Ce trebuie să știi despre crabi atunci când îi gătești

Crabii sunt un preparat popular în restaurante și în bucătăriile din întreaga lume. Contrar a ceea ce se crede, la fel ca homarul, crabii nu sunt greu de gătit.
Aceștia pot fi cumpărați vii și gătiți acasă sau congelați, transformați în pastă, gătiți parțial. Indiferent de preferințele tale, carnea de crabi este delicioasă, dulce și folosită într-o varietate mare de feluri de mâncare, cum ar fi salatele, senvișurile, supele, pateurile și mesele principale.

Lucrurile pe care ar trebui să le știi despre crabi dacă vrei să îi gătești


Crabii au 10 picioare și o carapace tare, care îi protejează. La fel ca în cazul homarilor, crabii trebuie să își arunce cochilia des pentru a crește. Ulterior, crabii se măresc în câteva ore, după un aport semnificativ de apă. Câteva zile, au o carapace moale, până când aceasta se întărește. Mulți crabi sunt prinși când au carapacea mai moale.
Prin urmare, atunci când cumperi crabi, poți să alegi între cei cu o carapace tare sau cei cu o carapace mai moale. Multe persoane preferă gustul crabilor cu o carapace mai moale, spunându-se că sunt mai aromați.

Unde se găsesc crabii?


Există aproximativ 5.000 de specii diferite de crabi, care pot fi găsite în întreaga lume. Cei mai mulți crabi trăiesc în apă, însă există și un număr mic de crabi pe uscat, care respiră aer.

Majoritatea populației de crabi se află în apele din jurul Chinei, Statelor Unite și Japoniei. O concentrație mai mică de crabi poate fi regăsită în apele Oceanului Atlantic, în jurul Marii Britanii, Portugaliei, Franței și Spaniei.

Valoarea nutrițională a crabilor


Multe persoane evită crustaceele, deoarece se crede că au o cantitate extrem de mare de colesterol. Crabii sunt extrem de buni pentru sănătatea ta, dar ar trebui consumați în cantități moderate, ca în cazul tuturor alimentelor.
Aceștia sunt o sursă de vitamine și minerale importante, unele oferind ajutor în prevenirea cancerului (seleniu), crescând nivelul de colesterol bun (crom), reducând astfel riscul de boli de inimă sau de circulație și stabilizând nivelul de glucoză din sânge. Carnea de crab este o sursă excelentă de proteine, are un conținut scăzut de grăsimi și calorii. De asemenea, conține cantități importante de acizi grași esențiali, fier, zinc, potasiu, magneziu, calciu și fosfor, toate acestea fiind importante pentru o dietă echilibrată.

Cum să alegi și să cumperi crabi


Dacă intenționezi să gătești crabi acasă și să îi mănânci direct din cochilie, cel mai bine este să cumperi crabi vii, pentru un gust mai bun. Poți cumpăra și crabi congelați, dar peștele sau fructele de mare congelate nu au niciodată același gust bun.
Află cât timp au stat crabii în acvariu. Dacă au stat mai mult de o săptămână, ar trebui să îi eviți. Alege crabi care se mișcă mult. Ar trebui să miroasă proaspăt și sărat, fără vreun miros de pește sau de amoniac. Nu cumpăra niciodată crabi morți, deoarece carnea se strică foarte repede și va avea un gust rău atunci când o gătești. Nu cumpăra crabi nici dacă ți se pare că nu are culoare carnea sau dacă este uscată.

Dacă intenționezi să pregătești o mâncare cu crabi conform unei rețete, verifică dacă este nevoie de un crab mascul sau de o femelă. Este destul de simplu să faci diferența dintre un mascul și o femelă. Crabul femelă are o zonă în formă de triunghi pe partea inferioară a cochiliei.

Atunci când cumperi crabi vii, cel mai bine este să îi gătești când sunt proaspeți, de preferință în aceeași zi, deși îi poți ține în frigider până la două zile.
Pune-i într-un castron sau într-un recipient în care pot respira și acoperă-i cu prosoape de hârtie umede sau cu o cârpă umedă.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod