Balineza - delicata balerina

Cu toate ca nu se cunosc multe despre trecutul acestor pisici, exista marturii despre cel putin o veche tapiserie chinezeasca care infatiseaza Siameze cu par lung...
Cu toate ca nu se cunosc multe despre trecutul acestor pisici, exista marturii despre cel putin o veche tapiserie chinezeasca care infatiseaza Siameze cu par lung (vechea denumire a rasei). Organizatia Cat Fanciers Federation (CFF) avea inregistrate Balineze inca din 1928, dar nu se poate spune ca istoria lor incepe inainte de anii 1950, odata cu debutul unui program de reproducere bine organizat.

Se pare ca, din cand in cand, in cuiburile de Siameze se nasteau si pisoi cu blana lunga, caracteristica ce ii facea sa fie indepartati din liniile de inmultire. Aceasta situatie a incetat in deceniul sase al secolului trecut, cand doua crescatoare de Siameze, Marion Dorsey (felisa Rai-Mar, din California) si Helen Smith (felisa MerryMews, din New York), au fost fermecate de pisoii cu blana lunga nascuti in cuiburile lor si au decis sa nu ii castreze, punand astfel bazele unei noi rase.

Helen Smith a considerat ca denumirea de Siameza cu par lung nu este foarte atractiva si a ales numele de Balineza, dupa gratia si eleganta dansatoarelor din Bali, ce se regasesc si in infatisarea si comportamentul acestor pisici.

In anii 1980 Balinezele au obtinut rezultate deosebite in expozitiile feline, datorita mai multor crescatoare de mare valoare: Leslie Lamb (felisa Rangkesari), Nellie Sparrow (felisa Gaynells), Gillian Melz (felisa Chesboro) si Adelle Hathaway (felisa Del-Ri). In aceasta perioada, disensiunile dintre crescatori au determinat reducerea interesului pentru acesta rasa si scaderea popularitatii ei. in deceniul noua Balinezele au recuperat deficitul de imagine, ajutate si de munca deosebita a lui Bobbie Short (felisa Balik Balinese), ale carui pisici au obtinut cele mai valoroase trofee in expozitiile CFA.

Odata cu aparitia unui numar mare de rase in ultimii 20 de ani, popularitatea Balinezei a mai scazut, dar rezultatele in expozitii au ramas deosebit de bune, mai ales datorita exemplarelor din felisa Purrmatix, condusa de Terrie si Bruce Smith, din Long Island, New York.

Caracteristici si temperament

Balinezele fac parte din marea familie a pisicilor Orientale, fiind asemanatoare cu Siameza din punct de vedere al conformatiei corpului si al temperamentului. Ele sunt active si vioaie, joaca zilnica fiind o necesitate; indragesc compania oamenilor, pe care ii urmeaza prin toata casa, incurcandu-li-se printre picioare. Pot fi destul de insistente cand nu li se acorda atentie, dar sunt si deosebit de tandre, odihnindu-se cu placere in poala stapanilor.
Balinezele au o preferinta deosebita pentru locurile aflate la mare inaltime. Va recomandam sa le achizitionati niste "arbori" de catarat de unde sa-si supravegheze teritoriul nestingherite; in caz contrar, isi vor face singure culcusul din cand in cand pe sifonier sau pe frigider. Veti fi probabil placut surprinsi de obiceiul lor de a se plimba prin casa... pe umerii persoanelor indragite.
Ca mai toate pisicile, au nevoie imperioasa de jucarii pentru a nu se plictisi si pentru a nu-si pierde reflexele de vanator. Daca veti neglija acest aspect, Balineza isi va gasi alte jucarii: stilouri, documente, plicuri sau alte lucruri ce nu va sunt deloc indiferente. Nu uitati ca Balinezele sunt incredibil de curioase si de neinfricate. Vor cerceta totul; nu le va scapa nimic: dulapuri deschise, apa picurand, orice plasa sau sacosa, apa trasa la veceu, uscatorul de par sau chiar si aspiratorul.
Ajutate de conformatia supla si flexibila a corpului, se strecoara prin cele mai inguste sau mai joase locuri, de multe ori impingandu-si jucariile acolo numai pentru a avea "motiv" sa cerceteze cele mai inaccesibile locuri. Atentie deci atunci cand va duceti cu pisica in case straine sau la hotel, pentru ca o veti putea descoperi in cele mai neasteptate locuri!

La fel ca si "verisoarele" lor Saimezele, Balinezele sunt pisici vorbarete, ce nu scapa nici o ocazie sa-si foloseasca vocea puternica pentru a atrage atentia sau, pur si simplu, pentru a "sporovai" una cu alta. Calitatea si puterea glasului depinde de la un exemplar la altul.

Rasa potrivita?

Balinezele au nevoie de contact cu oamenii si, daca nu aveti timp suficient pentru a sta si a va juca cu pisica, probabil ca aceasta rasa nu e cea mai buna alegere pentru dumneavoastra. O astfel de pisica se poate descurca foarte bine intr-o casa unde toti locatarii sunt plecati in timpul zilei, dar e bine sa aiba o companioana care sa-i tina de urat. ii puteti indulci solitudinea acordandu-i atentie si jucandu-va cu ea in timpul serii. Asta poate insemna sa lasati pisica sa doarma in poala dumneavoastra cat va uitati la televizor sau sa va jucati cu ea fara incetare jumatate de ora.
Daca sunteti in cautarea unui animal de companie activ, amuzant, devotat si frumos, atunci Balineza este alegerea potrivita. Blana ei mai lunga "indulceste" trasaturile de baza ale Siamezei, adaugand rafinament tinutei sale suple. Fiind pisici active, se incurca deseori printre picioarele stapanilor, asa ca nu sunt cea mai buna alegere pentru niste persoane in varsta sau cu probleme de locomotie.
Balinezele se impaca foarte bine cu copiii, tinandu-le piept si celor mai neastamparati.

Intretinere

Avand un metabolism rapid, Balinezele sunt predispuse la obezitate, care poate deveni principala lor problema de sanatate. Va recomandam deci sa nu le dati mai multa hrana decat au nevoie, iar daca observati ca incep sa se ingrase nu le mai lasati crochetele la dispozitie. O cale sigura de a le pastra in forma optima este sa va jucati cu ele cat mai mult. Aceste pisici orientale nu au nevoie de periaj zilnic, iar blana lor matasoasa nu se incurca. Balinezele vor fi foarte multumite daca le veti peria sau pieptana, dar, daca nu aveti timp pentru asta, blana lor nu va avea de suferit. in cazul in care va prezentati pisica in expozitie, trebuie sa o imbaiati si sa ii pregatiti cu grija coada, partea cea a mai importanta a blanii.
Balinezele sunt pisici inteligente; asta inseamna ca le puteti invata sa faca tot felul de trucuri si giumbuslucuri, dar si ca puteti ajunge sa fiti dresati tocmai dumneavoastra!

Caracteristici generale

Balineza ideala este o pisica zvelta, cu linii suple, delicata, dar atletica si puternica. Ea trebuie sa fie intr-o excelenta conditie fizica, fara a fi obeza sau slaba. Culoarea ochilor trebuie sa fie clara.

Capul lung, in forma de pana alungita si de marime medie, este bine proportionat in raport cu corpul. Distanta dintre ochi nu trebuie sa fie mai mare decat marimea acestora. Liniile care pornesc de la nas spre varful urechilor sunt drepte, fara stop la mustati, si formeaza un triunghi isoscel. Daca se preseaza usor spre inapoi pielea fetei, structura oasoasa a capului devine evidenta. Masculii cantaresc intre 5,5 kg si 7 kg, iar femelele se incadreaza intre 3,5 kg si 5,5 kg.
Incrucisari admise: numai cu Siamezele.

Balinezele sunt printre cele mai inteligente pisici, conform Enciclopediei raselor de pisici, de J. Anne Helgran (1997, Baron's Educational Series Inc.). Pe o scara de la 1 la 10, Balinezele sunt notate cu 9, la fel ca Siamezele, cu 1 punct mai mult ca Tonkinezele si cu 3 mai mult ca Persanele.

Probabil datorita inteligentei lor deosebite, Balinezele se impaca foarte bine cu multe animale de companie (pasari, caini, reptile etc), chiar si cand acestea sunt in numar mare. Un pui din aceasta rasa este de obicei usor si rapid acceptat de o comunitate de feline - fapt destul de rar in lumea pisiceasca. Preferinta lor par a fi cainii, cu care deseori le place sa doarma si sa se joace.

Fiind pisici jucause si inteligente, Balinezele nu numai ca suporta cu usurinta galagia si agitatia copiilor, dar se si avanta cu entuziasm chiar in mijlocul larmei celor mici. Suple dar si puternice, ele se pot juca mult timp fara a obosi, dar nu tolereaza sa fie agresate in vreun fel, asa incat copiii trebuie supravegheati pentru a se preveni orice incidente. Balinezele sunt prietenoase atat cu cei ai casei, cat si cu strainii; vor rupe insa orice legatura cu cei ce le maltrateaza.

Balinezele nu trebuie lasate in afara casei! Diversele pericole (trafic auto, caini, oameni rauvoitori) le pot fi cu usurinta fatale, mai ales ca aceste pisici sunt deosebit de prietenoase si netematoare.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod