Bucataria, sufletul casei

Oricat de primitoare ar fi camerele, o discutie intre fete, merge mai bine la bucatarie. In bucatarie se aduna toata familia, fie ca este vorba despre cana de cafea de dimineata, fie ca este vorba de cina in familie.

Oricat de primitoare ar fi camerele, o discutie intre fete, merge mai bine la bucatarie. In bucatarie se aduna toata familia, fie ca este vorba despre cana de cafea de dimineata, fie ca este vorba de cina in familie.

Pentru toate aceste motive si pentru inca multe altele, bucataria este sufletul casei, motiv pentru care trebuie sa beneficieze de atentie speciala din partea ta. Cu atat mai mult cu cat sarbatorile bat la usa, iar bucataria este locul unde se vor amesteca si combina toate bunatatile pentru masa de Craciun si pentru Anul Nou.

Asa ca te provoc: Iti placa bucataria ta? Sunt lucruri pe care ai vrea sa le imbunatatesti, sa le schimbi? Daca da, iata un program care poate face din bucataria ta, un loc minunat.
 

1. Curata!

Primul pas obligatoriu este curatenia. Oricum, perioada este optima pentru o curatenie serioasa. Aplica regulile generale ale unei curatenii temeinice: spala sau sterge peretii, curata corpul de iluminat, dulapurile, si pe interior si pe exterior,  frigiderul. Curata bine chiuveta si aragazul si nu uita cuptorul.

2. Repara!

Intotdeauna este ceva care trebuie reparat in bucatarie. Fie ca este vorba despre garnitura unui robinet, fie ca este vorba despre o priza sau de un aparat electrocasnic.

Fa un tur, cat se poate de critic, si repara tot ceea ce trebuie reparat. Acum este momentul sa renunti la o serie de lucruri pe care nu le folosesti, fie pentru ca sunt inutile, fie pentru ca sunt stricate si nu mai pot fi reparate. O regula nescrisa spune ca obiectul nefolosit, vreme de trei luni, trebuie depozitat in alta parte sau aruncat.

3. Acopera

Cine spune ca bucataria lui arata ca in reviste, fara nicio pata (fie de la experienta cu aruncatul clatitelor, fie din neatentia vecinului, care a uitat apa deschisa), exagereaza! Dar, o bucatarie cu “semne” este una vie, este una in care se prepara bunatati. Cele perfecte exista doar in poze.
Argumentatia a fost necesara pentru a explica de ce este util si necesar sa acoperi. Foloseste tapet si autocolante. In plus, tapetul este in voga. Lasa-ti imaginatia libera si din cateva bucati de tapet sau autocolant camufleaza ceea ce nu trebuie sa se vada. Regulile sunt: colorat, vesel si practic.
Folosind autocolant poti da o fata noua blatului de bucatarie, mesei si scaunelor. Poti “schimba” mobila din bucatarie si “esenta lemnului” din care sunt facute dulapurile.


Ia in calcul si un afis inramat care poate face invizibila o problema de pe perete si care da personalitate si farmec bucatariei. Inspira-te din aceste poze.

4. Adapteaza, reorganizeaza si inlocuieste

Cateva idei:
-        Reorganizeaza vesela si ustensilele in bucatarie.
-        Cumpara un raft, o polita sau un coltar, pentru un ghiveci cu verdeturi, pentru condimente sau pentru setul de cani.
-        Organizeaza cartile de bucate si printurile dupa retetele din eva.ro, in cutii de carton, care astfel vor sta in ordine si vor fi protejate de praf.
-        Cumpara un set nou de cani, de farfurii, o cratita, un ibric, poate un set nou pentru zahar si cafea.
-        Cumpara un suport de cutite sau o bara magnetica pentru ustensilele de metal, pe care o poti fixa pe perete, deasupra blatului de lucru.
-        Face un triaj al farfuriilor, canilor si tacamurilor.

Arunca fara resentimente pe cele ciobite, pe cele urate si pe cele pe care nu le folosesti. Se spune ca vasele ciobite si crapate aduc ghinion! Oricum sunt inestetice si strica aerul prietenos al bucatariei.
-        Poti gasi aici, si aici, idei pentru bucataria ta, cu precizarea ca trebuie sa analizezi pozele ca pe o sursa de inspiratie pentru solutii care se pot adapta bucatariei tale.
-        Putina inspiratie gasesti si aici 

 

5. Decoreaza

Este proba de foc pentru imaginatia ta.
Propunerile mele:
·      Un cos umplut cu castane si ghinde, printre cateva gutui si mere si proasoape de bucatarie colorate
·      Fa o vizita in bucataria buncii si valorifica obiectele vechi: o piua, o rasnita maunala de cafea, poate niste cani si platouri vechi.
·      Foloseste fete de masa. Nimic nu este mai placut decat o fata de masa curata. Nu te stresa din cauza petelor, exista atatea solutii de curatat, incat, petele practic nu mai exista.
·      Cumpara obiecte din lemn, minunate pentru gatit: linguri, palete, un tocator nou.

Au o caldura aparte.
·      Schimba perdelele. Ca sa te bucuri de frumusetea lor spala-le des.

6. Utileaza

 Este cea mai scumpa modificare, dar foarte necesara. Alege mereu produse care sunt multifunctionale: un mixer care are si blender, de exemplu. Spiralele pentru aluaturi sunt aproape inutile, dar un blender, face minuni! O rasnita de cafea, pentru ca o poti folosi si pentru cafea, dar si pentru piper, zahar, nuci si altele. Poate un prajitor de paine sau un filtru de cafea. Avantajul este ca aceste produse sunt mai mult decat accesibile.
Oricum cumpara ceva nou pentru bucataria ta. Pentru ca, de fapt, faci o altfel de investitie pentru tine!

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod