Scapa de invidia care te macina la serviciu!

Colega ta de birou a fost promovata, fosta ta amica din facultate are un post unde castiga aproape o suta de milioane de lei lunar, iar prietena ta cea mai buna a pus mana pe un job ce pare aproape perfect.
Colega ta de birou a fost promovata, fosta ta amica din facultate are un post unde castiga aproape o suta de milioane de lei lunar, iar prietena ta cea mai buna a pus mana pe un job ce pare aproape perfect. Ei, te incearca un pic invidia? Daca sentimentul nu-ti da pace si ceva te tot roade, este timpul sa te intrebi de ce nu poti sa te bucuri, din tot sufletul, de realizarile altora. O autoanaliza sincera ar putea sa te conduca la motivul principal: nereusitele tale.
 

Cate un motiv de bucurie pe zi


Specialistii in resurse umane recomanda sa inveti sa te bucuri pentru orice succes al tau, indiferent cat de neinsemnat ti se pare. Daca la finalul unei zile de lucru vei avea un singur motiv de bucurie, de satisfactie profesionala, este cazul sa-l constientizezi.
Peste cateva luni, aceste mici bucurii zilnice vor cladi, de fapt, ceea ce-ti lipseste: stima fata de sine si increderea in fortele tale proprii.

Nu-ti face rau singura!


O alta varianta pentru a scapa de invidia de la serviciu este sa constientizezi cat de mult rau iti face. “Sentimentul acesta este foarte daunator, pentru ca, in loc sa te concentrezi  sa-ti faci cat mai bine treaba si sa evoluezi pe plan profesional, stai si pierzi timpul iscodindu-i pe altii”, spune business-coach-ul Alin Ghizasan. Asa ca ai grija sa ai tot timpul mintea ocupata cu sarcinile de serviciu. Poti chiar sa lucrezi si suplimentar, numai sa nu te mai gandesti la colega de birou cu salariu mai mare decat al tau.

Si cei “ajunsi” au muncit


E cam greu de crezut ca prietena ta a obtinut pur si simplu, din senin, un job bine platit. Fireste, nu este exclus, insa situatiile sunt destul de rare.
Insa, de regula, salariile mari ori joburile “de invidiat” sunt obtinute prin munca asidua, sustinuta, prin renuntarea la multe placeri din viata personala, prin program prelungit si weekend-uri petrecute la birou. Asa ca, inainte de a invidia, mai bine gandeste-te: persoana respectiva n-ar trebui, de fapt, compatimita? Poate chiar ajutata?

Cauta oportunitati


In cazul in care ti se pare ca respectiva colega nu ar merita atatea sanse frumoase in viata si ca norocul a fost “de prea multe ori de partea ei”, in loc sa o invidiezi, mai bine incearca sa faci ceva pentru tine. In fond, persoana cu pricina a stiut sa se foloseasca de toate calitatile ei pentru a obtine ce a vrut.
A fost, de fapt, inteligenta emotional. Daca a vrut o promovare, a cautat-o, a iesit in fata, nu a asteptat sa fie remarcata. Iar cand a vrut o marire de salariu, a avut curajul sa o ceara. Incearca si tu!

Atentie! Te paste concedierea!


In plina criza financiara, orice manager vrea ca echipa sa-i fie compacta, unita, prietenoasa. Un om invidios se va afla printre primii pe lista de concedieri. “O asemenea persoana poate distruge o echipa, pentru ca nu promoveaza competitia si fair-play-ul, ci cultiva invidia si ura. Astfel de sentimente negative nu pot aduce ceva bun in organizatie”, mai spune Alin Ghizasan. El recomanda concentrarea pe sentimente pozitive, de incredere in colegi si de ajutor (mai ales daca esti mai veche in bransa): “Pana la urma, succesul nu se vede dupa inaltimea la care ai ajuns, ci dupa cati oameni ai reusit sa aduci cu tine pe culme”.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod