Ce sens au intrebarile standard la interviul de angajare

"Unde te vezi peste cinci ani?", "De ce ai ales firma noastra si nu alta pentru a candida la job?" sau "Ce planuri ai?" sunt doar cateva dintre intrebarile pe care s-ar...
"Unde te vezi peste cinci ani?", "De ce ai ales firma noastra si nu alta pentru a candida la job?" sau "Ce planuri ai?" sunt doar cateva dintre intrebarile pe care s-ar putea sa ti le adreseze angajatorul la interviul de recrutare. Candidatii, de regula, spun ca astfel de intrebari sunt irelevante.

"Din astfel de intrebari standard mi se pare cam greu sa-ti dai seama de personalitatea cuiva", considera Claudiu Jitaru, junior IT la o firma din Cluj-Napoca.

Insa specialistii in resurse umane sustin ca aceste "tipizate" au rostul lor.
De pilda, spun ei, din raspunsul dat la intrebarea "unde te vezi peste cinci ani?" rezulta clar daca ai sau nu setate niste obiective profesionale si personale. Si raspunsul la intrebarea "ce planuri ai" este util pentru ca, explica expertii, ii ajuta pe acestia sa inteleaga daca persoana care participa la interviu este ambitioasa si isi propune sa duca la capat un proiect.

Ies la iveala adevaratele valori ale candidatului


Specialistii mai spun ca, indiferent de raspuns - unul formal sau unul sincer, aspirantii la post aduc imediat in discutie valorile lor cheie. "Din raspuns va reiesi clar care sunt valorile pe care candidatul pune pret - familie, casa, cariera", spune Oana Mosoiu, senior consultant la compania de resurse umane Ascent Group.

Ea precizeaza ca, de regula, angajatorii au si un set de intrebari prin care le este testata imaginatia candidatilor, ceea ce le scoate in evidenta personalitatile.
Aici ar putea intra jocurile in care candidatul este pus sa joace un rol (de exemplu daca aspira la un post intr-un call-center este pus sa poarte o conversatie imaginara cu un client dificil).

"Ce-mi poti spune despre tine?"


Una din cele mai simple intrebari pe care un candidat o poate intalni este "ce-mi poti spune despre tine?". Desi suna ca o intrebare banala si poate chiar standard, pe care ar folosi-o oricine, chiar si la o intalnire, raspunsul poate fi foarte relevant pentru un angajator.

"Intervievatorul nu doreste sa afle detaliile intime din viata personala a candidatului.
Din raspunsul dat la aceasta intrebare intervievatorul urmareste sa inteleaga care este capacitatea de sinteza a persoanei"
, spune Ana-Cristina Dumitru, training consultant la compania de resurse umane VON Consulting, din Bucuresti.

Pregateste-te pentru raspunsuri


Expertii in resurse umane mai subliniaza ca, oricare ar fi intrebarile, este bine ca la interviu sa vii pregatita. Asta inseamna sa te gandesti la ce anume te-ar putea intreba si sa-ti imaginezi niste raspunsuri. Nu este indicat sa memorezi raspunsurile, dar este bine sa te gandesti din timp. "Simplul fapt ca incerci sa formulezi un raspuns inaintea intalnirii cu recrutorul te poate ajuta sa-ti structurezi prezentarea si sa obtii mai usor postul dorit", este de parere Ana-Cristina Dumitru.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod