Se impaca sarcina cu serviciul?

Iti doresti enorm de mult un copil si familia ta este pregatita pentru venirea unui nou membru, dar te temi ca, odata ramasa insarcinata, iti vei pierde slujba si, implicit, cariera? Sau ai aflat deja vestea cea mare, dar ai inima cat un purice cand te gandesti la reactia sefului tau cand ii vei spune?

Lasa temerile deoparte, pune-ti in ordine prioritatile de moment si implineste-ti visul! Nu uita: a lucra in timpul sarcinii nu este un privilegiu, ci un drept!

Cum iti anunti seful

Inainte de a-ti anunta seful trebuie sa iti vizitezi mai inainte doctorul ca sa ai si opinia unui specialist. Daca sarcina ta nu este supusa nici unui risc, atunci poti fara nici o grija sa iti continui serviciul. In cazul in care ai o sarcina dificila, gandeste-te de doua ori daca vrei sa ii pui viata pruncului in pericol numai dintr-o ambitie. Nu trebuie sa demonstrezi nimic, cariera te va astepta si peste un an! Foloseste acest timp pentru o noua instruire in domeniul in care lucrezi sau, de ce nu, in alt domeniu.

Cand te-ai hotarat sa dai vestea sefului si colegilor de serviciu, exprima-ti cu adevarat bucuria pe care o simti.
Daca te concentrezi prea mult asupra reactiei sefului tau, vei fi mai mult crispata decat fericita si atunci vei fi inteleasa in mod gresit. Nici seful tau nu va sti clar cum sa reactioneze. Daniela Necefor, managing partner la compania de resurse umane Total Business Solutions, considera ca "nu trebuie sa iti fie frica sa anunti, trebuie sa fie o fericire, pentru tine, ca femeie, o fericire pentru familia din care faci parte. Daca colegii tai sunt in stare sa se bucure pentru tine, e si mai bine. Cei care nu o fac sunt niste persoane care nu stiu sa isi traiasca viata..."

Cum va accepta, insa, seful? "Depinde de la sef la sef. Daca este femeie, normal ca intelege. Daca este barbat, este casatorit si are copii iar intelege, daca este barbat si este burlac convins poate intelege. In cazul barbatilor sefi, singura problema o intalnim la barbatii misogini", mai spune Daniela Necefor.

Seful a aflat, ati stabilit impreuna data plecarii tale in concediul medical si durata acestuia. In ceea ce priveste concediul pre-natal, trebuie sa stii ca legea prevede ca acesta sa fie de 63 de zile.
Cuantumul lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul a indemnizatiilor de asigurari sociale. Aceasta indemnizatie se determina ca medie a veniturilor tale lunare din ultimele 6 luni, pe baza carora s-a stabilit contributia ta de asigurari sociale in lunile respective.

Daca ai luat aceasta decizie, a jocului dublu, trebuie sa ti-o si asumi. Sarcina nu trebuie sa te impiedice sa iti duci la bun sfarsit responsabilitatile exact ca inainte. Singura diferenta este ca acum trebuie sa fii mult mai atenta la sarcinile pe care le ai de indeplinit, si din cand in cand, iti propun chiar sa te autoevaluezi. Alege perioade scurte de timp si analizeaza daca prestatia ta la locul de munca a avut de suferit din cauza sarcinii sau este ca inainte. Acest lucru te va impulsiona sa lucrezi cu eficienta.

Legea nu are prevederi speciale legate de anumite facilitati pe care angajatorul ar trebui sa ti le puna la dispozitie, dar poti incerca sa obtii cateva avantaje. Se stie ca o femeie insarcinata are nevoie de un scaun mai confortabil, de un vas de toaleta modificat, de o uniforma mai incapatoare (in cazul in care regulamentul intern prevede purtarea unei uniforme).
Negociaza-le amabil pentru a-ti usura cele opt ore de lucru!

Fii fair-play!

Nu uita ca odata si odata tot trebuie sa iti lasi sarcinile de la serviciu in grija altui coleg! Fii fair-play si pregateste-ti din timp colegul pentru ca acesta sa nu se gaseasca in situatia in care nu stie ce are de facut, o data ce tu ai plecat! Daniela Necefor apreciaza ca perioda in care ar trebui sa te pregatesti "depinde de job, de domeniul in care lucrezi, de pozitia pe care o ai in firma si de nivelul colegilor. Daca ei sunt incepatori, pregatirea va fi de o mai lunga durata. Daca sunt deja profesionisti, timpul se scurteaza". Deci sfatul este ca tu sa evaluezi cat mai bine cand incepi sa iti lasi responsabilitatile pe umerii altora!

In cazul in care intentionezi sa depasesti cele 63 de zile de concediu post natal, ar fi indicat sa iti anunti seful. Daniela Necefor spune ca in astfel de cazuri, "se face un 'gentleman agreement' intre parti ca angajata sa se retraga, ca postul ei sa fie deja liber din momentul in care a inceput concediul si atunci postul va fi ocupat de cineva si ea incepe sa isi caute in alta parte".


Poti gasi gasi de lucru chiar daca esti insarcinata?

Codul muncii stipuleaza ca este ilegal ca angajatorul sa iti puna intrebari privitoare la sarcina ta. Deci, cel putin din punct de vedere legal, poti participa la inteviuri insarcinata fiind, fara teama.

In aces caz, participa romancele care au aflat ca sunt insarcinate la interviuri de angajare? Daniela Necefor infirma acest lucru. "In general o femeie cand este insarcinata, in aceasta perioada de 9 luni nu isi cauta serviciu pentru ca este putin probabil ca-l va gasi. Si mai exista un motiv: nu se stie cum ii evolueaza sarcina si o poate incurca pe firma care a decis sa o angajeze".

Daca statisticile nu te descurajeaza, fii libera sa incerci experienta unui interviu. Scopul tau este acelasi: convinge angajatorul ca esti cea mai potrivita pentru job. Daca esti intrebata de sarcina ta, ai dreptul sa refuzi politicos sa raspunzi.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • petronela pe 5 Feb 2011, 18:54
    probleme la serviciu

    buna ! sunt angajata la aceeasi firma din 2007, in perioada 2008-2010 am fost in CCC cu primul copilas, in dec 2010 am revenit la serviciu , am aflat ca sunt insarcinata in 6 saptamani. care sunt riscurile la serviciu, pot intra in concediu pre si post-natal , pot beneficia de indemnizatie crestere copil

    0
    0

  • veronica bacaru pe 20 Iun 2008, 15:24
    sarcina

    daca sunt angajata de 3 saptamani intr-o firma si am aflat ca sunt insarcinata in 5 saptamani, pot fi data afara de la serviciu?Multumesc

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod