Un erou deosebit: Șobolanul Magawa a primit o medalie pentru că a salvat sute de vieți

Un rozător antrenat să găsească mine antipersonal a fost recompensat cu una dintre cele mai importante distincții oferite animalelor salvatoare.
Pe nume Magawa, neobișnuitul erou este un șobolan cu buzunare, o specie de rozătoare din Africa. Premiul este cu atât mai valoros pentru că Magawa este unul dintre cele numai 30 de animale care au primit Medalia de Aur acordată de PDSA, o organizație pentru drepturile animalelor din Marea Britanie.

PDSA, cunoscută în trecut drept Dispensarul Popular Pentru Animale Bolnave, a fost fondat în anul 1917 de Maria Dickin. Este cea mai importantă organizație pentru protecția animalelor din Anglia și singura instituție care poate acorda animalelor Medalia Dickin, echivalentul Crucii Victoria (cea mai înaltă distincție militară din Marea Britanie).

Magawa a fost antrenat să detecteze cu ajutorul mirosului mine de teren, cunoscute și ca mine antipersonal.
Datorită mirosului său foarte sensibil și dimensiunii sale mici, animalul poate călca în siguranță pe aceste dispozitive fără să le declanșeze. Șobolanul erou are 1,2 kilograme și 60 de centimetri lungime.

Potrivit PDSA, acesta a descoperit în total 39 de mine antipersonal și 28 de dispozitive explozibile, fiind una dintre cele mai productive creaturi antrenate în programul HeroRAT.

În timpul activității sale de cinci ani, Magawa a ajutat la deminarea a 141.000 de metri pătrați de teren, echivalentul a 20 de terenuri de fotbal, făcându-l sigur pentru localnici. Eroul mai puțin obișnuit poate verifica în 30 de minute o suprafață egală cu cea a unui teren de tenis.
Dacă o persoană ar verifica aceeași suprafață cu un detector de metale, ar avea nevoie de patru zile și ar fi în pericol de a detona accidental o mină.


Magawa lucrează în Cambodgia unde, potrivit PDSA, se estimează că există trei milioane de mine antipersonal nedescoperite. În întreaga lume sunt în jur de 80 de milioane de mine antipersonal.

Aceste dispozitive extrem de periculoase au fost plasate în timpul conflictelor militare, iar localnicii trăiesc zi de zi cu teama că ar putea atinge un astfel de explozibil de fiecare dată când pășesc. Numeroase persoane și-au pierdut viața sau au fost grav rănite din cauza minelor antipersonal, cel mai predispuși fiind copiii.
În prezent, folosirea acestor dispozitive a fost interzisă

„Atunci când Magawa detectează o mină prin intermediul substanțelor chimice din care este realizată, semnalează dresorului său. Acesta știe că locul semnalat de animal este exact cel în care se află mina pentru că această specie de rozătoare are un simț al mirosului extrem de bine dezvoltat”, a declarat reprezentantul organizației care se ocupă de dresajul animalelor.

„În fiecare zi, munca depusă de Magawa salvează și schimbă vieți pentru că are un impact direct asupra bărbaților, femeilor și copiilor din comunitățile în care lucrează”, au declarat cei de la PDSA.

Mâncărurile favorite ale micului erou sunt bananele și arahidele.
Îi place să alerge pe rotița sa și este un animal foarte prietenos. De fapt, șobolanul african cu buzunare este crescut în unele zone ca animal de companie.

Un lucru care merită notat este faptul că Medalia de Aur PDSA primită de Magawa a fost creată de Cleave and Company, aceiași bijutieri care au realizat inelul de logodnă al lui Meghan Markle.
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • omescu octavian pe 30 Sep 2020, 22:41
    sobolanul magawa

    inca o data se confirma calitatile exceptionale ale animalelor pe care foarte multi le dispretuiesc si le fac rau,Sant impresionat de acest animalut si de aceia eu incerc si sper ca reusesc sa nu fac rau nici unei vietuitoare.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod