Ingrijeste un iepuras...

Ai putea fi tentata sa refuzi, gandindu-te ca iepurii nu sunt tocmai animalele cele mai sociabile si usor de ingrijit pentru care poti opta. Insa, daca iti doresti un animalut nu doar dragalas...

Ai putea fi tentata sa refuzi, gandindu-te ca iepurii nu sunt tocmai animalele cele mai sociabile si usor de ingrijit pentru care poti opta. Insa, daca iti doresti un animalut nu doar dragalas, dar si extrem de vioi si amuzant, si iti insusesti un bagaj de informatii esentiale cu privire la necesitatile lui, vei descoperi in micul tau prieten urechiat un partener de joaca deosebit.

Iepurii de casa traiesc, de regula, 10 ani sau chiar mai mult, daca sunt bine ingrijiti, conform Bunny-rabbit-fact.blogspot.com. Desi cultura populara ii descrie drept animale fricoase, care abia asteapta sa se intoarca in "cuibul" lor si evita orice interactiune cu oamenii, n-ar trebuie sa te lasi influentata de aceste clisee.

Intr-adevar, iepurii sunt animale precaute, timide, care au nevoie de foarte multa rabdare din partea stapanului, de aceea trebuie sa cantaresti serios optiunea de a opta pentru un astfel de animal de companie, mai ales daca il achizitionezi sau adopti la insistentele copilului tau. Majoritatea celor mici se plictisesc rapid de un animal care necesita o atentie deosebita si multa rabdare, de aceea trebuie sa chibzuiesti indelung inainte de a-i satisface acest "moft".

Pe de alta parte, daca alegi un iepure de talie mica drept animal de companie pentru nazdravanul tau, ritualul zilnic de ingrijire, bazat pe rabdare si grija, ar putea sa-l responsabilizeze pe copil si sa ii dezvolte calitati precum rabdarea, intelegerea, toleranta si spiritul afectiv. Ingrijiti corect, iepurasii se pot dovedi, la randul lor, animale deosebit de tandre, jucause si haioase. Iata care sunt secretele ingrijirii lor:

Cusca

  • Stabileste ce tip de iepuras vrei sa adopti sau sa cumperi, pentru ca abia apoi sa decizi ce tip de cusca i s-ar potrivi. Un iepuras de talie mica poate fi crescut usor intr-un apartament, intr-o cusca de marime medie, in timp ce unul de talie mare, va necesita o cusca pe masura sau un spatiu ingradit cu un gardulet, la tine in curte.
  • Contrar opiniei generale, iepurii nu sunt mereu "pusi pe fuga". Desi au membrele din spate dezvoltate pentru a prinde ceva viteza, ei nu fug decat in cazul unui pericol iminent, in majoritatea timpului preferand sa... topaie. Asigura-te, asadar, ca urechiatul tau are la dispozitie suficient spatiu in cusca pentru a topai in voie.
  • Cusca iepurasului trebuie curatata cel putin o data pe saptamana, moment in care este necesar sa cureti toate compartimentele acesteia - de la podea, pana la micile elemente (cum sunt usitele speciale sau jucariile atasate) integrate in componenta custii.
    Poti achizitiona cusca din acelasi petshop de unde ai cumparat si animalutul, solicitand vanzatorului indicatii suplimentare cu privire la utilizarea si curatarea acesteia.
  • Asterne intr-o anumita zona a custii o "patura" confectionata dintr-un fan special, comestibil, din care animalutul sa poata si rontai. Iepurasul trebuie sa aiba la dispozitie si o ladita speciala pentru mizerie, care trebuie curatata zilnic. Nu uita de eventuale jucarele amuzante, numai bune de... rontait. Astfel, micul tau prieten cu blanita nu se va plictisi cand tu vei fi plecata de acasa.
  • Daca simti ca iepurele nu are totusi suficient spatiu pentru miscare atunci cand se afla in cusca, ii poti atasa o alta  mai mica, transformand astfel culcusul urechiatului intr-o adevarata "casuta".

Hrana

  • Iepurasul tau trebuie hranit zilnic. De asemenea, si apa trebuie sa i-o schimbi cu aceeasi frecventa.
  • Il poti hrani cu graunte pentru iepuri, pe care le achizitionezi din crescatorii sau petshop-uri, insa micul urechiat va iubi la fel de mult fanul pentru rontait, precum si legumele sau fructele proaspete.
  • Evita sa hranesti iepurasul cu alte alimente periculoase pentru sanatatea lui, cum sunt dulciurile.

Alte necesitati

  • O vizita la medicul veterinar este mai mult decat necesara. Astfel, animalutul tau va primi toata ingrijirea medicala de care are nevoie, inclusiv vaccinurile obligatorii, iar tu vei beneficia de noi sfaturi si informatii cu privire la ingrijirea corecta a acestuia.
  • Deoarece sunt animale deosebit de vioaie, iepurasii trebuie sa "faca miscare" zilnic.
    Potrivit site-ului Wikihow.com, acestia au nevoie de cel putin 30 de minute in care sa fie lasati liberi sa se "zbenguiasca". Daca ai un iepure de talie mica, il poti lasa liber prin casa, atat timp cat nu este pusa in pericol siguranta lui sau... a pantofilor tai.
  • Daca ai curte, ii poti amenaja iepurelui un spatiu ingradit cu un gardulet, unde se va bucura de libertatea dorita. Sau, daca ai parte de un animalut docil, il poti plimba in lesa, oricat de excentric ar parea, dupa cum te sfatuiesc specialistii site-ului Wikihow.com.
  • Daca esti stapana unui iepure mascul, specialistii site-ului Rabbit.org te sfatuiesc sa iei in considerare varianta castratului, pentru a nu intampina eventuale neplaceri cu animalul tau de companie.
  • Nu in ultimul rand, obisnuieste-ti iepurasul cu prezenta oamenilor, dar si cu faptul ca i se va acorda mereu atentie. Rezerva-ti timp, tu sau un alt membru al familiei, pentru a-l mangaia si alinta. Vei vedea ca se va obisnui treptat cu voi si va reactiona bland la dovezile voastre de afectiune.
 

Comentarii (27)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • jessi pe 28 Iul 2017, 14:18
    iepuras

    eu am intrat pe acest siteir pentru a vedea lucruri despre iepuri pentru ca de curand acum 4.5 zile am primit doy iepuri (de la cineva care ii creste si ii mananca) si unul mi.a murit peste noapte. eu am vazut ca de cand l.am luat respira greu si credeam ca e bolnav si celal.tul mai traieste si ma oftica ca a murit tanar adica era cat palmele unui adult in fine bunica mea (momentan stau la bunicI) mi.a spus ca ea crede ca a mancat prea mult si ca a pleznit iar bunicul crede ca este un animal sensibil si ca avea o boala si nu a putut trece peste ea daca voy aveti idee de ce a murit va rog sa imi spuneti ca sa nu imi moara si asta

    0
    0

  • Petreanu Adela pe 10 Feb 2015, 21:27
    Animale

    Am mai multe animalute: catei (3) ,pisici(3) ,dar as vrea sa mai adaug si un iepuras!! As face o cusca ,casa mea e destul de mare ,cred ca voi gasii si un loc special pentru el. Treaba cu hrana este destul de simpla ,mananca : fructe , legume si cereale! Cat de greu poate fii sa am un blanosel prin casa?

    2
    0

  • Florin pe 25 Iul 2014, 20:15
    Iepure la Bloc si ingrijire!

    Vreau sa ofer 3-4 sfaturi utile pentru cei care au iepure si il cresc la bloc... 1. Cel putin odata pe zi trebuie scos din cusca lui si lasat sa zburde in voie prin casa circa 30 minute, asta unde credeti voi ca este ok si are ceva spatiu de joaca (noi il lasam pe holul de la intrare in casa care are circa 5 m lungime cu aproape 2 m latime) 2. Vad ca lumea tot intreaba daca este bine sa-i dam sa bea apa si daca da...de cate ori! - noi i-am prins de cusca bidonas de apa pe care o schimbam odata la doua zile, ideal ar fi sa schimbam apa odata pe zi, dar este ok si asa; - da, iepurele trebuie sa aiba in permanenta apa la cusca lui, o sa remarcati ca in doua zile o termina daca este bidonasul mai mic si nu este prea mare (in acest interval o termina la noi cel putin ) 3. Evitati sa-i dati foarte multa varza (foi) sa manance sau morcovi, nu-i dati aceste legume mai des de odata pe saptamana, altfel o sa remarcati ca se deranjeaza la stomac (noi am patit acest lucru de 2-3 ori). 4. Ca sa evitati mirosul neplacut in casa...nu este nevoie sa puneti talas sau fan in cusca lui, exista un asternut special care este circa 25 lei un sac de cateva kg, acela absoarbe toatl urina si nu este nevoie sa-l schimbati decat odata pe saptamana (acest asternut seamna cu niste creioane taiate, este crem la culaore si are in jur de 2 cm o bucatica) Cam atat am avut de spus despre iepurele nostru care este unul pitic si care s-a facut un dolofan, nu mai vorbim de faptul ca este un cuminte, s-a obisnuit cu noi si facem cateodata miscare impreuna :)))) adica alergam impreuna pe hol, noi inainte si imediat si el dupa noi, zici ca este dresat, mentionez ca noi il avem de 1 an si aera tare micut cand l-am luat, dar acum este un scump !

    12
    0

  • carolina pe 17 Iul 2014, 16:13
    alburel

    Si noi avem un iepuras . Il iubim enorm , toata familia . Il tinem pe balcon , si-i mai dam drumul prin sufragerie . Daca ii schimbi de 2 ori pe zi , vara , asternutul , nu miroase .

    2
    0

  • georgiana pe 10 Mai 2014, 15:58
    iepurasul

    bunaziua am si eu un iepurasi nu musca si ie foarte dragalasi si al iubesc foarte mult lam bagat si eu antro caciulita si doarme ai lang mine va multumesc ca mat ascultetii

    2
    2

  • dan pe 5 Apr 2014, 22:22
    iepurasii, cele mai dragute animale de companie

    Cine nu a avut nu poate stii ce inseamna, sunt animale foarte cuminti, depinde cum ii inveti, se straduiesc sa fie pe placul stapanului daca sunt iubiti,au nevoie de foarte multa rabdare si pot invata ca anumite lucruri nu au voie sa le faca. In acelasi timp pot sa fie foarte incapatanate si sa obtina ceea ce vor.Stau in apartament,sunt mai tot timpul plecat ziua,este foarte cuminte , ma astepta in hol cuminte , nu-si face nici nevoile pana nu ajung acasa,seara are chef de joaca si-i place sa fie tinut in brate ,ca un bebe, noapte doarme langa pat(nu are voie in pat),l-am surprins de multe ori in doua labute privindu-ma!ii place sa stea in fata televizorului, sa te stie si pe tine acolo, e cel mai fericit si relaxat !Marea problema e taiatul ungiilor.....nu ii place deloc!Nu roade nimic , asta dupa ce a avut cateva tentative la cate un cablu gros si de cateva ori firul de la maus , eu cu o bata dupa el (fara sa-l lovesc!)doar il alungam si ridicam tonul la el ,e un dragut ,face parte din familie,nu trebuie plimbat are nevoie doar de putina atentie si dragoste foarte multa!

    4
    0

  • empty pe 10 Aug 2013, 12:18
    ...

    am citit cateva comentarii si am ramas socat...voi nati citit articolul,auzi ca de cand sa le dai apa,mereu le trebuie.pa

    1
    0

  • mimi pe 26 Iul 2012, 18:54
    iepuras

    am un iepuras care a avut pe nasuc o capusa pe care i.am scos.o si i.am tras si puf.Ii va mai creste puful din nou???

    2
    0

  • A.i pe 9 Apr 2012, 11:59
    iepurasii

    Am doi iepurasi,dar nu am curte sa ii las.Unde ar trebuii sa-i tin ca sa le fie si cald,pentru ca sunt puiuti?

    2
    0

  • ela pe 31 Mar 2012, 16:48
    Si iepurasii de marime medie se simt bine intr-un apartament..

    Nu stiu de unde prejudecata ca daca stai la bloc trebuie neaparat sa alegi un iepuras de talie mica. Primul si cel mai drag iepuras al meu, Pufi, cu care am locuit impreuna in aceeasi camera, la bloc, a fost un iepuras neozelandez alb, o rasa de marime medie si extrem de populara in strainatate, mai ales in SUA. E adevarat ca un iepuras de 3-4 kg are nevoie de o casuta mai mare, in cazul in care alegi sa il tii o parte din timpul zilei in cusca. Desi cusca nu e un lucru obligatoriu. Spatiul lui privat poate fi pur si simplu un colt al camerei, amenajat cu tot ce are nevoie. Iepurasul meu nu a stat o zi din viata lui in cusca. Imi pare foarte bine ca am luat decizia sa il las liber, pentru ca in felul asta am ajuns sa fim foarte apropiati si i-am dat sansa sa isi dezvolte in libertate calitatile. In al doilea rand, multe din rasele de marime medie, care - cu exceptia varstei mici, pana la 1-2 ani - au in general un comportament relaxat, se pot multumi cu un spatiu de joaca mai mic decat cel necesar pentru rasele mici, care sunt in in general mult mai active. Asta nu inseamna ca nu si-ar dori cu totii, indiferent de marime, un spatiu de joaca foarte mare...

    4
    0

  • viorica pe 30 Oct 2011, 23:30
    am un iepuras care musca

    cum sa-l fac pe micul iepuras sa nu mai muste il iebesc mult,il rasfat si el ma musca

    4
    0

  • ieri pe 1 Oct 2011, 08:47
    Ieri

    Eu ieri mi-am luat in iepuras si ma iubeste tare!

    5
    0

  • alex pe 24 Apr 2011, 10:28
    iepurasii

    de la cat timp pot sa le dau apa?

    13
    2

  • andrewcool pe 11 Feb 2011, 22:47
    bloc sau tara

    Ma tot intreb unde sa tin iepurasii mei : la bloc sau la tara?Voi ce credeti?

    3
    0

  • ionitza pe 11 Feb 2011, 22:43
    draguteii de ei

    Am si eu 4 iepurasi:2 mici si 2 mari.Este bine sa le dau drumul din cusca?Eu vad ca le place in ea.Ma tem sa nu le stric placerea caci acolo fac tot:si nevoile,si joaca si tot ce vor.Sa stiti ca pe aia mari ii tin in cusca separata si aia mici tot in cusca separata fiindca mi-e frica sa se ia la bataie aia mari cu aia mici.Ce ar trebui sa fac?P.S.:au inceput sa creasca putin.au 2 luni aia mici si 5 luni aia mari.

    5
    0

  • Andra pe 25 Sep 2010, 01:54
    mica problema

    am de o saptamana un iepuras in varsta de 1 luna. are apa zilnic la dispozitie.. dar nu o bea niciodata. nici nu se apropie de ea. nu se imbolnaveste daca nu bea apa? legume ii dau de 2 ori pe zi, in cantitati destul de mari.. dar nu stiu daca ii ajunge apa luata din ele...

    14
    3

  • Savin Danutz pe 6 Mai 2010, 20:52
    iepurasu pitic polonez

    Va rog sa imi raspundeti si mie la o intrebare,iepurasu pitic Polonez poate sa moara de singuratate?

    5
    0

  • Savin Danutz pe 6 Mai 2010, 20:51
    iepurasu pitic polonez

    Va rog sa imi raspundeti si mie la o intrebare,iepurasu pitic Polonez poate sa moara de singuratate?

    5
    0

  • Elena pe 27 Iun 2009, 16:45
    In curand voi avea un iepuras

    In curand voi avea un iepuras cat un pumn.Si va fi de culoare alba.Daca o sa fie femela o va chema "BELA" dar dak va fi mascul "PUFULETE".O sa am mare grija de el mai ales ca am si alte animale cum ar fi 2 papagali Roco si Coco pe care ii iubesc si le fac curat zilnic.O sa am mare grija de el/ea si o sa respect cerintele.

    4
    2

  • Angela pe 16 Mar 2009, 14:59
    Iepuraşii sunt animalele cele mai gingaşe

    Eu iubesc foarte mult iepuri de aceia vreu să-mi fac teza în ştiinte, ca să cunosc cît mai multe despre iepuri cît în practică atît şi teoretic. Aş dori să aflu despre ceva mai nou despre reproductie şi multe altele?

    4
    0

  • mutulescu pe 24 Dec 2008, 18:45
    iepuras

    eu iubesc f mult iepurasi si asi vrea ca de pasti sa imi ioau unu pitic da eu mai am si 2 porcusori de guineea 2 fete mai am o intrebare are cv. da il tin in cusca de plastic pentru porcusori sa-u sa iau cu bare de metal va rog sa imi raspundeti

    5
    0

  • mihaela pe 12 Oct 2008, 20:26
    iepurasii sunt niste scumpi

    eu am 2 iepurasi superbi:unul e alb iar celalalt e maro cu urechile lasata(pitic berbec).cam la 2-3 zile ii las cate o ora,doua sa alerge in gradina pana se plictisesc si intra singuri in cusca.deoarece lucrez mai raman si singurei si nu stau tot timpul la jucat,dar am citit k pe masura ce cresc devin tot mai inteligenti,devin k niste pisicutze.:D

    4
    0

  • annn pe 22 Sep 2008, 17:15
    catel prefer, apoi dupa catel nimic altceva.

    Daca as avea curte, as lua in "gazda" cate o pereche de animaluteca-imi sunt dragi, dar asa la apartament ma multumesc cu catelul meu drag si scump, de vreo 11 ani .....daca ea nu mai e, nimic nu e......in apartament, gata!!

    3
    0

  • danaroxana pe 20 Sep 2008, 13:40
    :(

    am avut un iepuras..,pitic francez.sunt cele mai dulci si simpatice animale.a murit la doi ani cu toate k l-am ingrijit ca pe un copilas.(l-am dus la veterinar..si nu-l tineam inchis...topaia liber prin apartament).a fost o adevarata tragedie in familie...acum mi-e frica sa-mi iau altul pt k nu stiu unde am gresit cu celalalt...

    4
    0

  • Lunica pe 20 Sep 2008, 10:29
    se pot creste iepurasi la bloc

    eu am un iepuras, de cand era micut tare, si e cel mai iubitor animalut. S-a invatat singur ca o pisicuta sa faca nevoile la ladita si vine dupa mine oriunde in casa. E f cumintel si da, roade, dar am eu grija sa-i dau jucarii speciale de ros si nu mai are timp sa vina sa-mi roada mobila. Daca il iubesti si-l educi e ca un catelus numai ca nu cere afara sa-si faca nevoile si nici nu latra.

    4
    1

  • 2007floryna pe 19 Sep 2008, 20:19
    ....

    sunt asja draguuuutiii......si eu am un cutu:D:D:D

    2
    1

  • doolly pe 19 Sep 2008, 03:06
    iepuras

    eu am un catel si e f bine.Cu un iepuras ar fi tare greu la bloc....

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod