Sexul si fanteziile

Locul ocupat de fanteziile tale este important pentru ca ele desemneaza nevoile tale. Fanteziile spun multe despre dorintele tale care sunt de factura inconstienta.Fantezia este o...

Locul ocupat de fanteziile tale este important pentru ca ele desemneaza nevoile tale. Fanteziile spun multe despre dorintele tale care sunt de factura inconstienta. Fantezia este o forma de manifestare a pulsiunilor tale, a ceea ce este activ in sufletul tau.

Inainte de a avea un cuplu, ai avut unele fantezii despre modul in care va fi, se va comporta, se va manifesta acesta. Fantezia poate veni din tine si merge spre a realiza un ceva care intr-un fel sau altul iti produce placere.

Fanteziile pot fi foarte diverse. Spre exemplu - poate ai visat ca faci dragoste pe o pajiste. Sa faci dragoste intr-un context in care exista pericolul de a fi prinsa. Te bucuri de imaginea ta, savurezi momentele respective. Poate la un moment dat ii spui partenerului sau partenerei tale si constati ca el / ea se indigna si considera ca ceea ce simti este insultator la adresa sa. Sau poate va avea reactia inversa - ii va placea la fel de mult si va propune: "OK! Hai sa vedem cum putem face asta in lumea reala". Indiferent de reactia avuta, partenerul va adopta o pozitie, una activa de promovare a fanteziei tale sau de opozitie sau de indiferenta.

Fantezia ta este un element al matricei de cuplu, al cuplului in sine. Este importanta. Oare cam ce reactie va avea partenerul tau la fanteziile tale? Fanteziile exprima nevoi diverse, stai linistita, fara sa dormi, privesti cu atentie tavanul, mintea iti pleaca singura spre un ceva sau un altceva. Iar daca vei privi cu atentie ceea ce este vei constata ca mereu in spatele acestei fantezii exista ceva ce iti lipseste. Fie o nevoie, fie o stare speciala pe care o resimti ca inexistenta in viata ta.

Hai sa luam cateva exemple destul de simple: iti vine sa-ti iei soacra si sa-i faci rau. Ai in fata imaginii tale aceasta imagine in care soacra ta sufera, si nu oricum, ci sub actiunea ta. Un gand absolut imoral s-ar putea spune. Dar un gand al fiintei tale. Pe de alta parte, daca starea ta este relativ furioasa poate ca acest gand te "mai linisteste" si chiar functioneaza ca o compensare pentru ceea ce simti tu. O fantezie relativ agresiva.

Pe de alta parte, poate ca imaginea din mintea ta se refera la momente de tandrete. Esti in bratele lui si ii simti mangaierea si atingerea. Pare a fi o stare a ta destul de meditativa, o stare relativ apropiata de conceptul generic de "iubire".

Sentimentul dominant pare a fi o stare de bine si de dor. Daca vei cauta cu atentie prin reveria ta, vei constata ca exista si un ceva care nu corespunde cu ceea ce tu consideri ca este dezirabil. Oricum, acest tip de reverie trateaza mai mult nevoia de o persoana. Aceasta nevoie poate fi realizabila sau in alte cazuri, aceasta nevoie nu poate sa fie atinsa.

Un alt tip de fantezie se refera la momentele tale de glorie. Ai incercat vreodata senzatia ca ai reusit lucruri speciale, ca ai reusit sa depasesti limitele date de propriile capacitati?

Uneori poti simti bucurie pentru succesele partenerului, totusi este posibil sa simti si unele resentimente. De exemplu, gelozie pentru succesul sau. In fantezie iti poti crea imaginea in care tu reusesti la fel cu el. Sau poti sa fantazezi pe seama succesului obtinut la olimpiada.

Fantezia iti furnizeaza energia de a merge mai departe. Dar tot ea face ca tu sa iti consumi energia in lumea sa si sa nu mai ai forta de a merge mai departe. Situatia este similara sportului. Te poti simti reconfortant dupa o sedinta de fitness, dar si epuizata daca energia consumata a fost foarte ridicata.

Uneori ai fantezia ca ceva se poate intampla in viata ta. Iti poti inchipui partenerul in spital si tu ingrijindu-l. Poate ca nevoia ta de a avea grija de cineva este foarte puternica.

Fanteziile sunt un domeniu infinit. In mod sigur mult mai larg decat realitatea. In fantezie nu ai limite, deoarece pulsiunile tale se pot manifesta nelimitat, fara ingradirile specifice realitatii. Ele nu sunt niciodata "curate". Uneori ai in ele ganduri "murdare", imorale sau dincolo de limita uzualului. Poti avea, de exemplu, fantasma ca faci dragoste cu catelul tau. Normal ca, daca ai povesti asa ceva, senzatia ar fi de "rusine". Reactia obisnuita a unei fantezii povestite este de rusinare. Indiferent cui ii spui despre asta, inclusiv partenerului tau.

Sa vedem insa ce spun aceste fantezii:

 

Sa iti doresti sa faci dragoste cu cineva in preajma pericolului de a fi prinsa poate fi pusa in relatie cu o anumita dorinta a ta destul de veche. Poate ca iti doresti sa fii vazuta de o anumita persoana. Dar cine sa fie ea? Nu pot raspunde la toate intrebarile dar pot sa-ti recomand sa te intorci in trecut sa vezi pe unde s-ar putea situa asa ceva. Poate ca si cel care priveste este inclus in actul tau sexual. Sau poate el este cel care te excita cu adevarat. Poate merita sa analizam impreuna dar acesta este un articol si nu o sedinta de psihoterapie.

Fantezia despre partener. Daca exista aceasta fantezie, inseamna ca el nu este in viata ta si ca ai nevoie de el. In rest, putem vorbi despre continutul fanteziei si sa-l abordam ca si cum ar exprima ceva din noi, o nevoie, o pulsiune, etc.

  • Daca fantezia ta este "soacra" si o vezi cum sufera, atunci poate ca mesajul principal este legat de incapacitatea ta de a gestiona relatia cu soacra sau de faptul ca nu reusesti sa exprimi agresivitatea ta in lumea reala si, atunci, pentru a diminua starea de tensiune interioara, te orientezi spre o fantasma agresiva. In locul soacrei poate fi orice alta persoana. Aceste fantezii te si protejeaza. Te protejeaza in primul rand de a pune in practica o agresivitate exagerata.

  • Fanteziile despre atentie si mangieri - oare tu la ce crezi ca se pot referi din tine? Cumva la nevoia ta de a oferi si primi tandrete? Sau poate resimti nesiguranta si cauti o forma de protectie si de securizare? Nevoia de tandrete este similara nevoii de securitate pe care o simteai in lumea copilariei tale. Mai tii minte cum cautai sa fii impreuna cu ai tai, sa fii in bratele lor?

  • Fanteziile referitoare la reusite, succese extraordinare se pot raporta la diferite coordonate din tine. Poate la nevoia ta de reusita sociala sau poate la un sentiment de insucces pe care incerci sa-l compensezi prin diferite actiuni de tip exagerat. Sau poate la nevoia ta sa fii "in centrul atentiei". Sau se refera la "putere" ca nevoie interioara, deoarece simti o stare de slabiciune interioara?

  • Fanteziile sexuale sunt extrem de raspandite. Daca auzi pe cineva ca nu are ceva, aceasta inseamna ca nu poate sa aiba (caz care arata o mare restrictie a sexualitatii) ceea ce ar pune unele probleme privind starea de bine a persoanei respective sau, cazul frecvent, nu este dispusa sa recunoasca fata de tine lucrul acesta.

    Fantezia sexuala ar fi logic sa se refere la unele insatisfactii pe care tu le simti in acest plan. Dar fantezia sexuala nu este automat un semn ca esti nemultumita de partener. Poti avea o viata sexuala implinita cu partenerul si totusi sa ai fantezia ca faci dragoste cu colegul de serviciu in lift sau in biroul sefului.

    Fantezia spune ca mai exista un ceva din modul tau de expresie sexuala care nu este realizat in acest moment. Spre exemplu, poti sa iti doresti pe altcineva deoarece consideri ca partenerul nu mai este asa preocupat de tine cum era odata. Exemplele sunt multiple si pot continua...

    As vrea sa intelegi ca fanteziile tale spun multe despre tine. Ele se refera la ceva irational pe care il putem numi inconstient. Fantezia exprima si lucruri care nu functioneaza asa cum iti doresti de fapt in viata ta. Fantezia exprima si roluri pe care simti nevoia sa le joci dar pana acum nu ai reusit.

    Daca vei fi atenta la fanteziile tale vei simti ca ele sunt foarte aproape de sufletul tau. Ele merita atentia ta desi aparent spun lucruri neplacute despre tine. Dar citindu-le cu atentie poti descoperi ceea ce este dincolo de laturile lor "urate".

     

    Posteaza comentariu

    Greu de citit? Regenerare cod