Orjeletul sau urciorul: cum îl tratăm?

Orjeletul, sau urcior cum mai este cunoscut în termeni populari, reprezintă o infecţie bacteriană (stafilococică) a glandelor sebacee de la nivelul pleoapei superioare sau inferioare a ochiului. Infecţia determină obstruarea şi tumefierea acestor glande, care dobândesc aspectul unui mic furuncul.
Orjeletul, sau urcior cum mai este cunoscut în termeni populari, reprezintă o infecţie bacteriană (stafilococică) a glandelor sebacee de la nivelul pleoapei superioare sau inferioare a ochiului. Infecţia determină obstruarea şi tumefierea acestor glande, care dobândesc aspectul unui mic furuncul.
 
Orjeletul este o afecţiune foarte comună, majoritatea persoanelor prezentând cel puţin un episod sau două de-a lungul vieţii. Cu toate astea, sunt şi persoane care au predispoziţie pentru dezvoltarea frecvenţă a acestei infecţii, cum sunt cele suferind de diabet, acnee sau alte cauze de scădere a imunităţii generale sau locale.
Urciorul nu este contagios.
 
Poate fi de două feluri:

  • Orjelet extern - dat de infecţia glandelor accesorii superficiale Zeiss sau Moll;
  • Orjelet intern - dat de infecţia glandelor lui Meibomius, la nivelul feţei posterioare a pleoapei.
 

Simptome

 
Orjeletul apare iniţial ca o zonă eritematoasă de-a lungul liniei genelor, însoţită de inflamaţie şi durere locală. Ulterior, central apare o pustulă (colecţie de puroi) albă sau gălbuie, care după câteva zile se sparge.
Simptomatologia este dominată de durere care este direct proporţională cu volumul inflamaţiei şi, uneori, lăcrimare accentuată.
 

Complicaţii

 
Anumite persoane dezvoltă mai multe urcioare în acelaşi timp, datorită faptului că infecţia se poate extinde la mai mult de o genă. În caz de recidive frecvente se poate ajunge la o inflamaţie cronică a pleoapei, denumită blefarită stafilococică.
 

Tratament  

 
Orjeletul extern se vindecă spontan în decurs de o săptămâna, după ce puroiul acumulat se evacuează în mod natural. Pentru a grăbi evacuarea puroiului se pot aplica comprese sterile înmuiate în apa călduţă de 4 ori de zi, timp de 3-4 zile.
Ochii pot fi curăţaţi folosind un şampon de copii. Unguentul cu antibiotic (tobramicina) va fi folosit la fiecare 3 ore la nivelul ambelor pleoape (inclusiv la ochiul sănătos).  
 
Tratamentul antibiotic general este absolut necesar în cazul orjeletului intern. Evacuarea puroiului în acest caz se va face numai de către medic. Urciorul nu trebuie niciodată "stors", deoarece această manevră poate antrena o celulită, o infecţie bacteriană mai gravă care necesită tratament antibiotic general.
 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • marinela pe 29 Mar 2012, 17:26
    orjelet

    buna ziua am o fetita de 2 ani si9 luni si a avt in ianuarie ojelet ascuns am fost la dc ni sa dat netakin si comprese cu apa calda sa localizat in exterior am fost la alt dc si ni sa spus ca trebuie incizat ni sa dat tratament cu tobradex ca are si unn inceput de conjunctivita totusi nu am dori sa ajungem la incizat de teama anesteziei totale si a reaparitei orjeletului ca multi au suferit interventia si a aparut iar as dori un sfat. un tratament va multumesc

    3
    0

  • pavel pe 22 Ian 2012, 20:24
    urciorul

    nu e de speriat,trece de la sine,comprese cu apa calduta,evitarea frecatului la ochi.sa nu iesiti prin frig

    0
    3

  • antux pe 30 Sep 2010, 12:24
    urina..

    Urina nu e sterila, se contamineaza in uretra. Probabil datorita aciditatii vindeca urciorul.

    2
    3

  • Ana pe 9 Sep 2010, 15:38
    tratamentul pt ulcior

    faza cu celulita m-a dat pe spate! ar trebui s-o corectati cat mai curand posibil. tratamentul babesc pt urcior e folosit in popor de mult si da rezultate in 2 zile. aciditatea unei picaturi de urina proprie aplicata exclusiv pe urcior in faza incipienta il retrage definitiv, fara recidiva. binenteles urina se presupune ca e sterila. e probat acest tratament de multe persoane!

    1
    6

  • JohanaAela pe 8 Sep 2010, 17:59
    @Mihaela

    După cum a precizat şi autorul articolului, medicul dermatolog Andra Cristea este vorba despre o celulită infecţioasă, adică o infecţie bacteriană mai gravă care necesită tratament antibiotic general. Nu are nicio legătură cu afecţiunea cunoscută şi sub denumirea de "coajă de portocală".

    4
    1

  • Mihaela pe 8 Sep 2010, 09:33
    Orjelet

    Sunteți total greșit informați: poate antrena o celulită? Celulita este o afecțiune a țesutului adipos, nu are treabă cu ochii?!!! Scrieți articole cu date eronate.

    1
    5

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod