A murit Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional din Bucureşti

Ion Caramitru avea 79 de ani și conducea Teatrul Național din București.

Ion Caramitru s-a stins din viață dumincă, la spitalul Elias.

Conform playtech.ro, actorul avea o infecție în sânge, după ce contractase o bacterie intraspitalicească, Clostridium difficilae, în urmă cu câteva luni. 

5 septembrie 2021, ziua în care Ion Caramitru și Ivan Patzaichin își iau rămas bun de la români

De origine macedo-română, actorul Ion Caramitru s-a născut în București pe 9 martie 1942.

A fost om de teatru, film, televiziune, regizor, dar și om politic. 

Viața lui Ion Caramitru

A absolvit I.A.T.C.-ul în 1964 clasa profesor Beate Fredanov.

Repertoriul său actoricesc cuprinde roluri principale în piese de teatru importante semnate de autori precum William Shakespeare, A.P.

Cehov, Luigi Pirandello, Georg Buchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset etc. A colaborat cu mari regizori ai scenei românești precum Sică Alexandrescu, Moni Ghelerter, Liviu Ciulei, Vlad Mugur, Andrei Șerban, Radu Penciulescu, Alexandru Tocilescu, Cătălina Buzoianu.

Ion Caramitru este și un foarte apreciat actor de film. Dintre zecile de pelicule în care a apărut în roluri importante merită menționate producțiile: "Pădurea spânzuraților", film premiat la Cannes în 1965, pentru regie (Liviu Ciulei), și "Iarba verde de acasă" în regia lui Stere Gulea (1978).

De asemenea, el este cunoscut publicului și pentru rolul Socrate din celebra serie "Liceenii". Talentul său, remarcat de producătorii din străinătate, l-a recomandat pentru roluri în filme precum "Kafka" (1991), regia Steven Soderbergh, alături de Jeremy Irons și Theresa Russell, sau "Mission:Impossible", regia Brian de Palma.

A participat la revoluția română din 1989, fiind printre cei care au cucerit Televiziunea Română în 22 decembrie 1989, alături de Mircea Dinescu.

Forma alături de actrița Micaela Caracas un cuplu solid, fiind de asemenea tatăl a trei băieți: Andrei, Ștefan și Matei.

(Sursă: Cinemagia)

 

5 Septembrie 2021
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod