Filmări șocante cu găini stresate în cuști care produc ouă comercializate în România

Animals International Romania publică astăzi dovezi filmate despre cruzimea de rutină din ferme industriale de creștere a găinilor ouătoare și cere companiilor din România să folosească doar ouă de la găini care nu sunt ținute în cuști.

Filmările au fost realizate în ferme din România și din Polonia în care se produc ouă comercializate în supermarketuri, restaurante și hoteluri din România. Acestea prezintă condițiile obișnuite din fermele unde animalele sunt ținute în cuști, desi opinia științifică universală confirm că aceste sisteme de creștere nu îndeplinesc nevoile sociale, de comportament și de bunăstare de bază a animalelor. Întreaga lor viață, găinile sunt forțate să doarmă, să mănânce și să depună ouăle pe podeaua din grilaj metallic, unde spațiul alocat este cât o coală A4 de hârtie pentru fiecare animal.

În vreme ce la nivel global, industria s-a aliniat cu mișcarea anti – cuști, România a rămas în urma altor țări care au recunoscut cruzimea cauzată de creșterea animalelor în cuști. “Cuștile sunt cea mai crudă formă de a ține un animal de fermă. Filmările vorbesc de la sine. Românii sunt consecvent înșelați de ambalajele și de reclamele care îi fac să creadă că animalele se bucură de o viață frumoasă sub cerul albastru și calcă pe iarbă verde.

În realitate păsările nu pot nici măcar să își întindă aripile. Cuștile împiedică animalele să se bucure de nevoile banale ale specie pe toată durata vieții lor. Cerem companiilor să preia responsabilitatea, nu doar punând capăt acestei uriașe suferințe a milioane de găini dar și reacționând la cererea consumatorilor care doresc să elibereze animalele din cuști. Deocamdată doar 4% din găinile din România sunt crescute cu acces la aer liber”, a spus Gabriel Păun, directorul UE al Animals International.

“Publicul din România a fost indignat acum aproape 10 ani când au aflat prima oară că cifra 3 de pe ștampila de pe ou înseamnă că găinile au fost ținute în cuști. După scandalul cu ouăle stresate din anul 2010 supermarketurile au început să ofere alternative la cuști. Aceste alternative de la găini care cresc liber sunt acum deja disponibile peste tot, dar din păcate majoritatea ouălor ieftine de pe piață provin de la animale care sunt torturate în cuști cu toate că un studiu recent arată că 88% dintre români prefer să cumpere ouă de la găini care nu au trait în cuști .
Este îmbucurător și faptul că același studiu arată că 39% dintre români știu că ștampila de pe ou arată modul de creștere al găinilor în comparație cu doar 1% acum 10 ani înainte de scandal”
, a adăugat Păun.



Consumatorii pot evita cu ușurință ouăle proaspete de la găini torturate în cuști mulțumită ștampilei de pe ou. Fiecare ou are o astfel de ștampilă, iar cele provenite din cuști încep cu cifra 3. Cele ținute în hale la sol cu cifra 2, cele cu acces la aer liber cu cifra 1, iar cele BIO cu cifra 0. Problemele rămân la produsele procesate precum pastele, dulciurile și sosurile unde doar dacă producătorii sunt responsabili se poate știi modul de creștere al animalelor.

Având în vedere că Animals Internațional urmărește să pună capăt suferinței tuturor găinilor ținute în cuști, campania vizează și alimentele procesate precum pastele, dulciurile și sosurile care conțin suferință ascunsă de producători în ouă praf sau lichid.

”Înainte de a face publice aceste filmări, am purtat discuții vreme de un an cu mai mulți jucători de pe piață în legătură cu proveniența ouălor. Deocamdată putem spune că Lidl a eliminat ouăle proaspete de cușcă și chiar din alimentele procesate marcă proprie. De asemenea Carrefour, Mega-Image, Metro și Kaufland s-au angajat să elimine ouăle de cușcă până cel mai târziu în anul 2025. Sperăm să se miște chiar și mai repede. Am luat la întrebări și restaurantele și hotelurile. Vom publica curând și care sunt cele mai sensibile la bunăstarea animalelor, dar și pe cele care nu dau doi bani pe suferința lor”, a dezvăluit Păun.



Campania Animals International în România face parte din efortul global inițiat de Open Wing Alliance care unește 59 de organizații de pe toate continentele într-un front comun pentru a elibera din cuști toate găinile din lume până cel mai târziu în anul 2025.

Coaliția folosește în întreaga lume aceleași strategii, tactici și resurse pentru a atinge obiectivul de a elibera toate găinile din cuști. Nestle, Mondelez (fosta Kraft) și hotel Marriott sunt doar câteva dintre firmele care operează și în România și care s-au angajat să elimine ouăle de la găini ținute în cuști până cel mai târziu în anul 2025.

Aici puteți descărca materialele foto și video din cadrul investigației:
https://animalsaustralia-media.org/uploads/oua-custi/

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod