Cseke Attila vrea sa reduca durata rezidentiatului

Facebook Twitter Comenteaza
Cseke Attila vrea sa reduca durata rezidentiatului

Ministrul Sanatatii intentioneaza sa se consulte cu rectorii universitatilor de medicina si farmacie pentru a reduce durata rezidentiatului, dupa cum a precizat astazi (n.r. vineri, 9 aprilie) in timpul unei vizite la Spitalul Judetean Harghita.

 

„Doresc o consultare cu rectorii universitatilor de medicina si farmacie pentru a analiza impreuna durata rezidentiatului. In prezent, durata acestor studii in Romania depaseste durata recomandata de comunitatea europeana si poate am putea eficientiza acest proces”, a declarat ministrul Cseke Attila astazi la Miercurea Ciuc in cadrul vizitei din judetul Harghita.

Ministrul Sanatatii a dat exemplul specializarilor de anestezie si terapie intensiva, dermatovenerologie, otorinolaringologie care au durata minima de 3 ani conform Directiva CE 2005/36 si durata de 5 ani in Romania, respectiv neurochirurgia, care este de 5 ani in Europa si de 7 ani in tara noastra.

„Astfel, pe langa faptul ca am putea reduce costurile scolarizarii, mult mai important este faptul ca medicii specialisti s-ar putea angaja mai repede.

Ajutam astfel atat candidatii, cat si intreg sistemul sanitar”, a mai adaugat ministrul Sanatatii.

De asemenea, a subliniat ca lipsa de medici se resimte mult mai accentuat in localitatile mai mici decat in centrele universitare, unde afluxul de medici e mai mare. „Prin reducerea duratei rezidentiatului, impreuna cu reintroducerea rezidentiatului de tip B s-ar putea rezolva mai rapid lipsa de medici din spitalele mai mici”, a precizat Cseke Attila. 

 

Credit foto: Mediafax 


Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Carmen Brustur pe 13 Apr 2010, 19:11
    proinfo reducere rezidentiat

    Pot afirma ca exista o din partea ministrului o dispinibilitate de a juta tinerii rezidenti, care si asa au multi ani de scoala,numai daca nu ar ramane doar la stadiu de idee.Dorim sa se integreze tinerii medici cat mai rapid cu putinta, oricum meseria o invata din experinetele acumulate ulterior,baza sa fie solida, insa.

    0
    0

  • doramunteanu pe 12 Apr 2010, 12:47
    foarte bine

    asta este cu adevarat o idee foarte buna. in sfarsti, una buna!!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod