6 motive pentru care nu este sănătos să stai prea mult la plajă

Când ai la dispoziţie doar câteva zile de vacanţă, este tentant să petreci cât mai mult timp la soare, însă plaja îţi poate pune în pericol sănătatea în mai multe moduri, care umbresc bronzul perfect pe care ţi-l doreşti. Iată 6 motive pentru care nu este sănătos să stai prea mult la plajă.

Când ai la dispoziţie doar câteva zile de vacanţă, este tentant să petreci cât mai mult timp la soare, însă plaja îţi poate pune în pericol sănătatea în mai multe moduri, care umbresc bronzul perfect pe care ţi-l doreşti. Iată 6 motive pentru care nu este sănătos să stai prea mult la plajă.


1. Arsuri ale pielii şi risc de cancer
Expunerea prelungită a pielii la radiaţiile puternice ale soarelui este legată de cancer dintr-un motiv foarte simplu. Radiatiile UV deteriorează ADN-ul celulelor din piele, provând apariţia celulelor pre-canceroase, care sunt rareori depistate timpuriu.

Orele in care radiaţiile soarelui au un nivel cu adevărat periculos pentru pielea ta sunt între 11 şi 17, momente în care fie părăseşti plaja, fie stai la umbră.


2. Arsuri ale pielii şi apariţia ridurilor
Chiar dacă ai noroc şi arsurile provocate de soare nu duc la apariţie unui cancer de piele, sănătatea pielii tale este afectată pe termen lung de prea mult timp petrecut la plajă.

Pielea arsă îşi pierde elasticitatea în timp şi este mai predispusă la formarea ridurilor. Chiar dacă o protejezi cu o cremă cu SPF ridicat, nu este recomandat să petreci o zi întreagă la plajă.


3. Deshidratare
Temperaturile ridicate de pe plajă cresc riscul de deshidratare, pe care mulţi cred că o evită dacă beau apă când le este sete. Hidratarea regulată te protejează mai bine împotriva deshidratării decât reacţia la setea extremă. Consumul de băuturile alcoolice pe plajă te poate ajuta să te distrezi, dar grăbeşte deshidratarea. Singura băutură alcoolică recomandată la plajă este berea. Cele cu un conţinut alcoolic mai mare de 5-5,5% sunt recomandate pentru mai târziu, când temperatura corpului a scăzut.


4. Tensiune arterială crescută
Căldura duce la creşterea tensiunii arteriale, iar cei care suferă de probleme de inimă îşi pun în pericol sănătatea în mod deosebit. Tensiunea crescută, combinată cu consumul de alcool în exces, devine un factor de risc major, care te poate trimite de pe plajă direct la camera de gardă.


5. Păr uscat
Efectele radiaţiilor solare asupra pielii sunt cele mai discutate atunci când sunt menţionate problemele legate de timpul petrecut în mod excesiv la plajă, dar şi părul suferă în urma expunerii la soare. Un păr neprotejat la plajă se usucă, devine mai fragil, iar vârfurile despicate se pot agrava rapid.


6. Insolaţie
Poate cel mai temporar şi nesemnificativ inconvenient pentru sănătatea ta dintre toate cele enumerate pană acum, insolaţia îţi poate strica câteva zile din vacanţa pe litoral. Acesta nu este însă scenariul cel mai pesimist: în cazurile grave, îţi poate pune în pericol viaţa.

Simptomele obişnuite includ creşterea temperaturii corpului, vărsături şi migrene. Insolaţia se tratează de obicei cu medicamente fără reţetă, însă atunci când temperatura corpului creşte peste 39 C este importantă o vizită de urgenţă la medic pentru tratament de specialitate.

Acoperirea capului cu o pălărie, alternarea momentelor petrecute la soare cu cele la umbră şi hidratarea corectă scad riscul de insolaţie, dar când petreci prea mult timp pe plajă te poţi aştepta oricând la simptome nedorite, printre care oboseală şi dureri de cap.

 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • maria pe 1 Aug 2012, 01:38
    @alex

    Da, clar merita. eu mi-am cumparat in iarna lentilele care nu se aburesc (Optifog) si am fost incantata de ele (bine, inca mai sunt, dar vara aburirea nu mai e o problema atat de mare precum iarna). sotul meu si-a schimbat ochelarii mai de curand si el a ales lentilele Crizal UV. asa ca, dupa cum vezi, in familia noastra se poarta ochelarii produsi de Essilor :))

    0
    0

  • alex pe 31 Iul 2012, 14:54
    informatii

    buna! am vazut ca ai scris ceva despre produsele essilor. am mai citit pe un forum despre ele...ai incercat? merita?

    0
    0

  • maria_p09 pe 28 Iun 2012, 23:30
    ochi sanatosi

    cum sa ne protejam pielea impotriva impotriva radiatiilor UV tot primim sfaturi, insa cum sa ne protejam ochii, mai putin. Stiati ca 5 -10 % din cancerele de piele sunt localizate la pielea din jurul ochilor? sau ca atunci cand nu ne aflam in bataia directa a soarelui ne supunem la o expunere UV de peste 40%? Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, principalele cauze ale pierderii vederii in tarile dezvoltate si in cele in curs de dezvoltare sunt legate de razele UV. Lentilele anti-reflex ne protejeaza in proportie de 90-100% de razele UV, insa doar de cele care vin din fata. Informatiile le-am luat de aici: http://www.despreochi.ro/ Singurele lentile care ne protejeaza si de radiatiile care vin din spate si se reflecta din lentila direct in ochi sunt cele produse de essilor, Crizal UV. Acestea ca si cremele au un factor de protectie, numit in acest caz E-SPF = 25. Ochelarii de soare au ESPF 50.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod