deja că cineva îl imită în mediul online cu scopul de a-i păcăli fanii. 

Din dragoste pentru contul tău, ține cont de următoarele sfaturi:


NU efectua tranzacții către conturile persoanelor pe care nu le cunoști și nu sunt 100% de încredere. 
Verifică fiecare persoană cu care interacționezi în mediul online pentru a te asigura că ceea ce prezintă și povestea sa sunt reale.
NU încasa și transfera bani în numele persoanelor pe care le cunoști pe internet sau le cunoști superficial, indiferent de natura relației pe care o ai cu acestea. 
NU împărtăși datele cardului, dar nici alte date personale și informații confidențiale (date de contact, informații de pe buletin etc.). 
Cere ajutorul și informează-te din surse sigure (site-ul băncii tale este una dintre ele) atunci când nu ești total încrezător de ce presupun anumite tranzacții sau accesarea de anumite link-uri.   
Citește cu atenție notificările din aplicația bancară pentru a identifica și stopa din timp tentative de accesare sau transfer din contul tău online. Sună imediat la banca ta dacă vezi acțiuni pe care nu le recunoști. 

ING 

ING Bank România este parte a ING Group, instituție financiară internațională globală, care oferă servicii bancare unui număr de peste 38,4 de milioane de clienți individuali, companii sau instituții din peste 40 de țări. 
Înființată în 1994, ING Bank România este a patra bancă în top 10 bănci locale, conform activelor, și singura bancă cu creștere organică, fără achiziții de portofolii de clienți sau alte bănci. ING Bank România este o bancă universală cu peste 1,6 milioane de clienți din trei segmente de business: persoane fizice (retail), companii IMM-uri și Mid-Corporate și Wholesale Banking.
Misiunea ING este aceea de a-i susține pe oameni să fie cu un pas înainte, în viață și în afaceri. 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod