11 lucruri interesante despre cafea pe care sigur nu le știai

Știi când este cel mai bine să bei cafeaua ca să aibă un efect puternic? Da, există un astfel de moment! Descoperă multe alte lucruri interesante despre cafea pe care nu ți le-a spus nimeni!
Nu începi ziua fără o cafea bună și îți place la nebunie aroma ei care se răspândește în toată casa. Atunci te numeri printre fanii cei mai îndârjiți ai acestei licori care este atât de populară în întreaga lume. Dar cât de multe lucruri cunoști despre această băutură pe care o consumi cu nesaț zi de zi, fără să te saturi de ea? Există câteva lucruri interesante pe care sigur nu le-ai auzit până acum și care îți vor stârni curiozitatea. 


1. Știai că nu există cafea puternică?

După cum susțin specialiștii, termenul ”cafea puternică sau tare” nu este corect pentru că nu există așa ceva. Gradul de tărie al cafelei nu poate fi evaluat, după cum susțin specialiștii de la BrightSide


2. Știi când e cel mai bine să bei cafeaua?

Dacă bei cafeaua cu scopul de a te simți mai energică, atunci trebuie să știi că este foarte important momentul în care alegi să o savurezi. Poți să stabilești acest lucru ținând cont de nivelul de cortizol din corp.
Majoritatea persoanelor au un nivel crescut al cortizolului între 8:00 și 9:00 dimineața, următoarea creștere se înregistrează la amiază între orele 12:00 și 13:00, iar ultima apare între 17:30 și 18:30. De aceea, cel mai bine este să bei cafeaua când începi să te simți puțin obosită, de exemplu la 9:30 dimineața. Dar evită să bei cafeaua seara pentru că îți va disturba în mod serios calitatea somnului. 


3. Știi cu ce medicamente interacționează cafea?

Specialiștii germani au descoperit în urma unui studiu că dacă bei cafea sunt potențate efectele analgezicelor. 


4. Știi cât durează efectul cafelei?

Dacă bei o ceașcă de cafea la 9:30, până la orele 13:00 mai rămân aproximativ 100 de miligrame de cafea în corp. În schimb, dacă alegi să bei cafeaua după orele 15:00, efectul ei se poate prelungi până seara târziu, conferind un plus de energie. 


5. Știi în cât timp îți pierde aroma cafeaua măcinată?

În 15 minute de la măcinarea boabelor, cafeaua începe să-ți piardă aroma și i se modifică gustul. Prin urmare, mai bine râșnești exact cantitatea de care ai nevoie pentru a prepara cafeaua. 


6. Știi cât de productivi sunt arborii de cafea?

Ca să obții un kilogram de boabe de cafea sunt necesari doi arbori de cafea. Un arbore de cafea are nevoie de trei ani înainte de a putea fi recoltat.


7. Știi care e scopul acelor valve pe ambalajul cafelei?

Bineînțeles că ele te ajută să simți aroma cafelei, însă scopul lor principal este cu totul altul. Existența acelei valve unisens înseamnă că boabele au fost ambalate imediat după prăjire și măcinare.
După ce a fost prăjită, cafeaua emană dioxid de carbon, iar dacă nu se aplică acea valvă există mari șanse ca pachetul să explodeze. 


8. Știi cât de eficientă este cafeaua înainte de sport?

Potrivit specialiștilor, cofeina crește nivelul adrenalinei în corp și eliberează acizii grași din țesutul adipos, lucru care favorizează o rezistență mai mare în cazul persoanelor care consumă cafea înainte de antrenamentele sportive. 


9. Știai că boabele de cafea se mâncau la început?

Pentru că boabele de cafea provin din fructele (cireșele) de cafea nu este de mirare că înainte de a fi transformată în băutură, cafeaua se consuma ca aliment. Popoarele din Africa obișnuiau să combine grăsimea animală cu fructe de cafea pisate pentru a obține o pastă din care formau biluțe pe care le consumau ca să obțină energie. 


10. Știai că prăjirea nu influențează cantitatea de cofeină?

Multă lume crede că boabe de cafea prăjite mai mult au un conținut mai mare de cofeină și obții o cafea mai tare. Specialiștii spun că procesul de prăjire nu influențează cantitatea de cofaină, care rămâne aceeași.
În timpul prăjirii, se evaporă umezeala din boabele de cafea și le fac să pară mai mari. 


11. Știi că un consum ridicat de cafea îngrașă?

Cafeaua stimulează cortizolul și crește pofta de dulciuri, lucru care va face mai dificilă sarcina de a sta departe de zahăr atunci când vrei să slăbești. De asemenea, cofeina tulbură calitatea somnului, astfel că în ziua următoare te simți lipsit de energie și reziști mai greu tentației de a mânca ceva dulce. 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod