Reintoarcerea la serviciu dupa concediul postnatal

In momentul in care vei fi nevoita sa indeplinesti si rolul de mama si cel de angajata, celelalte colege de birou care sunt si ele mame, iti vor fi cele mai bune profesoare...
In momentul in care vei fi nevoita sa indeplinesti si rolul de mama si cel de angajata, celelalte colege de birou care sunt si ele mame, iti vor fi cele mai bune profesoare. Si cel mai probabil, acestea te vor sfatui: "Daca vei gasi o baby sitter perfecta pentru copilul tau, vei face totul pentru a o pastra, deoarece va fi nespus de valoroasa pentru tine".

Este firesc sa nu te simti prea bine sau sa fii chiar putin suparata cand vei vedea apropierea dintre copilul tau si acea angajata tandra si grijulie pe care ai cautat-o foarte mult timp. Mamicile care muncesc si care privesc catre primul an de viata al copilului lor, tind sa aiba sentimentul ca este un lucru pozitiv pentru copilul lor sa fie cu alte persoane. Ai introdus in viata micutului tau o alta persoana care sa aiba grija de acesta si care sa fie fericita cand il vede. Iar copilul sa stie totusi care sunt adevaratii lui parinti, care il iubesc cel mai mult.

De asemenea, este firesc sa te ingrijoreze reintoarcerea catre cealalta parte importanta a vietii tale: cariera ta.
De cele mai multe ori, urmeaza un fel de luna de miere in prima parte, o perioada in care toata lumea este fericita sa-ti vada pozele si sa vorbeasca numai despre micut. Insa toate acestea au un sfarsit, iar lucrurile trebuie sa se intoarca la "normal".

S-ar putea sa te ajute foarte mult sa stai de vorba cu seful tau - inainte sa te reintorci - despre obligatiile serviciului tau si programul zilnic. Asculta cat mai multe povesti ale angajatelor care au copii si afla cum au reusit sa combine munca si viata de familie. Inspira-te din cat mai multe si diferite idei si sugestii, decat sa incerci sa gasesti doar un singur model perfect pe care sa-l urmezi. De asemenea, este o idee buna sa citesti si cateva carti recomandate pentru astfel de probleme.

O parte dintre colegii de serviciu vor fi foarte intelegatori si gata sa-ti ofere sprijinul lor: "voi face acest lucru in locul tau, daca si tu ma vei ajuta pe mine". Insa altii vor fi absolut insensibili. Daca atmosfera din biroul in care lucrezi nu este tocmai prietenoasa, atunci ar trebui sa ai in vedere gasirea unui loc de munca in care atitudinea fata de angajatii-parinti sa fie ceva mai pozitiva.


In timp ce lucrezi, incearca sa gasesti cateva modalitati de a-ti usura trecerea de la munca la viata de familie. Incearca sa-ti gasesti macar cinci minute libere la sfarsitul fiecarei zile inainte de a te bucura iar de prezenta copilului tau. Probabil te astepti la o reuniune calda, insa nu uita ca esti infometata si obosita. Incearca sa nu devii iritabila si sa te concentrezi cat mai repede la ceea ce ai de facut, sa incerci sa hranesti pe toata lumea la timp. Daca ai un partener de viata, stabileste exact care dintre voi doi va avea grija de copil si cine va pregati masa de seara.

Gasirea echilibrului

Atat acasa cat si la serviciu, trebuie sa-ti echilibrezi obligatiile si resursele. Analizeaza obligatiile pe care le ai de indeplinit pe o anumita perioada de timp si vezi care sunt resursele de care dispui pentru a le face fata - ajutorul partenerului de viata, familiei, prietenilor si cel financiar. Care dintre obligatii le poti transfera altcuiva? Peste care poti sari? Nu intotdeauna trebuie sa faci lucrurile pe care le facea si mama ta sau pe care le faceai inainte de a deveni mamica.


Concentreaza-te asupra lucrurilor bune din viata ta, nu numai asupra conflictelor. Mare parte din informatiile pe care le-ai citit despre proaspetele mamici care isi urmeaza cariera, accentueaza stresul. Foarte rar vei gasi remarci de genul: "Inainte sa am copii, nu aveam deloc rabdare la serviciu. Insa am invatat de la copiii mei sa fiu mult mai rabdatoare". De asemenea, multe femei declara ca abilitatea de a negocia folosita la serviciu, le-a fost extrem de utila si acasa.

Pauze de placere

Cu atatea lucruri de facut, este firesc sa incerci sa fii cat se poate de organizata. Dar incercarea de a controla fiecare minut in parte te-ar putea face sa nu te mai bucuri de placerile neasteptate care ar putea aparea, asa cum copilul tau isi descopera calcaiele in timp ce tu il imbraci. Trebuie sa privesti aceste activitati ca fiind mici pauze de placere si nu intreruperi de la programul stabilit.

Cand esti alaturi de copilul tau, incearca sa fii total "prezenta", si nu preocupata cu toate celelalte lucruri pe care le mai ai de facut.
Bucura-te de placerea de a-l strange in brate, de a-i canta, de a-i face baita. Insa ar fi bine sa incerci sa-l culci cat mai devreme, pentru a-ti lasa timp sa fii numai tu impreuna cu sotul tau, sau poate numai tu cu tine insati.

Cand lucrurile incep sa se aglomereze, aminteste-ti de acele mamici care muncesc si de acelea care stau acasa - si care toate au aceleasi probleme cu timpul liber, cu partenerii de viata si cu lucrurile pe care trebuie sa le invete despre nevoile copiilor lor. Si orice mama va spune: "Acum cand copilul a crescut, imi dau seama ca acele dureri de urechi nu erau pentru ca munceam".
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod