Carieră. Cât de mult ar trebui să stea angajaţii pe Facebook

Andrei Văcaru, trainer HPDI

“Întrebarea este dacă toate aceste monitorizări sunt cu adevărat utile, dar și mai important, se justifică toate cheltuielile pe care firmele le fac în acest sens? Se cheltuiesc milioane de dolari pe software-uri pentru a bloca site-urile de social networking”, adaugă Andrei Văcaru.

Dependența de social media, cel mai mare pericol

Mai multe cercetări au arătat că într-adevăr utilizarea rețelelor sociale în timpul orelor de muncă poate crește productivitatea.
Un studiu realizat de Univesitatea din Melbourne, Australia, a concluzionat că pauzele scurte pe care le poți lua navigând pe internet sunt benefice pentru creier și măresc puterea de concentrare. Acest studiu a fost efectuat pe persoanele care folosesc social media mai puțin de 20% din timpul de lucru.

Pe de altă parte, oamenii care deprind o dependență de mediul online ar putea fi mai puțin eficienți. Medicii psihologi atrag atenția că orice persoană care petrece mai mult de 2-3 ore/zi pe rețele de socializare, neglijându-și treburile zilnice, semnalează o dependență.
“Un lucru este cert:  tot mai mulți oameni aleg să-și petreacă timpul liber în mediul virtual, iar companiile vor fi nevoite să se adapteze la această realitate. Fie acceptă acest lucru și își asumă consecințele, fie pot instala software-uri de monitorizare a activități angajaților, care nu vor face nimic altceva decât să-i frustreze. Însă, să nu uităm că social media există și pe smartphone-uri, așadar oamenii oricum vor fi conectați tot timpul la mediul online”, a completat trainerul HPDI.


Potrivit acestuia, cel mai important lucru nu este să interzici, ci să responsabilizezi. În orice domeniu și în orice companie poți obliga oamenii să facă ceva sau le poți interzice să facă altceva. Cu adevărat productivi devin însă doar atunci când ei singuri decid să se concentreze asupra propriilor responsabilități. În acest caz, nu interdicțiile sunt soluția, ci motivarea și conștientizarea faptului că nu ești plătit pentru orele petrecute la muncă, ci pentru valoarea pe care o aduci acelor ore.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod