Principiul bumerangului (Partea a II-a)

In articolul de saptamana trecuta am trasat cateva linii generale despre ceea ce inseamna si ceea ce trebuie sa stim despre "principiul bumerangului"...

In articolul de saptamana trecuta am trasat cateva linii generale despre ceea ce inseamna si ceea ce trebuie sa stim despre "principiul bumerangului" in cariera noastra profesionala. Am aflat ca o reintoarcere la compania la care am lucrat cu ani in urma poate constitui un pas inainte si nicidecum o stagnare profesionala.

Inainte de a face un astfel de pas, trebuie sa fim siguri ca planul pe care ni l-am facut este foarte bine pus la punct si pentru acest lucru, trebuie sa cunoastem toate informatiile referitoare la "bumerang".

Iti poti salva cariera profesionala?

Te gandesti sa te intorci la fostul loc de munca, dar stii ca trebuie sa dai multe explicatii: de ce te-ai abatut din drum? De ce crezi ca a fost totul o greseala? De ce crezi ca mai poti prezenta din nou incredere? Daca toate acestea iti par izbitor de asemanatoare cu intrebarile puse intr-o casnicie, ai foarte mare dreptate.

A fost doar un moment de ratacire? Ti-ai parasit fosta companie pentru o alta mai buna doar pentru o noapte si apoi ai realizat ca ai gresit? Totul se trateaza ca un parteneriat, atat in casnicie, cat si la locul de munca si cu multa seriozitate din partea multora care privesc astfel lucrurile.
De ce s-a intamplat acest lucru? Reimpacarea nu va fi posibila daca nu discuti cinstit despre greseala pe care ai facut-o.

Daca doriti sa o luati de la inceput impreuna, ambele parti implicate trebuie sa inteleaga de ce ai avut nevoie de o astfel de ratacire.

Vestea buna: discutia directa si care nu creeaza nici cea mai mica ambiguitate va duce la intarirea relatiei de cele mai multe ori.
Iti poti recastiga increderea? Nu poti admite pur si simplu ca ai facut o greseala si sa astepti ca lucrurile sa mai fie asa cum au fost. Recastigarea increderii depinde mai mult de fapte decat de vorbe - va trebui sa muncesti ca sa meriti incredere.

Nu te poti reintoarce!

Merita sa risti pentru a te intoarce la fosta companie? Oamenii nu mai au incredere in tine. Gandeste-te la ce s-a intamplat atunci cand ti-ai dat demisia. Probabil a existat o contraoferta care ti s-a facut si pe care ai respins-o, iar acest lucru l-a dezamagit pe seful tau. Daca, in timp ce te pregateai sa pleci, ti-ai impartasit cateva pareri negative despre companie, cuvintele s-ar putea sa fi circulat. De ce ar trebui ca oamenii sa aiba din nou incredere in tine?

Noile companii ofera mai multe sanse de a invata lucruri noi si interesante. Adeptii "principiului bumerangului" adauga informatiilor si cunostintelor de baza doar cateva beneficii, deoarece ei deja cunosc foarte multe lucruri despre compania la care doresc sa se reintoarca. Cand iti schimbi locul de munca de cateva ori, vei creste exponential. Un aspirant la fotoliul de director are nevoie de o larga deschidere in modalitatea lui de a privi lucrurile.

Nu vei castiga acest lucru intorcandu-te la fostul loc de munca.

Angajatorii sunt foarte suspiciosi in privinta "bumerangilor". Daca te-ai reintors de doua ori la aceeasi companie, anumite persoane s-ar putea sa aiba unele ezitari in ceea ce te priveste. Acestea vor crede ca ti-ai renegociat un loc mai sigur pentru a actiona impreuna inainte de a te reintoarce.

Treci "testul avansarii"

"Bumerangii", ca toti ceilalti cautatori, trebuie sa aiba in vedere problemele legate de salariu, beneficii si sansele de promovare inainte de a face marele pas inapoi. Dar majoritatea eventualilor "bumerangi" trebuie sa se lupte cu o serie de intrebari ostile care se refera strict la situatia grea in care se afla acestia. Daca vrei sa testezi in ce masura reintoarcerea ta iti va aduce promovarea, gandeste-te la urmatoarele intrebari:

1. Ai plecat pentru a-ti apara viata? Daca fostul tau loc de munca era intr-un mediu toxic, nu te baza pe faptul ca intre timp acesta a fost detoxifiat.

2. Erai o victima a proastei clasificari? In acest caz, reintoarcerea va fi o adevarata provocare. Dupa toate acestea, cineva la un moment dat va considera ca esti redundant(a). Va trebui sa gasesti o noua modalitate de a te "reambala".

3. Cand ai plecat, cei de acolo au fost dezamagiti? Daca nu, va trebui sa creezi un oarecare entuziasm la reintoarcere.



4. Ti-ai facut o iesire onorabila? Va trebui sa joci tare daca nu ai plecat in termeni tocmai amicali.

5. Ai pastrat legatura cu fostii colegi? Daca ai iesit din vizorul lor, iti va lua mult timp pentru a lua o decizie bine gandita despre momentul in care este bine sa-ti faci aparitia.

6. Fostul angajator te-a mai sunat? Daca tu esti cel (cea) care a initiat discutia despre intoarcere, va trebui sa stii foarte bine cum sa te vinzi de data aceasta.

7. Sa spunem ca ti s-a facut o oferta. Fostii colegi care inca mai lucreaza in companie sunt cei care iti spun sa te reintorci? Considera ca ti s-a facut un avertisment daca acestia se arata usor speriati.

8. Crezi ca ai putea sa aduci unele imbunatatiri vechilor probleme carora trebuia sa le faci fata in fosta companie? Fa-ti o lista cu toate lucrurile care nu ti-au placut de la inceput. Daca simti ca aproape jumatate dintre acestea pot fi imbunatatite, uita de cealalta parte de indatoriri.

9. Poti invata la fel de mult intorcandu-te la fostul serviciu precum daca ai merge in alta parte? Daca pe viitor nu vezi decat o linie dreapta, ar fi bine sa renunti la decizia de a te reintoarce la fosta companie.

10. Te consideri un adept al "principiului bumerangului" doar pentru ca ai probleme la compania la care lucrezi in acest moment? Trebuie sa iei in consideratie un nou set de probleme daca vrei sa faci o lista.


Strategia de plecare

Vei omori orice sansa de a te intoarce la fosta companie daca ai plecat de acolo comportandu-te necivilizat.

  • Nu forta lucrurile. Uita de cele doua saptamani in care se sterge totul. S-ar putea sa fie nevoie de mai mult de doua saptamani pana cand iti vei rezolva transferul si pana cand se va reusi sa fii inlocuit(a).
  • Rezista primei tentatii. Nu da frau liber gandurilor despre cum strategiile folosite de companie te-au indepartat, chiar daca spui adevarul. Tu vrei sa ramai in memoria celorlalti prin prisma contributiilor pe care le-ai adus companiei si nu prin dramatismul situatiei in care ai plecat.
  • Lasa totul in ordine. Daca nu iti poti finaliza munca, macar asigura-te ca succesorul tau a inteles ce are de facut si cum iti poate continua proiectele.
  • Lasa-ti numarul de telefon si adresa de mail colegilor, astfel incat acestia sa te poata contacta daca vor avea nevoie de ajutor.
  • Pastreaza legatura. Cu oricine. Nu-ti ignora subordonatii cand pleci. Persoana care iti va putea aranja o eventuala reintoarcere la nivel inalt poate fi chiar cea care se ocupa de corespondenta.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod