Greseli de evitat in locuinta

Combinand stilul personal si resursele nelimitate, poti obtine un aspect decorativ interesant pentru aproape orice incapere. Exista, evident, si exceptii.

Combinand stilul personal si resursele nelimitate, poti obtine un aspect decorativ interesant pentru aproape orice incapere. Exista, evident, si exceptii. Nu poti face chiar orice iti trece prin cap in domeniul designului interior, daca vrei sa iasa totul cat se poate de bine. Iar unele lucruri pur si simplu nu trebuie facute. Niciodata. In nici un fel de situatie.

Iata cateva dintre interdictiile de care trebuie sa tii cont in momentul decorarii unei camere, fie ca este vorba despre un design interior casual, unul traditional sau unul pentru camera unui copil. Ai "calcat stramb" vreodata?...

Sa alegi elemente de mobilier care nu se potrivesc

Nu ar trebui sa porti haine prea mari sau, dimpotriva, prea mulate, nu? Ca atare, de ce ai alege pentru camerele tale elemente de mobilier care nu se potrivesc deloc? Inainte de a-ti face cumparaturile pentru mobila, fie ca vrei sa cumperi piese noi, fie ca le cumperi la mana a doua, masoara-ti spatiul, gandeste-te unde anume vrei sa iti asezi mobila si fa-ti notite.

Rezista tentatiei de a cumpara o canapea prea mare, care iti place, dar care stii sigur ca nu are loc acolo unde o "visezi" tu.

Nu te gandi ca, daca nu "incape", o poti pune pe diagonala... Noteaza-ti masuratorile si tine-te de ele!

Este la fel de rau sa cumperi piese de mobilier care sunt prea mici. Chiar daca iei in calcul varianta adaugarii ulterioare a unor elemente de mobilier pentru a "umple" spatiul, tot o greseala ramane, din start. Gandeste cat se poate de bine aranjarea mobilierului si apoi cauta mobila care ti se potriveste... la fix!

Sa folosesti prea multe modele si imprimeuri

Nu te "arunca" la orice tip de material sau la orice element de mobilier care iti place, gandindu-te ca vei putea sa te "fofilezi", cumva, in jurul sau, ajungand la stilul decorativ pe care ti l-ai propus initial. Alege-ti schema cromatica, modelul si pattern-ul dominant, apoi gaseste elementele coordonatoare (dungi, imprimeuri de mici dimensiuni etc., precum si materialele textile potrivite) care iti vor accentua si mai mult alegerile.

Urmeaza regula "trei-ului magic": alege un pattern principal, de regula un imprimeu mare. Apoi alege un imprimeu de dimensiuni mai mici, complementar.
Opteaza pentru un singur tip de dungi si de material. Si opreste-te aici! Daca ai nevoie de un alt material, alege unul cu un colorit solid sau o tesatura interesanta, in locul unui alt model sau imprimeu.

Sa "trantesti" un covor in mijlocul camerei

Elementele dintr-o incapere ar trebui sa fie asortate si sa se creeze o legatura intre ele, atat la nivel viziual, cat si fizic. Un covor adauga un plus de culoare si reprezinta un element de legatura intre piesele de mobilier. Covorul ar trebui sa fie prins sub picioarele din fata ale scaunelor, canapelei si mesei.

Un covor amplasat in mijlocul camerei, fara sa fie "ancorat" in nici un fel, presupune un pericol pentru sanatate - este foarte usor sa te impiedici de marginile sale sau sa aluneci pe el, daca se "misca" la fiecare pas.

Sa lipesti toate elementele de mobilier de perete

Crezi ca o camera va parea mai spatioasa daca va avea centrul eliberat de mobilier si daca podeaua este... "deschisa". Insa lucrurile stau exact invers... Daca nu ai in plan sa organizezi o petrecere dansanta in mijlocul incaperii, muta-ti mobila, grupat, inspre centru.

Aranjeaza "un grup mobilier" format dintr-o canapea sau sofa cu o masuta, departe de perete si avand culoar de trecere in spate.
Expune spatele canapelei si aranjeaza obiecte decorative si o lampa pentru citit in spatele acesteia. Nu aseza scaune in colturi si vei "obtine" mai mult spatiu si un aspect mai aerisit al camerei.

Sa iti expui toate suvenirurile

Fie ca ai o colectie impresionanta de suveniruri din calatoriile tale, cum ar fi scrumiere, brichete sau monede, fie ca preferi sculpturile, obiectele de arta sau decorative din sticla prelucrata manual, nu ar trebui sa incarci spatiul camerei si sa expui intreaga colectie in acelasi timp.

Fa tot posibilul si realizeaza o selectie a celor mai importante piese, in functie de valoarea lor financiara sau sentimentala, si renunta la restul. Daca nu te lasa inima sa iti arunci colectia la gunoi, cel putin ascunde privirii obiectele in plus si expune-le prin rotatie. In acest caz, mai putin chiar inseamna mai mult!

Sa iti decorezi casa cu amintiri de familie, chiar daca nu iti place acest lucru

Doar pentru ca bunicii sau parintii tai au ales sa isi decoreze locuinta in stil victorian, clasic, rustic sau in orice alt stil, acest lucru nu inseamna ca si tu trebuie sa urmezi aceeasi tendinta.


Daca vrei sa folosesti pentru designul tau interior un obiect care ti-a parvenit prin mostenire sau care ti-a fost oferit de catre un membru al familiei, alege o piesa speciala si foloseste-o ca element de accent. Insa renunta la celelalte piese pe care nu le vrei.

Spatiul de locuit ar trebui sa iti reflecte propria personalitate si felul tau de a fi si nu sa vorbeasca despre persoanele care au existat inaintea ta sau care au locuit in aceeasi casa.

Citind articolul, ai descoperit ca incalci vreuna dintre aceste reguli? Daca da, este cazul sa iei masuri. Daca nu, este de-a dreptul minunat! Oricum ar fi, nu am incheiat lista "Asa nu...". Saptamana viitoare iti vom explica de ce este imperios necesar sa eviti si alte greseli...

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod