MULTIPEL SKLEROS -MS-

  •  
    • 503 mesaje
    25 Oct 2002, 19:52
    0 0
    PENTRU TOATÅ LUMEA CARE VREA SÅ ÎNVETE CEVA DESPRE MS

    MS stå pentru Multipel Skleros care înseamnå "multe råni" s-au întårituricare apar la mivelul myelitei în jurul rådåcinilor nervoase.

    MS este o boalå neurologicå care apare la nivelul sistemului nervos central în creier s-au în måduva spinåri.

    Cînd nervi sînt atåcati si distrusi informatiile nervoase nu se mai transmit în diferitele pårti ale corpuli.
    Drept consecintå apar tulburåri de simturi, slåbirea puteri musculare , apar dezechilibråri fizice si tulburåri de vedre care cu timpul devin din ce mai grave.

    CÎND APARE SI CINE POATE SÅ FACÅ MS ??

    Circa 1 /1000 primeste diagnosticul de MS. Primele simtome apar la vîrsta între 20 si 40 de ani.

    CAUZELE DIN CARE FACI MS.

    Cînd apare acest atac ïmptriva nervilor centrali existå multi factori la un loc, dar cercetåtori nu sînt siguri dar cred cå este o combinatie de mostenire si un mediu tulburat al sistemului imunitar.
    În loc ca sistemul inunitar så påzeascå corpul împotriva atacurilor din afarå påzesc corpul ïmpotriva atacurilor din interior

    Revin în curînd
    mychip
  •  
    • 503 mesaje
    25 Oct 2002, 21:40
    0 0
    PRIMELE SIMPTOME.

    Unul din primele simptone obisnuite este inflamatia dorsalå a nervului optic care se manifestå prin durere în spatele globului ocular. Nu mai vezi fårå ca så te concentrezi si ai greu så diferntiezi culorile.

    Acest simtom dispare dupå cïteva såptåmîni.

    Greutatea de-ati mentine echilibrul si controlul asura micårilor la nivelul mebrelor superioare si inferioare este un alt simtom cunoscut.

    Incontenenta urinarå si impotenta temporarå la bårbati sînt alte simptome cunoscute.

    simptome pshice cunoscute sînt: memorie slåbitå,incapacitatea de-a te putea concentra si ståri depresive.


    CA SÅ PUI DIAGNOSTICUL DE MS CERE MULT TIMP SI CONTROALE MULTE.

    Pacienti sînt controlati la sectiile de neurologie.

    Medicul conrtoleazå refelxele pacientului, si în acelasi timp se pun întrebåri cu privire la data de debut al primelor simptome si dacå cineva în familie a mai avut MS.
  •  
    • 503 mesaje
    25 Oct 2002, 21:56
    0 0
    Se obisnuieste så se ia probe de lichid cefalorahdian penrtu a se putea constata dacå existå semne de inflamatie în sistemul nervos.

    Cu ajutorul la camera de magnet (MRT) costå 900.000 alb/negru) se poate obsrev dacå existå modificåri la crier s-au måduva spinåri. asa numitele MS-plåci.

    Dar ïnainte de-a pute da un diagnostic cu precizie trebuie urmårit cum se desfåsoarå boala. De aceea pote så ia pînå la un an ïnainte ca diagnosticul så fie pus cu precizie.


    problema cea mai mare la MS este OBOSEALA. Este si mai råu la eforurile fizice si la cåldurå. pacienti nu pot så se tinå trzi si dorm de-an picioarelea.


    obs! OBOSEALA NU ARE DE-A FACE NCI CU GRADUL DE GRAVITATE AL BOLI SI NICI DACÅ ESTI FEMEI S-AU BÅRBAT.

    Mediamentul folosit împotriva oboseli ajutå numai 50% dintre pacienti cu MS.
    DE CE NU SE STIE.


    Obisnuieste så se vorbeascå de tri felui de MS.
  •  
    • 1708 mesaje
    26 Oct 2002, 10:19
    0 0
    Vin si eu cu o completare, Mychip, gasita pe situl farmaciata.ro:

    Scleroza multipla

    Scleroza multipla este o boala cronica a sistemului nervos central (creier, maduva spinarii) care afecteaza predominant adultii tineri in cei mai productivi ani din viata (varsta generala a inceputului manifestariilor fiind de 20 – 33 ani, dar debutul poate fi si intre 10 si 60 de ani). Frecventa in randul femeilor este mai crescuta decat la barbati cu cca. 50%.

    Patologic, scleroza multipla se caracterizeaza prin prezenta unor arii de demielinizare (pierdere de mielina, invelisul gros ce izoleaza nervii) si a unei inflamatii perivasculare in substanta alba a creierului. Locurile in care mielina a disparut apar in perioade si zone diferite ale creierului si maduvei spinarii si se numesc leziuni de demielinizare sau placi (de aici si denumirea de scleroza in placi). Pierderea mielinei determina o incapacitate a nervilor de a transmite impulsuri electrice de la si spre creier.

    Scleroza multipla nu este contagioasa

    Distrugerea invelisului de mielina in scleroza multipla poate fi o reactie anormala a sistemului imunitar (o reactie autoimuna), in urma careia organismul isi ataca propriile celule si tesuturi. Nu se stie care este motivul pentru care sistemul imunitar ataca mielina, dar se pare ca exista o combinatie de cauze (virale si autoimune).

    Scleroza multipla nu este contagioasa, nu este o boala ereditara, dar se stie ca unii factori genetici si de mediu pot contribui si la aparitia bolii (o cauza specifica nu a fost inca identificata).

    Boala debuteaza cel mai adesea cu manifestari neurologice acute si subacute. Simptomele initiale pot varia in severitate in evolutia bolii si pot fi: parestezii, mono – sau parapareza, nevrita optica, vertij, tulburari de echilibru, depresie, labilitate emotionala, tulburari de vorbire, oboseala etc.

    Tipuri de scleroza multipla

    Scleroza multipla (SM) se clasifica, in functie de evolutia clinica, in cateva tipuri:
    **SM cu puseuri (perioade de criza si atenuare alternative) - in aceasta forma apar puseuri neprevazute (agravari, atacuri) in timpul carora apar noi simptome sau simptomele existente se agraveaza; aceste puseuri se manifesta pe durate de timp diferite (zile sau luni), iar recuperarea este totala sau partiala; boala poate fi inactiva luni sau ani de zile;
    **SM benigna - dupa unul sau doua atacuri cu recuperare completa, aceasta forma de boala nu se agraveaza in timp si nu exista o invaliditate permenenta; acest tip de SM tinde sa fie asociat cu simptome mai putin grave in faza initiala;
    **SM progresiva secundara - in aceasta forma debutul este de SM cu puseuri, dar exista o agravare progresiva a gradului de invaliditate in cursul bolii; de mai multe ori apar puseuri suprapuse;
    **SM progresiva primara - se caracterizeaza prin lipsa unor atacuri distincte, dar cu un inceput incet si cu simptome agravante progresive; exista o acumulare a deficientelor si a handicapurilor, care se pot plafona la un moment dat sau care pot continua de-a lungul anilor.

    Baza diagnosticului o reprezinta manifestarile neurologice, observatia clinica, evidentierea zonelor afectate in scleroza in sistemul nervos central prin Rezonanta Magnetica Nucleara, testarea potentialelor evocate auditive si vizuale precum si examinarea lichidului cefalo-rahidian (evidentierea prezentei anticorpilor). Diagnosticul diferential al sclerozei multiple include alte boli de demielinizare, adesea de etiologie virala sau postinfectioasa. Printre acestea se numara encefalomielita precum si alte afectiuni mediate imunologic, care afecteaza sistemul nervos central, cum ar fi sarcoidoza, lupusul eritematos sistemic, deficitul de vitamina B 12.

    Corticosteroizii reprezinta medicatia de electie in puseuri. Se mai utilizeaza ß-interferon-1B (Betaseron) precum si ß-interferon-1A (Avonex).

    De asemenea, se utilizeaza medicatie specifica in tratamentul oboselii, dureii, spasticitatii, controlului sfincterian. Foarte multe persoane cu scleroza multipla pot trai in continuare la maximum, fara a omite
  •  
    • 1708 mesaje
    26 Oct 2002, 10:21
    0 0
    limitele impuse de boala. Legatura cu medicul de familie si cu neurologul joaca un rol esential. Medicul de familie si societatea sunt surse de informatii si de ingrijire importante. In multe cazuri nu este necesara abandonarea locului de munca, a studiilor sau a vietii sociale. Multe dintre persoanele cu scleroza multipla duc o viata productiva si relativ normala.
  •  
    • 412 mesaje
    28 Oct 2002, 16:50
    0 0
    Bravo, Mychip..eshti minunata!!!
  •  
    • 129 mesaje
    28 Oct 2002, 21:25
    0 0
    Eu nu stiam cat de grava este aceasta boala,stiam ca nu se vindeca niciodata si ca voi paraliza,caand boala se agraveaza.
    De aceea imi doresc moartea, sa nu ajung sa se chinuie cineva cu mine.
    Nu citisem niciodata,atat de multe,despre acest diagnostic.
    Mi s-a recoltat si mie lichid,din coloana,cand am fost in spital.
    Ma trec fiorii cand citesc aceste lucruri,dar e bine sa le stiu si sa fiu pregatita pentru viitor.
    Va multumesc,pentru ca ma ajutati sa ma documentez,dar nu va suparati pe mine ca spun ceea ce simt,
    ma bagati in mormant cu zile,ma speriati rau de tot.
    Eu sunt constienta ca vreti sa-mi aratati cat de grea e boala si numai un om redus mintal s-ar supara de acest lucru,
    vorbele de mai sus suntspuse asa....
    Coca
  •  
    • 84 mesaje
    29 Oct 2002, 08:35
    0 0
    in numarul de sapatamina asta din FORMULA-AS se gaseste un articol despre scleroza in placi.
    din pacate aceasta boala este perfida si ai nevoie de foarte mult sprijin, draga cocuta. dar important este sa nu abandonezi, oricit de greu ti-ar fi, esti cea mai importanta fiinta pentru pentru copiii tai si au nevoie de tine.
    iti doresc multa sanatate!!!
  •  
    • 129 mesaje
    29 Oct 2002, 17:09
    0 0
    Cand am fost la o biserica si plangeam,preotul de acolo mi-a spus:
    Fiecare om are o menire pe pamaant,iar menirea mea este sa cresc doi copii.
    Sa nu mai plaang ca se bucuraa cel rau,ca nu vreau sa-mi duc,cu bucurie,menirea,
    pana la capat si-l supar pe Dumnezeu.
    Mie mi-a dat putere numai Dumnezeu.
    Daca nu as fi avut credinta,poate de mult eram moarta.
    Am trait si traiesc numai pentru copii,vreau sa-mi duc menirea care mi s-a dat,
    cu dragoste,pana la capat,de aceea ma zbat pentru ei.
    Multumesc pentru incurajari.
  •  
    • 122 mesaje
    27 Iun 2005, 13:17
    0 0
    Totusi...chiar nimeni nu vrea sa vorbeasca cu mine despre boala asta?? acuma cand am nevoie de prieteni??
  •  
    • 635 mesaje
    28 Iun 2005, 11:18
    0 0
    acum citesc prima oara topicul asta.
    m-a ingrozit si pe mine boala asta...dar la fel ma ingrozesc toate bolile cronice pe masura ce aflu de ele.

    totusi nu imi e foarte in clar...am vazut postari doar din 2002. laura, de ce zici ca nu vrea nimeni sa vorbeasca cu tine? ai mai postat ceva cu acelasi subiec?

    de jumatate de ora de cand am deschis topicul am citit pe internet diverse articole descrieri ale bolii.
    sunt foarte multe siteuri bune (majoritatea evident in engleza) si multe forumuri.

    daca nu crezi ca gasesti suprtun necesar aici pe forum ai putea sa incerci si pe forumurile speciale....
    si nu spun asta din intamplare..sotul meu sufra si el de o boala cronica si cateva conversatii cu altii in aceasi situatie m-a ajutat mult.
  •  
    • 122 mesaje
    28 Iun 2005, 14:46
    0 0
    Da am mai scris cateva mesaje la titlul "scleroza multipla"..dar la fel fara raspuns. nu e vorba, ma bucur ca nu are multa lume boala asta ..dar as vrea sa intru in legatura cu cei care o au...si nu stiu cum
  •  
    • 265 mesaje
    24 Aug 2005, 19:06
    1 0
    http://www.smromania.ro/pagini/tratament.htm
  •  
    • 1272 mesaje
    24 Aug 2005, 20:20
    0 0
    Ce pot spune?! Nu cunosc prea multe despre aceasta boala, stiu ca este o boala a sistemului imun, ca este o boala foarte frecventa in ultimul timp, foarte multa lume aud ca sufera de aceasta, de aceea eu sper ca medicina evolueaza de la o zi la alta, si poate intr-un viitor scurt se va gasi tratament care sa vindece complet aceasta boala.
    Ce pot spune. Roaga-te la Dumnezeu. Numai el te poate ajuta, el face minuni. De exemplu, in Matei, capitolul 7, versetul 9,10,11 scrie :”Cine este omul acela dintre voi, care, daca-i cere fiul sau o paine, sa-i de o piatra…Deci, daca voi, cari sinteti rai, stiti sa dati daruri bune copiilor vostri, cu cat mai mult Tatal vostru, care este in ceruri, va da lucruri bune celor ce i le cer!”.
    Sunt sigur ca dumnezeu te va ajuta.
  •  
    • 3 mesaje
    14 Ian 2007, 20:37
    0 0
    si eu sunt in aceeasi situatie.id-ul meu e adryana_sweet_love.putem vb.
  •  
    • 765 mesaje
    15 Ian 2007, 07:47
    0 0
    Mi-ar face placere sa aflu mai multe din experienta fiecareia. Cred ca nu stim mare lucru despre boala din experienata altora si nici multi medici nu stiu.

    Acu vreo 4 luni m-am testat la OBERON (eu ii zic un aparat de birezonata) si mi s-a spus ca as fi predispusa la sclerodermie. Numai ca medicul care mi-a facut testarea n-a stiut nimic despre asta asa ca si eu am lasat-o balta. (A ramas sa-i dau eu informatii luate de pe net.)
    Doar ca acum imi dau seama ca este o boala insidioasa.
    Aici este povestea Kristai.
    http://www.sclero.org/lang/romania/povestea-mea-krista.html
    Cu 7-8 ani in urma ne-am intalnit pe net. Si oare simpomele ei erau numai de la sclerodermie sau se suprapunea si o alta boala?
    Si tot cu 5-6 ani in urma am intalnit la un Jonathan Day o alta pesona cu asa ceva (era prezentata ca avand rezultate cu produsele FLP).

    si eu vreau sa tin legatura cu voi
    eiajn@yahoo.com
    va pup si va doresc sanatate
  •  
    • 3 mesaje
    15 Ian 2007, 10:02
    1 0
    am putea sa vorbim. eu ma aflu intr-o stare de nedescris
  •  
    • 3 mesaje
    15 Ian 2007, 10:14
    0 0
    am putea discuta.id0ul meu e adryana_sweet_love