Greseli care nu se iarta

De multe ori, greseala pentru care poti ramane fara slujba este aceea care ti se pare cea mai nesemnificativa. Nu depasesti cu nici un minut dead-line-urile...
De multe ori, greseala pentru care poti ramane fara slujba esteaceea care ti se pare cea mai nesemnificativa. Nu depasesti cunici un minut dead-line-urile impuse, duci pana la capat toateproiectele la care te angajezi. Cu toatea acestea, pasii gresitite pot transforma intr-o persoana in cautare de loc de munca.

Neadaptarea la cultura companiei
Cand te pregatesti sa mergi la serviciu, verifica-ti agenda siasigura-te ca pretentiile sefului sunt prioritatile tale. Acestlucru se refera la mai multe chestiuni: punctualitate, atitudinesi felul de a te imbraca, in functie de importanta pe care le-oacorda fiecare firma sau departament. Andreea Constantin, ResearchExecutive la GFK Romania este de parere ca "felul de a te imbracaar trebui sa se inscrie in "linia" estetica a companiei dar astanu inseamna sa-ti anulezi complet personalitatea si felul dea fi.
Adaptarea si mobilitatea personala sunt pretuite de cineare ochi sa vada acest lucru!"

Reflecta putin la felul in care se dezvolta activitatile in cadrulcompaniei si probabil ca vei putea veni cu niste sugestii sau propuneridespre noi modalitati de actiune. "Cu propunerile as fi mai rezervatadaca as fi la inceput. Intr-un nou loc de munca, asta iti poate creaunele dezavantaje fata de "veterani". Important este sa gasesti momentulcheie in care ideile tale sa nu fie luate ca o ofensa ci sa vina cao continuare fata de ce se vorbeste sau se propune la un moment dat",spune Andreea Constantin.

Gandul ca munca pe branci e de ajuns
Nu merita prea mult sa muncesti din greu, daca nimeni nu stie acestlucru, inafara ta. Daca faci in asa fel incat colegii si sefiitai sa stie care sunt proiectele la care lucrezi, nu inseamna caesti o laudaroasa.
Dar iti da posibilitatea unor noi colaborari.

Sa te bazezi prea mult pe consens sau permisiune
Poate crezi ca procedezi bine daca ceri parerea sefului tau desprefiecare actiune pe care o faci. Nu este asa. Acest lucru te poateface sa pari nesigura si neexperimentata. Este bine sa il intrebi,in schimb, care sunt asteptarile sale in ce priveste activitateata.

Andreea Constantin crede ca e mai bine sa intrebi atunci cand nu stiiceva, decat sa faci o "boacana" care nu mai poate fi rezolvata decatcu interventii majore. "Asteptarile sunt cumva implicite - trebuiesa performezi la capacitatea ta maxima! Nu toti se asteapta sa stiidinainte ce trebuie sa faci. Nesiguranta poate veni pe o lipsa deinformatii absolut inerenta pentru orice incepator sau pentru oricesituatie problematica noua."

Desi nici una dintre greselile de mai sus nu sunt suficientepentru pentru a fi concediat, urmatoarea te-ar putea aduce inaceasta situatie neplacuta.

Sa folosesti resursele companiei in scop personal
Cel mai comun exemplu ar fi topurile de hartie, dar exista situatii multmai grave: accesul neautorizat la computere si retele, la serviciile deInternet, e-mail si liniile telefonice ale companiei.
Termenul folositpentru caracterizarea acestor fapte este acela de folosire a bunurilorcompaniei in interes personal si furt de servicii.

Andreea Constantin crede ca "nimeni nu te poate acuza ca itiinsusesti cateva foi de hartie, dar important aici este numarulde foi pe care le iei. Cele mai importante sunt telefonul,Internetul si e-mailul, care sunt, intr-adevar, niste serviciifoarte scumpe. Limitarea la mesajele cu adevarat importante sicumpatarea ar trebui sa fie cele doua atribute la care sa tegandesti inainte de a actiona intr-un sens sau altul."

Sa vorbesti cu prietenii despre proiectele tale
Un simplu e-mail sau telefon de la birou, catre cel mai bunprieten, in care ii vorbesti despre cat de frustrant este proiectulla care lucrezi, poate asigura unei companii rivale suficienteindicii pentru a-ti sufla cel mai important proiect.
Nu inseamnaca trebuie sa te transformi intr-o persoana paranoica! Totusi,gandeste-te de doua ori la ce faci!

"Acest aspect nu doar ca te poate afecta pe tine, darpoate actiona si asupra credibilitatii firmei. Concurentaasteapta orice fel de informatii si, indiferent de sursa, suntbinevenite. Acest aspect trebuie sa fie o regula de aur inscrisain memoria fiecarui angajat, indiferent de locul unde lucreaza,"avertizeaza Andreea Constantin.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod