Regulile modei se aplica si in designul interior

Pentru orice proiect decorativ de amploare este nevoie de bun-gust, un simt al masurii si - incredibil, dar adevarat - al disciplinei. Daca vei tine cont si de cateva reguli simple, care se aplica (si) in domeniul...

Pentru orice proiect decorativ de amploare este nevoie de bun-gust, un simt al masurii si - incredibil, dar adevarat - al disciplinei. Daca vei tine cont si de cateva reguli simple, care se aplica (si) in domeniul modei, atunci vei avea succes in toate proiectele de design interior pe care ti le propui.

Gandeste-te astfel: in fiecare zi te imbraci tinand cont de culoare si de asortarea pieselor vestimentare, o activitate care nu presupune, de regula, nici un efort deosebit. Astfel incat... de ce trebuie sa te panicheze deciziile pe care le iei in domeniul designului interior? Pana la urma, este tot o forma de a "imbraca" ceva cat mai frumos...

Ia in considerare urmatoarele opt reguli simple, de baza, din domeniul modei. Sunt de bun-simt si reprezinta cateva linii diriguitoare conventionale, insa, pe cat de simple, pe atat de usor de aplicat vor fi si in domeniul decoratiunilor interioare.

Regula numarul 1 - Investeste in piese clasice si durabile

Cheltuieste-ti cea mai mare parte a bugetului alocat pentru schimbarea aspectului locuintei tale pe elemente de mobilier si obiecte care vor avea o "viata" lunga: o frumoasa masuta de cafea, o sofa "sanatoasa", un covor clasic sau un sifonier foarte fin lucrat.

Acestea reprezinta elemente de mobilier care te vor "urmari" probabil toata viata, avand in vedere faptul ca rezista atat de bine in timp. In plus, atunci cand vine vorba despre lucruri clasice, nu ai cum sa gresesti!

Regula numarul 2 - Culorile neutre folosite in exces pot fi plictisitoare; condimenteaza-le cu putina culoare!

Vopseaua nu reprezinta o investitie financiara costisitoare. Asa ca, data viitoare cand vei fi din nou tentata sa varuiesti peretii in cea mai "sigura" culoare posibil, respectiv alb, aminteste-ti ca o cutie cu vopsea bleu, rosie sau verde-mar te costa exact la fel de mult ca si o cutie cu vopsea alba sau bej... Insa efectul pe care o pata de culoare il va avea in locuinta ta nu se compara cu nimic!...

Regula numarul 3 - O imagine prea cautata nu este confortabila; o imagine prea libera nu este atractiva

Aranjeaza-ti elementele de mobilier in functie de dimensiunea camerelor tale: un pat cu baldachin poate sa insemne prea mult si sa ocupe un spatiu considerabil intr-o camera pentru adolescenti (unde mai pui ca nici nu se potriveste...) sau intr-o incapere de dimensiuni reduse. La fel, o canapea micuta in fata unui semineu impunator poate arata ridicol.



Regula numarul 4 - Scoate in evidenta trasaturile dorite; redu efectul celor care nu iti sunt pe plac

Atrage atentia asupra celor mai frumoase si interesante caracteristici ale camerelor tale cu ajutorul culorii, al luminii sau al amplasamentului elementelor de mobilier. De asemenea, poti reduce efectul vizual neplacut al partilor mai putin atractive ale incaperilor, varuindu-le in culori asortate (acest lucru este valabil pentru tevi si instalatii) sau mascandu-le intr-un mod cat mai ingenios cu putinta.

Ai o priveliste minunata sau un semineu extraordinar? Aranjeaza elementele de mobilier in asa fel incat aceste lucruri sa fie cel mai bine puse in valoare si sa primeasca maximum de atentie.

Regula numarul 5 - O paleta cromatica bine aleasa te poate ajuta sa pui lucrurile cap la cap

Decorarea camerei trebuie sa aiba, ca punct central, o culoare principala si dominanta si una secundara, mai putin folosita. Adauga si o a treia nuanta, in cantitati mai mici, pentru un plus de accent (de obicei, este tenta cea mai luminoasa) - joaca-te cu aceasta nuanta in ceea ce priveste obiectele de arta, accesoriile si garniturile.

Regula numarul 6 - Pantofii bine alesi pot reprezenta solutia pentru o toaleta de exceptie

O mocheta frumoasa, podele din lemn masiv, bine intretinute, sau un covor minunat, care iti acopera doar o parte din podea, pot reprezenta o baza solida pentru demararea procesului de "remodelare" a incaperii tale.
Incepe cu astfel de lucruri si s-ar putea sa iti dai seama ca toate acestea sunt exact accentele de care aveai nevoie.

Foloseste-te de si raspandeste in intreaga incapere culorile si modelele covorului, acestea devenind tema camerei respective.

Regula numarul 7 - Aceleasi elemente vestimentare din garderoba te pot ajuta sa compui o toaleta de zi si una de seara, doar schimband accesoriile

Tapiteriile cu model textil simplu sunt ca si elementele vestimentare din garderoba - iti vor permite sa decorezi... in jurul lor, in timp ce te "sucesti" de la o idee la alta, in timp ce anotimpurle se succed sau te muti intr-o alta locuinta. Modalitatea prin care acest lucru este posibil este simpla - tot ceea ce ai de facut este sa schimbi pernele decorative ale obiectelor de mobilier tapitate si accesoriile acestora.

Te sfatuim sa alegi o sofa de culoare maro inchis, pentru rezistenta indelungata, pe care sa o "asezonezi" cu pernute portocalii toamna, rosii iarna si albastru senin primavara.

Regula numarul 8 - Versatilitatea este o virtute

Aceasta regula spune ca este preferabil sa alegi "moda" care iti permite sa porti si sa combini o varietate de piese vestimentare - spre exemplu, o jacheta de tweed care arata la fel de bine cu o fusta asortata sau cu bluejeans.



Piesele de mobilier versatile isi amortizeaza investitia in cel mai scurt timp posibil. Scoate de pe scaunul tau tapitat cuvertura cu imprimeu varatic si acest element de mobilier va fi gata pentru toamna.

Un sifonier sau un dulap cu mai multe sertare poate avea numeroase functionalitati, in mai multe camere ale apartamentului tau, in functie de nevoile tale sau de schimbarea locuintei. Un mic fotoliu gen sofa poate servi uneori pe post de masuta de cafea sau de scaun suplimentar.

Aceste mobile iti vor oferi, de-a lungul timpului, satisfactii mai mari decat ai fi crezut ca poti cumpara cu banii investiti.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod