Mobila pictata... cu iz de poveste

Aproape orice obiect din casa poate fi in centrul atentiei... cu un pic de ajutor. Pana si masinile de spalat au capatat un nou design, cu "fete" inflorate intr-o multitudine de culori.

In ultimul timp, se pune mare accent pe esteticul obiectelor, pe decorarea lor cu diferite pattern-uri si texturi, pentru a le scoate din banalitate si pentru a deveni "piese de rezistenta". Astfel, aproape orice obiect din casa poate fi in centrul atentiei... cu un pic de ajutor. Pana si masinile de spalat au capatat un nou design, cu "fete" inflorate intr-o multitudine de culori.

Este foarte important sa nu ne lasam coplesiti de aceasta abundenta in elemente decorative pentru ca rezultatul ar putea fi dezamagitor; e de ajuns sa avem 1-2 elemente cheie in fiecare camera, care pot constitui subiectul designului si vom construi totul in jurul lor. Trebuie doar sa ne decidem care vor fi acestea...

Iti propun ca de aceasta data, cel mai vesel, mai colorat si artistic obiect sa fie chiar o piesa de mobilier pictata. Daca ne vom pune la incercare talentul si o vom picta cu mana noastra, atunci sigur ca ea va fi mult mai pretioasa, mai aproape de sufletul nostru.

Cel mai important este stilul in care realizam pictura, care va fi in concordanta cu designul camerei, al casei si, poate, chiar al zonei unde e amplasata constructia. Motivele decorative folosite depind foarte mult de atmosfera pe care vream sa o creem in habitatul nostru, mai ales ca va fi o piesa de rezistenta si va atrage toate privirile.

Mobila pictata s-a nascut din nevoia de a decora suprafata fara a se recurge la esente nobile sau sculptura. Aceasta arta este intalnita inca din secolul al XVI-lea, in aproape toata Europa, din Suedia, Anglia, Tarile de Jos, Normandia, Germania, Austria, Polonia, Ungaria, mergand in Transilvania pana in Rusia si Tarile Baltice. Motivele pictate au diferit,  in functie de zona si influente culturale: motive rustice si naive in tarile nordice, elemente ale gradinilor victoriene in Anglia, simboluri ale casatoriei inspirate din regnul animal si vegetal pentru mobila "de zestre" in Normandia, desene arhitecturale complexe in Italia, trandafirul de Tolz si laleaua in Germania.
In tara noastra, mobilierul pictat a fost introdus in Transilvania de sasi, fiind astfel foarte asemanator cu cel german, dar si cu influente folclorice maghiare. Predomina elmente florale mai mult sau mai putin stilizate, intr-o paleta de culori foarte bogata.

Dar nu e nevoie sa respectam aceste motive traditionale daca ele nu se integreaza in spatiul creat de noi. La o incapere amenajata in stil modern, chiar minimalist, se preteaza  o altfel de pictura. Putem merge pe una sau doua culori, in pete plate, uniforme, ce vor umple conturul unui pattern (creat de noi sau luat de pe o tesatura, tapet etc.). Tehnica nu este complicata, se folosesc doar culori acrilice, de obicei pe un fond deschis, pentru rezultate mai colorate.

Pe fonduri inchise, puterea de acoperire scade si riscam ca toate culorile deschise sa apara fade, spre gri. Daca suprafata e perfect plana se poate folosi si un stencil (sablon) si spray acrilic, cu care se realizeaza motive repetitive.

La final se aplica un strat subtire de vernis (lac) pentru fixare.
 
La un interior mai vesel, mai tineresc, se pot folosi mai multe culori, in forme geometrice sau florale stilizate, o abundenta de fantezie si culoare. Nu trebuie neaparat respectat conturul mobilei. Din contra, un efect foarte "funky" il putem obtine daca elementul nostru decorativ nu se inscrie numai in cadranul unei usi, de exemplu, ci se intinde pana pe partea laterala, serpuind pe toata suprafata mobilei. In general, tentele plate si colorate se preteaza unui interior modern, pe cand gradatiile de tonuri si motivele mai putin stilizate se integreaza in stilul clasic sau rustic.

Bucatariile inzidite, cu fronturi de lemn pictate aduc o tenta de rafinament in stilul rustic. Tot pe aceeasi idee putem picta un cufar vechi de-al bunicii, cu motive florale, lasand sa se intrevada patina timplului. Putem combina pictura cu zone unde am aplicat foita de aur sau argint pentru o nota mai sofisticata, insa, atentie, fara a face abuz de elemente decorative si texturi.


Camera unui copil poate fi un motiv foarte bun de a-ti exersa talentul... Cu o cromatica foarte colorata, predominand nuante calde, in forme jucause inspirate din desenele animate sau povesti, mobila prichindelului va transforma camera intr-o lume de vis. Putem realiza patut in forma de casuta sau scaunele in forma de animale, care odata pictate parca prind viata. Povestea preferata a copilului se va afla chiar in camera sa, ceea ce sigur il va bucura foarte mult, totodata fiind si un bun prilej de a-si dezvolta imaginatia.

Un mobilier pictat poate crea obiecte unicate ce dau interorului finete si rafinament. Un dulap simplu, anost, se poate transforma sub urmele pensulei intr-o adevarata opera de arta. Trebuie doar un pic de talent si multa imaginatie...

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • a.driana pe 25 Sep 2008, 13:35
    am nevoie de idei

    de a decora o gaarsoniera care are in 24 m si baie si buc si dormitor.ah si sa nu uit am nevoie si de birou!uff.

    0
    1

  • annn pe 17 Sep 2008, 11:06
    Foarte frumos si unic

    Ador mobilieruldin imagine, e asa unic....special. mai ales ca e pentru camera de baietel....dragutz. Inca o idee pentru mine. Multumesc.

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod