Oamenii de știință au clonat maimuțe pentru prima dată

Pentru prima dată, cercetătorii au folosit metoda de clonare care a creat oaia Dolly pentru a crea două maimuțe sănătoase, aducând știința la un pas mai aproape de a clona oamenii. Iată cum au reușit oamenii de știință să facă acest lucru!

Noutăți din lumea științei: s-au clonat maimuțe pentru prima oară în istorie


De la nașterea lui DOlly în 1996, oamenii de știință au clonat aproximativ două duzini de mamifere, inclusiv câini, pisici, porci, vaci și ponei și au creat și embrioni umani cu această metodă. Dar până în prezent, nu au reușit să facă și copii din categoria primatelor, categorie care include maimuțele și oamenii. Bariera clonării speciilor de primate este acum depășită. Maimuțele de sex feminin, de aproximativ 7 și 8 săptămâni, se numesc Zhong Zhong și Hua Hua. 

În principiu, acest lucru înseamnă că și oamenii pot fi clonați.
Însă echipa care a clonat maimuțele nu are de gând să facă acest lucru. Mulți oameni de știință se opun clonării bebelușilor, iar societatea ar interzice acest lucru din motive etice. În schimb, scopul proiectului este de a crea multe maimuțe identice genetic pentru a fi utilizate în cercetarea medicală, unde ar fi deosebit de valoroase, deoarece seamănă mult mai mult cu oamenii decât orice alt animal de laborator. Procesul este încă unul foarte ineficient, fiind nevoie de 127 de ouă pentru a obține cei doi pui de maimuță și a avut succes doar pornind de la un fetus de maimuță.
Oamenii de știință nu au reușit să cloneze pui de maimuță sănătoși, iar Dolly a fost primul mamifer clonat de la un adult.

Procedura a fost dificilă din punct de vedere tehnic. În esență, oamenii de știință chinezi au eliminat nucleul care conține ADN-ul din ouăle de maimuță și l-au înlocuit cu ADN-ul din fetusul maimuței. Aceste ouă reconstituite au crescut și s-au împărțit, devenind un embrion timpuriu, care a fost apoi introdus în maimuțe pentru a crește până la naștere.
Cercetătorii chinezi au declarat că această clonare a celulelor fetale ar putea fi combinată cu tehnicile de modificare a genelor pentru a produce un număr mare de maimuțe cu anumite defecte genetice, care provoacă afecțiunile în cazul oamenilor. Animalele ar putea fi apoi folosite pentru a studia bolile și tratamentele potențiale. Cercetătorii au spus că obiectivele lor inițiale vor fi Alzheimer și Parkinson. Până și clonarea oamenilor ar putea fi tehnic posibilă într-o zi, însă la nivel etic ar pune prea multe probleme.
18 Februarie 2018
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod