Cum să economisești energie când folosești aerul condiționat

Probabil că și tu te-ai întrebat după ce ai ajuns de la muncă și ai găsit în casă o căldură sufocantă: oare economisești energie dacă oprești aerul condiționat când ești plecat sau e mai bine să-l lași să meargă la aceeași temperatură întreaga zi?
Irosirea energiei nu doar că te costă mai mulți bani, dar necesită arderea combustibililor fosili care contribuie la poluarea mediului și la încălzirea globală. 

Poate părea greșit să pornești și să oprești aerul condiționat, dar în acest fel chiar economisești bani. "Aparatele de aer condiționat sunt cel mai eficiente atunci când merg la putere maximă", declară pentru goodhousekeeping.com specialistul Jennifer Thorne Amann, coordonatorul Consiliului American pentru Eficiență Energetică.

Prin urmare, chiar dacă aparatul tău de aer condiționat pare să facă mult zgomot și să "ardă" energie electrică rapid atunci când trebuie să răcească o cameră încinsă, este o variantă mai bună decât să-l ții toată ziua la o setare mică.
În acest fel consumă mai puțină energie.

Aparatul de aer condiționat consumă cu 3-5% mai puțină energie pentru fiecare grad în plus setat în termostat. Pentru a economisi mai multă energie, setează termostatul la 25 de grade atunci când ești plecat. Termostatul menține temperatura din casă la un nivel constant chiar dacă aerul condiționat funcționează în reprize la putere maximă.

Ce să faci ca aerul condiționat să consume mai puțin curent:


Cumpără un termostat programabil

Fie că oprești aerul condiționat când pleci de acasă, fie că schimbi temperatura atunci când ești în casă, un termostat programabil te poate ajuta să ai temperatura dorită, cu un consum redus de energie. În acest fel aerul din casa ta va fi plăcut și răcoros, imediat ce ai ajuns acasă.
Investește într-un termostat care poate fi folosit și pentru sistemul de încălzit, și pentru aerul condiționat.

Instalează un ventilator în tavan

Ventilatoarele de tavan nu răcesc neapărat aerul din casă, dar contribuie la circularea aerului pe lângă piele, ceea ce te ajută să te răcorești când temperaturile sunt ridicate. În acest fel poți seta termostatul la o temperatură mai josă fără să-ți fie cald. Cu toate acestea, este o pierdere inutilă de energie să lași ventilatorul să funcționeze când ești plecat de acasă, pentru că nu va răci temperatura din casă.

Plantează copaci și arbuști

Copacii sau arbuștii mari plantați pe laturile de sud și vest ale casei tale pot reduce semnificativ acumularea de căldură pe parcursul zilei. Blochează razele soarelui și previn încălzirea pereților și acoperișului, care se degajă apoi treptat la interior, chiar și noaptea, când temperatura de afară scade.

Creează curenți de aer

Cea mai simplă modalitate de a răcori o casă este de a deschide fereastra, dar nu prea mult. Cu cât o deschizi mai puțin, cu atât curenții de aer vor fi mai puternici.
Într-o casă pe un singur nivel sau într-o garsonieră, poți crea curent de aer dacă deschizi puțin două ferestre aflate în zone opuse. Într-o locuință cu două etaje, deschide o fereastră la parter și una la etaj, în colțul opus al casei. Este de preferat să faci asta dimineața sau seara, pentru că aerul de afară este mai rece.

Investește în draperii sau storuri

Ferestrele mari îți transformă casa într-o seră, ceea ce determină creșterea rapidă a temperaturii la interior pe timpul verii. Investește în draperii opace pentru astfel de ferestre sau în storuri care se montează la exterior și care blochează complet razele soarelui pe timpul zilei. Lasă draperiile și storurile trase atunci când soarele bate direct pe partea cu fereastră.
Vei reuși să reduci semnificativ temperatura din casă.
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod