Vrei un copil - ce faci cu cariera?

Cred ca fiecare dintre femei doreste sa fie mai buna in ceea ce face. Suntem firi complexe, iar ca fiinte sociale indeplinim mai multe roluri in acelasi timp...
Cred ca fiecare dintre femei doreste sa fie mai buna in ceea ce face. Suntem firi complexe, iar ca fiinte sociale indeplinim mai multe roluri in acelasi timp: fiica, sora, sotie, mama, angajat, poate manager, colega si asa mai departe. Fiecare dintre noi are insa propriile standarde si definitii legate de ce inseamna sa fii mai bun in oricare dintre rolurile mentionate.  

Momentul in care o femeie devine mama este privit, de cele mai multe ori, ca unul plin de bucurie. Sa iti vezi copilul crescand - mai ales intr-o perioada in care evolutia lui este atat de rapida si de uimitoare - acest lucru aduce recompense negandite. In prima etapa a vietii unui copil, afectivitatea si comunicarea sunt cele care se dezvolta poate in cea mai mare masura.
Prin urmare, rolul de mama poarta o mare responsabilitate.

Ce se intampla insa cand constiinta si visurile unei femei tintesc la mai mult? Cand ne dorim o cariera, cand simtitm ca exista in noi idei, calitati si abilitati care abia asteapta sa iasa la iveala? Intr-o perioada in care solicitarea atentiei si a multor alte resurse este maxima si orientata aproape exclusiv asupra copilului, neputinta de a ne folosi potentialul si in alte directii ne poate frustra indeajuns de mult incat rolul de mama sa devina ca o povara.

Cum impacam dorinta de a fi o mama buna si cea de a continua cu brio in cariera? Pot fi cele doua roluri compatibile?

De cele mai multe ori depinde de propriile noastre exigente.
Un job cu norma intreaga solicita destul de mult, mai ales daca dincolo de propria activitate mai suntem implicate si responsabile si de rezultatele altor persoane. Cu toate astea, managerul - mama exista si functioneaza. Iar cheia este poate tocmai reusita de a fi in primul rand propriul manager. O organizare buna a activitatii la locul de munca si capacitatea de a delega sunt esentiale pentru ca performantele sau timpul acordat copilului sa nu se micsoreze vizibil. De cealalta parte, suportul familiei (impartirea sarcinilor alaturi de tatal copilului, de bunici sau de o bona) permite ca micul om sa primeasca la randul sau lucrurile de care are cea mai mare nevoie.


Calitatea timpului petrecut alaturi de copil compenseaza foarte bine cantitatea (pastrand totusi aici si unele limite: nu este suficient sa acorzi cateva minute o data la cateva zile unui copil, pentru a crea si mentine ca mama legatura afectiva). In acest sens, in multe tari exista in perioada sarcinii si chiar si dupa, suport din partea unor persoane specializate. Se pot invata tehnici, jocuri si diverse tips&tricks pentru a savura momente deosebite alaturi de copil si pentru a-i oferi acestuia tot ceea ce avem mai bun de dat. In acelasi timp, mamele care doresc sa se intoarca la serviciu sunt incurajate prin politici ale diferitelor companii (ex. crese sau gradinite in interiorul companiei).


Ideea care sta la baza acestor programe este ca nu poti avea rezultate maxime ca bun angajat si/sau manager, daca nu esti multumit cu viata de familie. In acelasi sens, as adauga si ca nu vei reusi sa fii o mama buna, daca  nu reusesti sa iti implinesti macar unele din cele mai importante vise personale (fie ca acestea includ sau nu o cariera).

Liantul cel mai important ramane insa bucuria si pasiunea pe care o femeie le aduce cu sine si le daruieste in tot ceea ce face.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod