(P) Stație de călcat: Avantaje, dezavantaje și recomandări

Atunci când vine vorba despre treburile casnice, călcatul rufelor este una dintre cele mai enervante. O stație de călcat performantă poate face această activitate un pic mai plăcută și mai eficientă.
Înainte de a achiziționa un astfel de produs, trebuie să știi care sunt avantajele și dezvantajele. Pentru început, haide să vedem care este diferența dintre un fier și o stație de călcat.

Fier de călcat vs Stație de călcat


O stație de călcat este mult mai performantă în comparație cu un simplu fier de călcat. În primul rând, stația de călcat este formată dintr-un fier de călcat care este cuplat la un generator extern de aburi.

În al doilea rând, stațiile de călcat vin cu numeroase funcții extra care îți ușurează munca și îți protejează hainele.

Fiindcă aburul și căldura contribuie cele mai mult la îndreptarea cutelor, stația de călcat este net superioară fierului de călcat. Deși există modele de fier de călcat cu aburi, acelea nu sunt la fel de fiabile ca o stație de călcat performantă.

Să trecem în revistă și avantajele și dezavantajele pe care le prezintă o stație de călcat.

Avantaje


1.    Aburul are o presiune mai mare

Spre deosebire de orice fier de călcat performant, stația de călcat eliberează aburul cu o presiune mult mai mare.
Acest lucru te ajută să calci și cele mai groase și dificile tipuri de țesături în câteva secunde.

2.    Poate fi folosită vertical

Probabil știi cât de greu este să așezi perdelele, fețele de masă sau așternutul de pat pe masa de călcat și să încerci să netezești complet materialele. În aceste cazuri ai nevoie de o stația de călcat pentru a putea călca țesăturile vertical. De asemenea, această funcție poate fi folosită pentru a călca hainele direct pe umeraș.

3.    Protejează țesăturile


Datorită presiunii aburului țesăturile nu trebuie să stea în contact cu talpa fierului prea mult. De aceea, țesăturile nu se degradează la fel de rapid ca atunci când utilizezi un fier de călcat obișnuit.

4.    Debit mai mare al aburului


În afara faptului că are o presiune a aburului mai mare și debitul acestuia este mai mare. Astfel, spre deosebire de un fier de călcat simplu, o stație de călcat eliberează o cantitate mai mare de abur.


5.    Elimină bateriile eficient


Călcatul așternutului nu este doar pentru aspect, ci și pentru eliminarea bacteriilor. O stație de călcat, datorită presiunii și a debitului de abur poate elimina bacteriile de la suprafață, dar și pe cele din profunzime.

Dezavantaje


La fel ca orice produs de pe piață și stația de călcat vine cu dezavantaje. Să vedem care sunt acestea.

1.    Prețul

Unul dintre puținele dezavantaje ale unei stații de călcat este prețul. Așa cum era de așteptat, o stație de călcat este mai scumpă în comparație cu un fier de călcat comun. Prețul este unul de anticipat datorită funcțiilor extra și tehnologiei performante.

În ciuda acestui dezavantaj, o stație de călcat este mult mai fiabilă, rezistentă și eficientă decât un fier de călcat.

2.    Dimensiunea

Așa cum probabil te așteptai, o stație de călcat este mult mai mare în comparație cu un fier de călcat. Din cauza generatorului extern de abur, o stație de călcat este dublă față de un fier de călcat.



Dacă îți dorești să deții un aparat pe care îl poți lua cu tine în vacanță sau în deplasările de serviciu, atunci este cel mai bine să alegi un fier de călcat, deoarece este mai greu să transporți o întreagă stație de călcat.

3.    Consumul mai mare de energie

Atunci când alegi o stație de călcat în detrimentul unui fier, trebuie să iei în considerare și consumul mare de energie. Însă, trebuie să știi că există și modele de stații cu funcție ECO, cu un consum mai mic de energie.

Recomandări: Cum să alegi o stație de călcat

1.    Puterea aparatului

Cea mai importantă caracteristică a stație de călcat este puterea. Îți recomandăm o stație cu o putere de cel puțin 2400 W. Desigur, dacă ți-o permite bugetul. Dacă îți dorești un model mai ieftin, există stații de călcat cu putere de 2000 W la 400 - 500 de lei.

2.    Presiunea aburului


Pe lângă puterea aparatului trebuie să iei în considerare și presiunea cu care este eliberat aburul.

Îți recomandăm un model cu o presiune de cel puțin 5 bari.

3.    Talpa aparatului

Materialul din care este făcută talpa fierului de călcat este de asemenea o caracteristică foarte importantă. Ceramica și oțelul inoxidabil sunt două materiale foarte fiabile, care nu se zgârie rapid și care se încălzesc uniform.

Atunci când alegi o stație de călcat sunt și alte elemente pe care trebuie să le iei în considerare precum debitul și puterea jetului de abur, bugetul, modelul și design-ul. Compară mai multe produse și alege unul care să fie potrivit pentru nevoile tale.

O stație de călcat poate fi achiziționată la un preț între 400 și 7700 de lei. Așadar, ai de unde alege!

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Mihaela pe 24 Apr 2020, 21:24
    Statie de calcat

    Buna seara! Am luat statia de calcat bosch de 6 bari, in loc la amea de 4.5 bari! Si sunt foarte multumita! Aburul patrunde mai adinc in tesatura si indreapta cutele acolo unde statia de 4,5 bari nu face fata! Indreapta imediat, si intradevar timpul calcatului a scazut considerabil! Recomand cu mare placere.... De cand am luat statia calca tot prin casa:)) https://2get.ro/product/tds6080

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod