Infectii cutanate date de HPV

HPV este abrevierea pentru Human Papilloma Virus. Acesta este unul dintre cele mai comune virusuri transmise pe cale sexuala. Un foarte mare procent din populatie este infectat cu HPV.Pana acum sunt cunoscute intre 100-150 de tipuri de papiloma virusuri umane dar mai bine studiate sunt in jur de 80.
In categoria infectiilor cutanate date de HPV (human papilloma virus) intra: verucile vulgare, verucile plantare, verucile plane, verucile ano-genitale (condiloma acuminata), papiloamele si alte tipuri de leziuni. Verucile sunt proliferari ale celulelor epiteliale ca rezultat al infectarii lor cu papiloma virusuri umane si de obicei sunt nedureroase (exceptie pot face cele localizate la nivel plantar (pe talpa piciorului).


Cum se produce infectarea?

Infectarea se produce prin contactul cu suprafete sau cu personae infectate si se realizeaza la nivelul zonelor cutanate (micro)traumatizate (un tegument absolut intact nu permite infectarea).

Pot aparea frecvent la cei care frecventeaza piscine (favorizata de macerarea tegumentelor) sau la unele profesii (de exemplu macelari).

In cazul prezentei leziunilor genitale (condiloma acuminata) pacientii trebuie investigati suplimentar pentru excluderea altor afectiuni cu transmitere sexuala. Prezenta verucilor ano-genitale la copii trebuie investigata atent pentru excluderea unui abuz sexual.

De cand se produce infectarea si pana la exprimarea clinica (adica pana la aparitia leziunilor) pot trece intre 2-9 luni, timp in care persoana infectata desi nu are manifestari clinice poate infecta alte persoane.



Cum pot evolua leziunile?

Leziunile produse de HPV pot regresa spontan intr-un interval variabil de timp sau se pot inmulti (autoinoculare).

Verucile "in mozaic" situate superficial pe o suprafata plantara mai intinsa sunt mai rezistente la tratament si pot avea o evolutie prelungita. De asemenea, o evolutie prelungita poate fi intalnita la persoanele imunocompromise.


Complicatii:

1.Durerea (in special verucile plantare);
2.Transformarea maligna - este foarte rara si poate aparea in cazul infectarii cu anumite tipuri de virusuri:

  • 16,18,31, 33-35, 39-40, 51-60 - sunt tipuri cu risc crescut ce pot duce la aparitia unor carcinoame de col uterin sau peniene;
  • 5, 8 - sunt tipuri virale care se gasesc in leziunile din epidermodisplazia veruciforma (o afectiune genetica in care exista un defect al imunitatii celulare), leziuni ce se pot transforma sub influenta radiatiilor solare in carcinoame spinocelulare.


Cum se trateaza?

Inainte de inceperea oricarui tratament trebuie sa tinem seama ca verucile se pot vindeca si spontan.
Indicatiile de tratament sunt: durerea, aspectul inestetic, riscul de transformare maligna.
Cea mai mare rata de vindecare o prezinta pacientii tineri recent infectati.

  • Acidul salicilic - in concentratii variate intre 11-25%, singur sau asociat cu acidul lactic se foloseste pentru tratarea verucilor palmo-plantare.
  • Glutaraldehida (solutie 10%) sau formaldehida (solutie 3%) folosite in special pentru tratarea verucilor plantare.
  • Podofilina (10-25%), podofilotaxina (0,5%), imiquimod (5% crema) se folosesc pentru tratarea verucilor ano-genitale. Ele trebuie indepartate dupa cateva ore de contact cu tegumentul. Atentie - exista riscul aparitiei inflamatiei sau a infectiilor secundare, de aceea tratamentul trebuie supravegheat de medic!
  • Retinoizii - 0,05% tretinoin crema pentru verucile plane faciale sau etretinat 1mg/kg/zi pentru verucile intinse, rezistente, la pacientii imunodeprimati.
  • Crioterapia consta in aplicarea locala a azotului lichid sau de zapada carbonica avand ca urmare formarea unei mici zone de degeratura controlata, in plafonul bulei formate celulele infectate fiind indepartate.
  • Metodele chirurgicale (electrocauterizarea, tratamentul laser: CO2, cu lumina intense pulsata) pot fi utilizate pentru tratarea oricarui tip de leziuni produse de HPV.
  • Tratamente adjuvante - de stimulare a imunitatii.


Dictionar de termeni

Informatii preluate din "Larousse Dictionar de Medicina": Bucuresti, Univers Enciclopedic 1998; www.universenciclopedic.ro

  • Carcinom - tumora maligna dezvoltata pe seama tesuturilor epiteliale.
    Carcinoamele reprezinta 80% din cancere. Ele pot sa se dezvolte pe piele, mucoasele digestive, respiratorii, genitale si urinare, pe toate glandele anexate acestor tesuturi (san, ficat, pancreas, rinichi, prostata) si pe glandele endocrine (tiroida, suprarenala). Gravitatea lor depinde de sediul tumorii (carcinomul pielii are, in general, o evolutie favorabila) si de aspectul sau microscopic.
  • Veruca - mica tumora cutanata benigna provocata de un virus de tip papillomavirus.
  • Verucile plane - sunt frecvente mai ales la copii, adolescenti si subiecti imunodeprimati. Acestea sunt mici ingrosari, abia proeminente, cu suprafata relativ neteda, de culoare rozalie. Uneori dispuse linear, afecteaza mai ales fata, spatele mainilor, bratele, genunchii si fata anterioara a gambelor.
  • Verucile plantare - pot lua 2 forme. Forma obisnuita sau mirmecia este putin proeminenta, cu marginea hiperkeratozica (groasa, tare, uscata), dureroasa la apasare; ea seamana intrucatva cu o batatura si are mai curand tendinta de a creste in profunzime. Cea de-a doua forma cuprinde mici elemente hiperkeratozice grupate in mozaic si nedureroase.
  • Verucile vulgare - sunt proeminente, de forma emisferica.
    Ele apar pe spatele mainilor si al degetelor, eventual in jurul unghiilor si sub ele, riscand atunci sa le dezlipeasca. Verucile vulgare ale fetei au un aspect diferit, filiform.


 

Comentariile 101-114 din 114

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ospiru virginia pe 19 Ian 2006, 17:48
    Hpv O Infectie Periculoasa

    Treb Tratata De Urgenta Eu Am Suferit De Asa Ceva Genital 2 Ani Am Luat Mii De Medicamente In Final Mam Tratatnaturist

    1
    0

  • OSPIRU VIRGINIA pe 19 Ian 2006, 17:48
    Despre Hpv

    AS VREA SA CORESPONDEZ F DES CU VOI DAR NU STIU SA INTRU PE FORUM SUNT ASISTENTA MEDICALA DAR PANA ACUM NU AM AVUT TREABA CU CALCULATORUL SI NICI eNGLEZA NU STIU va sarut

    0
    0

  • ospiru virginia pe 19 Ian 2006, 17:48
    Hpv O Infectie Periculoasa

    mam tratat la indicatia unui doctor ginecolog cu ovule cervugid iar de 1an am facut 3 controale si nu a reaparut

    0
    0

  • popa mariana pe 19 Ian 2006, 17:48
    ceva naturist

    sa ne spuneti ce medicamente naturiste putem lua pt.Hpv

    0
    0

  • diana enache pe 19 Ian 2006, 17:48
    vreau sa stiu mai multe despre leziunile hpv

    in aprilie in urma unui control de rutina a reiesit din testul papanicolau ca as fi purtatoare hpv.la indicatia medicului ginecolog,am efectuat o colposcopie si rezultatul a iesit de astadata negativ,adica nu existau semne de infectie hpv pe exocol.sunt in incurcatura pt ca nu stiu exact dupa ce test sa ma iau.as dori sa vad fotografii cu aceste leziuni,sa stiu la ce sa ma asptept.am facut tratament cu cervugid vreo 3 luni la rand.mentionez ca sunt studentala medicina si sunt pe cat de interesata de acest subiect pe atat de speriata.va multumesc

    0
    0

  • adina_enache pe 19 Ian 2006, 17:48
    vreau mai multe detalii

    [QUOTE=ospiru virginia]Treb Tratata De Urgenta Eu Am Suferit De Asa Ceva Genital 2 Ani Am Luat Mii De Medicamente In Final Mam Tratatnaturist[/QUOTE] te rog da-mi mai multe detalii despre tratament...nici nu stiu ce analize sa fac,pt ca la mine testu pn si colposcopia se bat cap in cap.....vreau sa stiu cum se vindeca o asemenea afectiune.multumesc

    0
    0

  • ospiru virginia pe 19 Ian 2006, 17:48
    despre HPV

    BUNA ADINA am ointrebare cum tia iesit testul PN SI COLPOSCOPIA analize eu cred ca sunt suficiente pt diagnosticarea infectiei depinde de medicul care tia facut colposcopia si ff mult de laborator in leg cu trat f multa rabdare mam trat cu ovule cervugid in aceasta perioada repaus sexual 3luni la rand 14 zile pe luna seara inainte de culcare dar inainte de toate acestea am facutspalaturi vaginale cu irigatorul cu ceai de cerentel galbenele si c>soricelului am baut in acelasi timp ulei de catina si spirulina te pup si sanatate

    0
    0

  • adriana pe 19 Ian 2006, 17:48
    ajutati-ma

    am fost diacnosticata cu HPV si sau pus urmatoarele ;am un neg pe col un carcinom iar la text au detectat tulpini infectate cu HPV;16,18,31,33,35,39,45,51,52,56,58,59,68.VA ROG SA AMI DATI UN SFAT ?AJUTATI-MA.VA MULTUMESC.ADRESA MEA DE MAIL ESTE; OBRETE_ADITA.

    0
    1

  • ospiru virginia pe 19 Ian 2006, 17:48
    inf despre HPV RASPUNS

    Buna Seara Adriana Nu Vreau Sa Te Speri Dar Traba Cu Rez De La Teste Este Ff Serioasa Parerea Mea Este Sa Mai Repeti Odata Analizele Dar La Alt Laborator Si Daca Este La Fel Alegeti Un Ginecolog F Bun Si Opereaza Negul Fara Sa Stai Pe Ganduri Tinand Cont Ca Este Carcinom Te Pup

    0
    0

  • adriana pe 19 Ian 2006, 17:48
    vreau un dr foarte bun

    am mai facut o colposcopie dar nu sa vazut nimic sunt programata pt a cauteriza un neg de pe col mi sa spus ca o sa al cauterizeze cu cauterul .ami este frica de dure.apoi dupa cauterizare ce se poate intimpla se vindeca sau mai reapare acest neg.doare cauterizarea cu cauterul?multumesc

    0
    0

  • Nicoleta pe 19 Ian 2006, 17:48
    Candidoza si HPV

    Se poate ca virusul HPV sa fie confundat cu candidoza? Adica,se poate ca,atunci cand esti infectat cu HPV sa nu iti apara acele veruci, sa ai doar scurgeri, si,astfel,doctorul sa iti puna gresit diagnosticul?Va rog sa imi raspundeti urgent. Sau invers este posibil?Candidoza,in "combinatie" cu altceva sa duca la concluzia gresita de infectie cu HPV???

    0
    0

  • zontea adriana pe 19 Ian 2006, 17:48
    o problema

    mi-a iesit nu am retinut de cat timpa am cred ca de un an ceva care arata ca negii in zona genitala si in zona anala imi puteti spune va rog frumos despre ce este vorba si de ce mi-a iesit asa ceva ? am 29 de ani si o nastere

    0
    0

  • monica pe 19 Ian 2006, 17:48
    Hpv

    este dureros, si mai ales cand medicul nu-ti ofera amanunte dupa investigare...important este ca dupa colposcopie sa se intervina imediat, in timp se poate ajunge la cancer. consultati mai multi medici. exista acum o analiza HPV HIGH RISK (2200.000 lei) dureaza ~3 saptamani pana la rezultat, apoi papanicolau si vedeti rezultatele. Incercati sa pastrati o igiena stricta, feriti-va copii, renuntati la piscine (aparent oamenii bine situati material nu stau tocmai bine cu sanatatea!)evitati expunerea prelungita la soare!(am avut o prietena de 39 ani, care a decedat din cauza unui HVP malign, inebunita dupa soare!, lasati deoparte amabilitatile si nu va mai imbratisati cu toti, ingrijiti-va! Este o mare greseala sa faceti numai presupuneri, si sa nu consultati medicii. Cauterizarea in sine nu este dureroasa, fiindca se face anestezie locala, insa partea dureroasa este dupa, daca nu se respecta tratamentul cu crema. consolarea (daca exista asa ceva) este ca, foarte multe persoane acuza aparitia HPV-ului! sanatate multa!

    0
    0

  • ene adina pe 19 Ian 2006, 17:48
    vreau un sfat

    am asa ceva in zona genitala si arata k niste negi!de ce o am si cum o pot trata? astept raspuns

    0
    0
Pagina « 1 2 3 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod