Medicamente interzise cand te expui la soare!

Daca ai urmat de curand un tratament cu medicamente fotosensibilizante, nu te avanta in soare! Afla care sunt medicamentele de care trebuie sa te feresti inainte de a pleca la plaja.
Nu orice medicament pe care-l iei este periculos pentru corpul tau expus la soare. Dar, daca vorbim despre medicamentele fotosensibilizante, trebuie acordata o atentie maxima. De ce? Pentru ca reactiile chimice induse de soare pot produce reactii toxice si alergene.


Medicamentele de care trebuie sa te feresti!

  • Antibiotice (exemplu: tetraciclina, doxacilina, ciprofloxacin, ofloxacin, azitromicina, enoxacin, oxitetraciclina, pirazinamid, etc.);

  • Medicamente antidiabetice (glipizide, gliburid);

  • Anxiolitice (luate in caz de anxietate, atacuri de panica, frica de societate si alte fobii, exemplu: alprazolam);

  • Somnifere (seconal);

  • Antidepresive (amitriptilina, nortriptilina, doxepin, desipramina, imipramina, protriptilina);

  • Produse hormonale (orice pastila care contine estrogen);

  • Antiinflamatorii nonsteroidiene (exemplu: ibuprofen, ketoprofen, naproxen, indometacin, fenilbutazona);

  • Diuretice (furosemida, hidroclortiazida, indapamida);

  • Medicamente folosite in tratamentul cancerului (dacarbazin, fluorouracil, flutamide, methotrexate, vinblastine), al hipertensiunii (minoxidil, metildopa), al alergiilor (astemizol, loratidina, terfenadin), al tulburarilor de ritm cardiac (amiodarona, quinidina).

  • Daca ai probleme cu acneea, trebuie sa fii foarte atenta la folosirea produselor antiacneice aplicate locale.

Atentie! Citeste cu atentie prospectul medicamentelor pentru a evita efectele adverse cauzate de soare!


Ce trebuie sa faci daca esti sub medicatie?

Nu sta la plaja, chiar si o mica expunere a gatului sau a mainilor poate determina declansarea unei reactii alergice sau toxice.
Este foarte important sa discuti cu un specialist despre posibilitatea de intrerupere a tratamentului sau de inlocuire a acestuia cu alte medicamente care nu te expun niciunui risc.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Oana pe 1 Feb 2020, 11:38
    Solar

    Dupa un tratament cu antibiotic cate zile dupa pot face solar?

    0
    0

  • nita elena liliana pe 9 Aug 2011, 10:51
    pete maronii!

    Buna ziua, si eu am o problema la expunerea razelor solare,si anume ma pigmentez pe toata fata mai eles in zona T(frunte,obraji,zona mustatii,in jurul gurii)!am incercat o multime de creme antiipigmentare,si rezultatul nu a fost unul bun!adica,in zadar bani pe creme si tratamente ca nu sa schimbat nimik! Va rog crede-ti ca exista totusi ceva de la care sa-mi treaca vreodata??? Va multumesc!

    0
    0

  • NITA ELENA LILIANA pe 15 Iul 2007, 22:20
    AM O PIGMENTARE.

    PAREAREA MEA ESTE CA DA TREBUIE SA CONSULTAM UN SPECIALIST INAINTEA EXPUNERII LA SOARE,DAR IN CAZUL MEU DE EX EU AM LUAT SI IAU IN CONTINUARE PASTILE ANTICONCEPTIONALE,SI NU STIU DACA DIN CAUZA LOR SAU NU ,DAR AM PATIT ASTA ACUM UN AN,SI AM VAZUT CAND AM VENIT DE LA MARE CA IN JURUL GURII AVEAM O PATA DESTUL DE URATA,MARONIE CARE ITI DA IMPRESIA CA AI O MUSTATA NEEPILATA.ACUM NU AM FOST LA UN DERMATOLOG,DAR VA ROG SPUNETI-MI SI MIE CE POT SA FAC PANA AJUNG LA UN MEDIC,CU ACEASTA PIGMENTARE.VA MULTUMESC.

    0
    0

  • Alecsandra pe 12 Iul 2007, 14:33
    Produse hormonale (orice pastila care contine estrogen);

    POFTIM ? /:) foarte multe femei folosesc anticonceptionale, chiar in perioada cand sunt la mare pentru a nu le veni menstruatia.. "Nu sta la plaja, chiar si o mica expunere a gatului sau a mainilor" dar dak ia o femeie anticonceptionale si are de mers pe jos mult, e vare , e imbracata mai sumar, si ia anticonceptionale?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod